Ratkaisu venäläisoligarkien takavarikoitujen omistusten pakkolunastamisesta löydettävä – Venäjä toimii tavallaan ja sen kanssa ei voi toimia, kuten kaksi oikeusvaltiot keskenään toimisi

Blogi, maanantaina 04.12.2023

…sillä Venäjä ei ole oikeusvaltio eikä kunnioita mitään kansainvälisiäkään sopimuksia. Ei edes sodan alkeellisimpiakaan sopimuksia.

Siksi lännen on nyt löydettävä ratkaisut oligarkeilta takavarikoidut omaisuuden realisoimiseksi. Minusta nämä varat tulisi ohjata suoraan Ukrainan tukemiseksi puolustussodasta Venäjää vastaan tai Ukrainan jälleenrakentamisen rahastoon, kun sen aika lopulta koittaa. Mutta jos tähän ei löydy ratkaisua niin laitettakoon rahat sivuun.

Esimerkiksi venäläisten enemmistöomistama Hartwall Areena eli Helsinki Areena on ollut tyhjillään helmikuusta 2022 lähtien. Hallia omistaa myös monet suomalaiset ja heidän

Media on kirjoittanut useita kertoja Hartwall Areenan tilanteesta. Syyskuun 26 päivänä IS.fi kertoi tilanteesta mm. Oligarkkiomistajien suomalaisen asianhoitaja näkökulmasta.

laillinen omaisuus rapistuu nyt tyhjänpanttina. Ja heitä ei tästä sopasta voi syyttää, sillä he ovat tulleet Areenan omistajiksi Harry Harkimon aikana, joka myöhemmin sitten myi omistuksensa venäläisoligarkkiystävilleen. Venäläiset omistajat Gennadi Timtšenko ja Roman Rotenberg ovat EU:n pakotelistoilla.

Nyt joulukuussa EU päättää seuraavasta jo 12. pakotepaketistaan. Tässä paketissa tulee löytää vihdoin Hartwall Areenaan, mutta myös muuhun takavarikoituun venäläisomistukseen. Jos täältä ei ratkaisua löydy niin sitten tulee edetä lunastuslain nojalla tehtävällä pakkolunastuksella.

Ja palaan vielä tuohon varojen käyttöön. Näitä jäädytettyä varojahan on siis kahdenlaisia. Näitä oligarkeilta eli yksityishenkilöiltä takavarikoituja ja sitten myös Venäjän valtion ja Venäjän keskuspankin varallisuutta. Aikanaanhan Saddam Husseihin hyökättyä Kuwaitiin YK:n turvallisuusneuvosto määräsi YK:n peruskirjassa sille annettujen laajojen valtuuksien nojalla Irakilta takavarikoituja varoja (50mrd.) Kuwaitin hyväksi.

Ja toinen esimerkki löytyy Afganistanista. Syyskuun 11. päivän terrori-iskun jälkeen Afganistanin varoja jäädytettiin noin seitsemän miljardin euron edestä ja ne myös päätettiin käyttää New Yorkin World Trade Centerin kaksoistornien ja neljän kaapatun ja tuhoutuneen matkustajakoneen omaisten hyväksi ja osaksi Afganistanin humanitääriseen apuun.

Turvallisuusneuvosto ei sattuneesta syystä nyt tällaista päätöstä pysty tekemään, mutta ehkä sen voisi tehdä kansainvälinen tuomioistuin. Kansainvälisen oikeuden sääntöjen puitteissa KV-tuomioistuin voisi todeta ja tuomita Venäjän laittoman hyökkäyssodan ja määrätä tämän kautta Venäjän takavarikoidut varat Ukrainalle.

EU:lta odotetaan nyt päätöksiä. Näin emme voi jatkaa. Venäjä ei nimittäin muutu.

Tänään uusi viikko alkoi aluehallituksen kokouksella Hämeenlinnassa. Vielä muutama kokous siellä edessä. Päivällä myös työlounas Riihimäen seudun kansanedustajien ja kuntajohtajien kanssa.

Huomenna sitten juoksutamme budjettia kasaan eduskunnassa. Eduskunnan jakovaran 50 miljoonan euron käsittelyn saimme maaliin puheenjohtajistomme kanssa viime viikolla ja nyt se viedään läpi valtiovarainvaliokunnassa ja sitten vielä istunnossa.

 

 

 

 

Kommentit