Ravintolat, lounaspaikat, kahvilat ja muutkaan yritykset eivät enää kauaa kestä – Nyt punnitaan pääministeri Sanna Marinin puheet ja lupaukset

Blogi, maanantaina 08.03.2021

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus on päättänyt laittaa jälleen ravintolat, lounaskahvilat, huoltoasemien pienet kahvilat ja kaikki ravitsemusliikkeen kolmeksi viikoksi kiinni. Tahto sulkea ovet oli niin kova, että Marin astui myös eduskunnan ja puhemies Anu Vehviläisen varpaille komennellen parlamettia toimimaan haluamassaan aikataulussa. Puhemies joutuikin lähettämään Marinille ja kaikille hänen hallituksensa ministereille paimenkirjeen, että tällainen komentelu ja aikataulujen määrittely sivusta ei ole pääministerin tehtävä. Eduskunnan hyvä lainkäsittely vie sen ajan mitä se vie ja sitä ei minkäänlaisissa vallantunnoissakaan pääministeri voi ohittaa.

Tänään ei siis kahvilat, ravintolat ja lounaspaikat vielä kiinni ole. Lainsäädäntö ei ole valmista ja sulku ei siis astu voimaan tänään. Ravitsemusliikkeet voivat siis toistaiseksi olla aiempien säädösten mukaisesti auki. Itseasiassa ongelmaksi tässä on nyt myös muodostumassa sekin, että Marinin hallitus ja sen ministerit kertovat tiedotustilaisuuksissaan ja muissaan, että silloin ja silloin astuu voimaan sitä sitä välittämättä siitä, että salliiko maamme laki edes sellaista. Nytkin monella yrittäjällä ja aivan varmasti myös asiakkailla on epätietoisuus siitä, että pitää tänään kahvilan ovet pitää kiinni tai kylän ainoa lounaspaikka säpissä. Totean, että ei ainakaan lainmukaan pidä. Kahvilat, lounaspaikat, ravintolat ja muut voivat olla tänään auki ja mahdollisesta sulusta kerrotaan sitten, kun sellainen on lakiin kirjattu.

Eilen yrittäjien keskuudesta levisikin lohduton viesti…

Miksi itketämme näitä naisia?

”Tämän on nyt vaan loputtava. Yrittäjien jaksaminen ja jatkaminen liiketoimintojensa parissa on katkeamispisteessä. Meidän on yhteiskuntana pystyttävä parempaan.”

Näin kertoi uutinen Suomen Yrittäjien sivuilla 7.3.2021. Yrittäjät Nanna ja Henna pitävät Keski-Suomessa Keuruulla kahta ravintolaa Keuruun Vanhaa Pappilaa ja Pappilan Tavernaa.

”Kukaan, jota ei ole lailla kielletty tekemästä töitä omassa rakastamassaan yrityksessä, ei voi ymmärtää, miltä tämä tuntuu. Itkua on Hennan kanssa väännetty. Se tunne on ihan kamala. Mutta tätä kaikkea pahentaa entisestään tämä järkyttävä epätietoisuus. En vähättele yhtään, etteikö korona olisi vakava ja kamala sairaus – se on! Mutta tämä viranomaistason säätö ja viestintä on aivan kohtuutonta. Tämä on ihmisten elämäntyön ja tunteiden aliarvioimista sekä yksinkertaisesti epäkunnioittavaa. Surullista, että sivistysvaltiossa voidaan toimia näin.”

Lopuksi he tekivät vetoomuksen Marinin hallitukselle: ”Eduskunta ja kansanedustajat, vetoan teihin, sillä hallituksella on nyt kenties liian kiire. Kun te arvoisat kansanedustajamme saatte hallituksen esityksen kustannustuesta eteenne, tehkää siitä armollisempi, jotta se auttaisi yrityksiä enemmän. Kannattaa itse laskea, kuinka vähän sen kautta voi pieni yritys saada. Näillä tuilla ei voi rikastua, niillä voi mahdollisesti selviytyä. Kustannustuen edellytyksenä on edelleen 30 prosentin liikevaihdon lasku, mikä on aivan liikaa, kun yrittäjien kurjuus ja kituuttaminen on jatkunut jo vuoden. Teidän käsissänne hyvät kansanedustajat on tiputtaa se tasolle, että tästä kustannustuki kolmosesta on oikeasti hyötyä. Liian moni kaatuu ennen kuin on mahdollisuus hakea kustannustuki nelosta. Yrittäjät esitti kustannustuen lausuntokierroksella, että yritysten omavastuuosuus lasketaan 10 prosenttiin. Ehdotusta ei huomioitu.”

Nyt näiden tekevien ja aktiivisten naisten kirje leviää. Ja hyvä, että leviää. Pitää kysyä, että miksi Marinin hallitus SDP:n ja Keskustan johdolla on unohtanut suomalaiset yrittäjät?

#ostapieneltä #autapientä #autanyt #ostaläheltä

Uhattuna on kiihtyvällä tahdilla tuhannet tapahtuma-alan yritykset ja työpaikat, mutta nyt  myös valtava määrä matkailun ja ravintola-alan yrityksiä ja työpaikkoja. Matkailu ja ravintola-ala työllistää suoraan noin 90 000 työntekijää ja siihen läheisesti monella tapaa liittyvä ja linkittyvä tapahtuma-ala 20 000 kokoaikaista ja 175 000 tilapäistä työntekijää. Työttömyys on jo monelle arkipäivää ja moni on menettänyt jo yrityksensäkin ja omaisuutensa.

