Rakentaminen jatkuu vahvana – Uusia kerrostaloja nousee enemmän kuin miesmuistiin.

Blogi, perjantaina 25.08.2017

Eduskuntavaalien jälkeen 2015 hallitusneuvotteluissa asuminen ja rakentaminen nostettiin yhdeksi erityiseksi toimenpidekohteeksi. Sain itse vetää Kokoomuksen osalta tätä hallitusohjelmatyötä ja kun olimme Tapani Mäkisen ja Pirita Lindellin johdolla tehneet läksymme pitkään hyvin niin aikalailla paljon saimme suoraan ”sanella” hallitusohjelman tekstiä tämän osion osalta. Me uskoimme, että rakentamisen sääntelyssä on paljon turhaa, kaavoituksessa paljon sellaista mikä vai vaikeuttaa rakentamista ja rahoituksessa ja tukipolitiikassakin olisi paljon enemmän irroitettavissa. Liitteemme hyväksyttiin yhtä kohtaa lukuunottamatta sana tarkasti hallitusohjelman osaksi ja nyt kaksi vuotta tätä paperia on noudatettu ja toteutettu. Maankäyttö- ja rakennuslakia on korjattu tavoitteidemme mukaan, rahoitusta uudistettu jne. Rakentamisessa verojen ja veronluonteisten maksujen osuus on nimittäin yli 40 prosenttia ja juuri tähän perustuu rakentamiseen kohdistuvien valtiontukien suuri vipuvaikutus. Niin kuin nyt juuri on käynyt niin tekemämme panostukset palautuvat yhteiskunnalle työpaikkojen ja verojen muodossa.

Talouden trendin kääntämisessä rakentaminen toimikin lopulta ensimmäisenä moottorina ja jopa veturina. Nyt talouskasvu on jo laaja-alaisempaa, mutta edelleen rakentamiselle on siinä merkitys. Rakennuslupien määrät ovat kasvussa ja uusia hankkeita lähtee liikkeelle niin liike- ja kauppapuolella kuin asuntotuotannossakin. Oikeastaa enää omakotirakentaminen takkuaa ja sitä saattaakin kiusata nyt jo hieman isompikin ongelma kuin vain taloussuhdanteet.

Nyt saimme juuri Tilastokeskukselta tuoreimmat tiedot missä mennään. Niiden mukaan kerrostalorakentaminen on edelleen kasvussa ja uusille asuinrakennuksille myönnettiin kesän aikana rakennuslupia 4,6 miljoonalle kuutiometrille. Tämä on jopa 7,3 prosenttia suurempi kuin vastaavalla ajanjaksolla viime vuonna. ”Asuinkerrostaloille myönnettyjen rakennuslupien kuutiomäärä kasvoi 27,2 prosenttia ja nosti asuinrakentamiseen myönnetyn lupamäärän positiiviseksi. Toisen neljänneksen aikana kerrostaloille myönnetyt rakennusluvat näyttivät lupien kappalemäärässä, tilavuudessa ja asuntojen kappalemäärässä tilastointihistorian suurimpia lukuja.”

Mutta niin kuin edellä totesin niin omakotitalojen ja rivitalojen rakennuslupien kuutiomäärä jäi reilusti alle myös viime vuotisen tason. Kaiken kaikkiaan rakennuslupia myönnettiin huhti-kesäkuussa 15 211 asunnolle, missä kasvua oli 17,3 prosenttia vuodentakaisesta ja näin asuntojen määrän kehitys on ollut positiivista jo useamman vuoden ajan. Toimet siis ovat vaikuttaneet ja vaikuttavat edelleen.

Rakennustuotannon volyymi on siis tasaisessa kasvussa. Rakennushankkeita aloitettiin samaan aikaan tilavuudella mitattuna 7,3 prosenttia ja asuinrakennushankkeita 24,5 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin

Mutta tuo pienten talojen ja rakennusten rakentaminen siis sakkaa edelleen. Ajanjaksolla siis asuinrakentamiseen ja liike- ja toimistorakentamiseen lupia myönnettiin tilavuudella mitattuna enemmän kuin vuotta aiemmin, mutta muut rakennustyyppit jäivät selvästi alle vuodentakaisen kuutiomäärän.

Suunta siis oikea ja uusia työpaikkoja syntyy rakennusalalle koko ajan. Vaikka usein kuulekin sanottavan, että eihän siellä työmailla enää suomalaisia näe niin täytyy todeta, että edelleen valtaosa rakennustyömaiden työvoimasta on suomalaisia. Uudellamaalla talonrakentamisessa on ulkomaalaisia noin kolmannes ja muualla Suomessa vain enää joka kymmenes. Ja suomalaisen verotuksen piirissä verohallinnon veronumerorekisterin mukaan rakennustyömailla työskentelevistä on  yli 95 prosenttia.

Suurin rakentamisen kasvua rajoittava tekijä onkin nyt jo ammattitaitoisen työvoiman saatavuus. Meidän tuleekin nyt varmistaa, että ammatillisessa koulutuksessa on riittävästi paikkoja niin rakentamisen kuin korjausrakentamisenkin puolelle.

Kello 21.12 ja päivä paketissa. Tänään Helsingin Taiteiden yön jälkeen päivä Helsingissä ja eduskunnassa. Syksyn asioita hyvin eteenpäin ja muutamia vierailujanikin tänään sovittu niin yrityksiin kuin kouluihin ja päiväkoteihinkin.

Huomenna sitten Lopella lasten Hippokisat ja Paloheimon Santamäen Elomarkkinat ja huutokauppa. Ja illalla sitten juhlistamaan ystävien kanssa suomalaista luontoa. Huomenna muuten Suomesta tulee maailman ensimmäinen maa missä liputetaan luonnolle!

 

Kommentit