Rakentaminen työntää kipuilevaa talouskasvuamme – Rohkeita päätöksiä tarvitaan kaikilla eri sektoreilla

Blogi, perjantaina 06.05.2016

Rakentaminen on noussut talouskasvumme veturiksi. Jo viime vuoden lopulla rakennusala kasvoi peräti 21 prosenttia ja myös tämän vuoden alkupuoli on ollut pirteä poikkeus pääsiassa laskussa olevien toimialojen joukossa. Rakentaminen työntääkin sitkeästi edelleen matelevaa talouttamme.

Hallitus ottikin rakentamisen yhdeksi kärjekseen. Hallitusneuvotteluissa sain Matti Vanhasen ja Martti Mölsän kanssa erityistehtävän tehdä esityskokonaisuus asumiseen ja rakentamiseen alkavalle vaalikaudelle. Tässä pöydässä syntyi varsin kunniahimoinen kokonaisuus rakennusalan vauhdittamiseksi ja turhan sääntelyn purkamiseksi. Hallitusohjelman liitteistä löytyy esityksemme Asuntopolitiikan toimet kokonaisuutena.

Rakentamista hankaloittavaa byrokratiaa päätettiin purkaa määrätietoisesti. Lupien saantia on jo nyt nopeutettu ja sovittu mm. valitusten rajaamisesta. Lähes loputon valitusoikeus on usein jarruttanut täysin lainmukaisten hankkeiden etenemistä jopa vuosikausia. Lopulta hankkeet ovat odotetusti toteutuneet esimerkiksi Helsingin Kalasataman tapaan. Valituksia ketjuttamalla on joskus pelattu vain jopa aikaa ja joissain tapauksissa on väitetty tehtävän myös jopa kiusaa. Jatkossa valitusoikeus on vain heillä joita asiat koskevat.

Myös maakuntakaavat otettiin jo pois ympäristöministeriöltä. Paikallisesti tiedetään parhaiten mitä kannattaa tehdä ja mihin. Myös poikkeusluvat päätetään jatkossa paikallisesti ja myös vapaa-ajanasuntojen muuttaminen vakinaiseksi asunnoksi helpottuu. Lisää hallituksen esityksiä neuvottelutuloksemme pohjalta on lupa odottaa eduskunnan päätettäväksi jo syksyllä.

Lupa-asioissa ollaan samalla siirtymässä ns. yhden luukun –malliin niin yksityisen rakentajan kuin tehtaan tai navetankin rakentajan kohdalla. Toimiessaan luvanhakija saa kaiken palvelun yhdellä kertaa ja mielellään mahdollisimman laajasti myös sähköisesti. Sähköinenasiointi ei enää jatkossa saa tarkoittaa vain netistä tulostettavia lomakkeita mitä se monen kunnan kohdalla tänä päivänä vielä on, vaan sähköinen asiointi tulee tarkoittamaan mahdollisuutta hoitaa asiat aidosti ja kokonaan sähköisesti lomakkeiden täytöstä allekirjoituksiin ja muihin. Sähköisenasioinnnin rinnalla tulee turvata kuitenkin myös perinteinen tapa hakea lupia ja ennen muuta riittävä neuvonta ja apu tarvittaessa henkilökohtaisin tapaamisin ja neuvotteluin.

Hallitusohjelmaneuvotteluissa sovimme myös kalliiden rakentamisvaatimusten kohtuullistamisesta. Korjauslistalla ovat väestönsuojat, parkkipaikat, peruskorjausten energiavaatimusten höllentäminen, esteettömyysvaatimusten järkeistäminen ja moni muu. Rakennusmääräysten uudistaminen on yksi hallituksen isoista hankkeista. Ja samalla myös jätevesiasetusta järkeistetään kuten myös energiatodistuksia. Rakentamista ohjaa tällä hetkellä useampia sata toinen toistaan tiukempaa normia ja lisäksi EU:n säädökset ja ne kaikki näkyvät asumisen hinnassa.

Monissa Euroopan maissa lainsäädäntöä onkin jo järkeistetty ja niputettu Ruotsin tapaan selvemmiksi kokonaisuuksiksi. Tämä on tavoite myös meillä. Edetään siis määrätietoisesti yksinkertaisempaan suuntaan rakentamisenkin byrokratian purkutalkoissa.

Tänään työpäivä aamusta Helatorstain ja äitienpäiväviikonlopun välissä. Kirjoitustöitä kotityöpöydän ääressä ja iltapäivällä sitten viikonlopun viettoon. Äitienpäiväviikonloppu on tällä kertaa kalenterissa varattu perheelle sillä ennen heinäkuuta ei muita vapaita viikonloppuja kalenterissani olekaan.

Kello 21.23 ja jääkiekon MM-kisat avattu ja Patrik Laineen avausmaalikin jo nähty. Hyvä fiilis kisoista ja toivottavasti kultaa vuollaan näissäkin kisoissa. Hieno kevät siis käynnissä ja mahtava Leijona-joukkue ja nuoret mukana. Arvostan.

Kiitokset kaikille ketkä olette jo liittyneet ja tulleet mukaan Petteri Orpon puheenjohtajakampanjaamme. Tänään teidän monen muun rinnalla mukaan liittyivät myös Kokoomusnuoret ja Kokoomusopiskelijat puheenjohtajiensa johdolla ja myös hienoja tekijöitä eri yhdistyksistämme ympäri Suomen. Teemamme Mukana ollaan ja Me ollaan Kokoomus voivat siis hyvin ja joukko kasvaa. Tavoite se että kaikki saavat olla samanarvoisina mukana ja tekemässä sillä vain yhdessä kokoomuksemme on riittävän vahva pärjätäkseen tulevaisuudessakin. Yhdessä. Yhdessä tehden.

Nyt ilta Vantaalla ja viikonloppuna sitten vapaata perheen kanssa.

 

 

Kommentit