Vuosi sitten keväällä Aamulehti (20.3.2020) kirjoitti kuinka pääministeri Sanna Marin lupasi, että ”yksikään yritys ei ajaudu koronan takia konkurssiin. Hän painotti, että valtio huolehtii kaikesta”.

Tätäkään lupausta ei Marin pitänyt ja nyt tilanne näyttää entistä pahemmalta entistä useammalle suomalaiselle yritykselle.

Ravintoloilta ja lounaspaikoilta tulee nyt lohduttomia viestejä. Sulun ajalta hallitus puheissaan lupaili jonkinlaista pientä tukea ja kompensaatiota. Edes sellaista ei ole vielä esitelty tai saatikka päätetty? Kysymys kuuluukin, että kuinka kauan nämä pienet, mutta toisaalta myös alan suurimmatkaan yritykset voivat enää odottaa? Eivät kauaa. MaRa-alan vähintään kiinteät kustannukset tulee korvata täysimääräisesti. Se tarkoittaa, ei hallituksen puhumaan 50 miljoonaa, vaan noin 140  miljoonaa euroa ja tuki tulee tehdä niin, että se pelastaa niin pienet kuin alan suurimmatkin toimijat elinkeinonvapautta rajusti rajoittavan sulun yli.

Olemme myös kokoomuksen toimesta jättäneet ”eriävän mielipiteen” näihin Marinin hallituksen kahvila- ja ravintolasulku esityksiin. Me emme hyväksy esitettyä mallia ja itse pelkäänkin, että kolmen viikon sulku näillä spekseillä ajaa aika monta yritystä konkurssiin ja suomalaista työttömäksi. Aivan turhaan, sillä toisinkin voisi tehdä.

….

”Se oli pelkkä laskuharjoitus”

Myös tämä kuntavaalien siirto tai oikeastaan tapa millä se hoidettiin aiheuttaa hetki hetkeltä enemmän kysymysmerkkejä. Itse olisin kannattanut vaalien siirtoa, mutta sen ehtona olisi pitänyt olla vähintään kaikkien puolueiden yksimielinen tuki siirrolle ja toisaalta itse olisin pitänyt perusteltuna, jos siirtoon lähdetään, niin tehdä se sitten sinne aikaan jolloin aikuisväestö on koronarokotteen saanut. Nyt kahden kuukauden siirto ei ongelmia ratkaise ja kesäkuun alussa tilanne on edelleen päällä. Koronaturvallisia vaaleja ei tämä hallitus ja sen alaisuudessa toimiva Oikeusministeriö pysty kahdessa kuukaudessa valmistelemaan, kun ei siihen vuosikaan riittänyt.

Eilen 7.3.2021 MTV:llä Aalto-yliopiston professori Lasse Leskelä totesi, että oikeusministeri Anna-Maja Henriksonin ja THL:n esillä pitämä laskelma 11 000 päivätartunnasta huhtikuun puolivälissä ole mitenkään mahdollista.

Asiantuntija totesikin, että ”Aamukahvilla oikein hätkähdin, että mistä nämä luvut oikein on laskettu. Vaikuttaisi siltä, että tuo 11 000 tartunnan määrä on laskettu yksinkertaisella eksponentiaalisen kasvun mallilla, jossa ajatellaan, että koronatilanne säilyy nykyisellään” ja jatkoi…

”Tällainen laskumalli on siitä mukava, että sen soveltaminen ei tarvitse korkeampaa matematiikkaa. Sen pystyy laskemaan ehkä etevä alakoululainenkin. ”

Lasse Leskelä totesi vielä, että ”jos lasketaan vakavia ennusteita, yleensä käytetään kehittyneempiä malleja”.

Tulikin eilen näitä asioita tutkiessani ja lueskellessäni väistämättä mieleen se vanha Kummelin vitsi, missä pääministeri kertoi miten Pena sen siinä ihan viime metreillä keksi. Valittettavasti vakavassa paikassa ei tätä mielleyhtymään voinut sivuuttaa, sellaista sotkua ja sekoilua tämä meno nyt näyttää olevan.

THL:n terveysturvallisuusosaston johtaja Mika Salminen kiirehtikin eilen sitten toteamaan, että laskelma 11 000 päivittäisestä tartunnasta on pelkkä laskuharjoitus. Ja nyt kysymys kuuluukin, että siirrettiinkö Suomessa kuntavaalit oikeasti pelkän laskuharjoituksen perusteella?

Ennen kuin eduskunta kuntavaalien siirron hyväksyy, niin on välttämätöntä, että THL julkistaa välittömästi kaikki koronatilanteen arvionsa ja myös erilaiset taustalaskelmat yms. Myös Oikeusministeriön pitää omat materiaalinsa tämän kysymyksen ympäriltä julkistaa ja liityn itse myös niihin hämmästelijöihin, että missä maamme pääministeri Sanna Marin on oikein viikonlopun ollut? Ei kommentin kommenttia demokratiamme kannalta erittäin kyseenalaisesta toimesta?

Kommentit