Ravintoloiden rajoitustoimien jatko kesäkuun loppuun on kuolinisku

Kynästä, sunnuntaina 11.04.2021

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus päätti maaliskuulla määrätä SDP:n, Keskustan ja Vihreiden johdolla ravintolat suljettaviksi. Kolmen viikon sulkumääräys ei riittänyt, vaan sitä päätettiin jatkaa vahvalla poliittisella ohjauksella ja -kohdennuksella yli pääsiäisen ja aina kuluvan huhtikuun 18. päivään asti. Hallitus niputti samaan sulkuun, niin Helsingin yökerhot ja karaokebaarit kuin maaseudun kahvilat, lounaspaikat ja teiden varsien huoltoasemienkin kahvilat.

Eduskuntakäsittelyssä THL:n suositusta rukattiin kuitenkin niin, että poliittisesti haluttiin avata Lapin ravintolat Kittilää eli Leviä lukuun ottamatta. Samanlaista alueellista arviointia ei kuitenkaan haluttu tehdä muille matalan koronatartuntojen alueille. Perustuslakivaliokunta joutuneekin vielä jälkiarvioimaan kohteliko Marinin hallitus päätöksessään alueita ja yrittäjiä yhdenvertaisesti ja tasapuolisesti?

Iltalehti (3.4.2021) esimerkiksi listasi kaiken kaikkiaan 24 kuntaa, joissa on ollut alle viisi tartuntaa koko koronaepidemian aikana ja silti ravintolat määrättiin niissäkin kiinni. Myös Lappiin verrattavia matalan ilmaantuvuuden maakuntien alueita on muitakin. Eduskunta on lisäksi jo useaan kertaan edellyttänyt rajoitustoimilta nykyistä hienosyisempää alueellista harkintaa. Sulkupäätöksiä ei siis saisi tehdä enää maakunnat kerrallaan, mutta tätä eduskunnan tahtoa ei Marinin hallitus ole tahtonut noudattaa.

Ravintoloiden ja kahviloiden kassat tyhjennettiin jo viime vuonna toteutetuilla suluilla. Nyt tehty kolmen viikon sulku vielä monessa paikassa sinniteltiin. Ei toki kaikissa vaan konkurssiuutisia on tullut eri puolilta maatamme. Yhtenä surullisena esimerkkinä Sokerileipuri Suomisen lähes 20 vuoden mittaisen tarinan päättyminen Hämeenlinnassa. Yritys teki vielä ennen koronaa voitollisen tilinpäätöksen. Kolmen viikon jatko ilman alueellista ja paikallista harkintaa tehnee konkurssiin menneille yrityksille seuraa. Se tarkoittaa lisää työttömyyttä.

Mutta kahviloiden ja ravintoloiden ahdinko ei helpota vielä huhtikuun puolivälissäkään. Ravintoloiden kohdalla ei ole tiedossa ”exitiä” vielä juhannuksenakaan. Vaikka nykyinen sulku päättyykin, niin nyt on jo voimassa toinen rajoituslaki, joka rajoittaa oleellisesti ravintola-alaa 30. kesäkuuta saakka. Hallituksen ravintoloiden uudelleen avaamista koskevassa esityksessä anniskelu olisi lopetettava klo 17 ja ravintolat suljettava jo klo 18. Lisäksi olisi määräyksiä muun muassa sallittuihin asiakasmääriin liittyen. Ruokaravintolat siis käytännössä on pidettävä kiinni kesäkuun loppuun asti.

Kokoomus vastustikin tätä kesäkuun loppuun asti jatkuvaa ravintoloiden ja kahviloiden rajoituslakia eduskunnassa. Marinin hallituksen lakiesityksen rajoitukset ovat nimittäin kuolinisku ravintoloille ja matkailulle.

Timo Heinonen
kansanedustaja
valtiovarainvaliokunnan jäsen

 

 

 

 

 

Kommentit