Putkiremontti kahdessa viikossa! – Kahden viikon pitäisi olla uusi normaali

Blogi, maanantaina 21.11.2016

Putkiremonttievakossa kolme kuukautta. Ja remontin keskellä vuosi tai kaksi.

Aika monelle kerrostaloasujalle tuttu ”normaali”. Tähän Suomessa on suostuttu ja taivuttu. Ja samaan aikaan remonttien laajuudet paisuvat kuin pullataikinat. Puklataikinat eivät tosin nouse näissä asunnoissa verenpaine sen sijaan nousee. Nykyinen ”normaali” on siis kestämätön tai ainakin sietämätön.

Perinteisesti putkiremontti kestää Suomesss 10-13 viikkoa asuntoa kohden. Isännöintiliiton mukaan haitta kestää pahimmillaan kolme kuukautta. Tällöin asuntoon uusitaan kaikki putket ja tehdään kylpyhuoneet kokonaan uudestaan. Koko talossa remonttiaika on paljon pidempi ja remontin keskellä voi saada asua puolivuotta jos toisenkin ja taitaa kaksikin vuotta olla jossain mennyt.

No, onneksi kaikki ei ole suostuneet moiseen. Ja onneksi joku yrittäjäkin on huomannut, että aikataulussa on rutkasti löysää ja tästä saa hyvän kilpailuvaltinkin. Se muuten on näkynyt myös näin toimivan yrityksen kasvussa ja kannattavuudessakin.

FIRA Palvelun toimitusjohtaja Sami Kokkonen laati nimittäin putkiremontoille uuden normaalin. Uusi aikataulumalli syntyi vierailulla Saksaan, kun ilmeni, että siellä sama putkiremontti tehtiin paljon nopeammin. Etukäteissuunnittelu nousi keskiöön ja ensimmäinen ”kahden viikon putkiremontti” toteuttiin Nurmijärvellä. Myöhemmin Helsingin Roihuvuoressa remontit jatkuivat ja samassa aikataulussa. Roihuvuorelainen 19 asunnon kerrostalo sai uudet vesijohdot, viemärit ja lisäksi sähköjohdotkin uusittiin ja myös kylpyhuoneet remontoitiin katosta lattiaan perusteellisesti. Koko talon remontti kesti siis kaksi viikkoa.

Eikä tässäkään vielä kaikki. Taloyhtiö teki vain yhden sopimuksen ja remonttialianssi hoiti kaiken alusta loppuun asti. Allianssissa oli siis mukana suunnittelija, pääurakoitsija, putkiurakoitsija, sähköurakoitsijat ja asunto-osakeyhtiö. Remonttia tehtiin kahdessa vuorossa tavallista tarkemman etukäteissuunnitelman mukaan. Urakka oli aikataulutettu tunnin tarkkuudella ja poistettu turha odottelu ja tilojen tyhjillään olo. Ja aikataulu piti. Teknisesti remontti oli kuitenkin samankaltainen kuin perinteinen putkiremonttimenetelmä. Ei siis viemäreiden sukituksia vaan kokonaan uusia putkia jne. Tätä kirjoittaessani en löytänyt remontin lopullista hintaa, mutta Firalta oli arvioitu, että tehty remontti oli myös edullisempi kuin perinteisesti toteutettu. Aivan kahdessa viikossa täysi remontti ja vielä edullisemmin.

Toivottavasti tästä tulee nyt pian uusi ”normaali”. Kannattaa siis vaatia vastaavaa kun teidänkin taloyhtiössä remonttiin lähdetään. FIRA-Palveluiden lisäksi myös NCC, Consti ja Uponor ovat tuoneet markkinoille putkiremontteja nopeuttavia ideoita. Ja olen aivan varma, että kysyntä ja asiakkaisen vaatimus tulee viemään toimintaa tähän suuntaan.

Maamme rakennuskannasta nimittäin valtaosa,  noin 80 %, on rakennettu 1960-luvun jälkeen. Normaali kiinteistön putkiremontin tarve on noin 40-50 vuoden välein. Suurten rakennusmassojen eli 1970- ja 1980-luvulla rakennettujen talojen korjaukset ajoittuvat näin pääosin 2010- ja 2020-luvuille. Tehtävien putkiremonttien eli linjasaneerausten määrän odotetaan näin kasvavan aina 2030-luvulle saakka jopa reilun viiden prosentin vuositahdilla.

….

Tänään maakuntapäivä Lopella ja Riihimäellä. Kokouksia vasta iltapäivässä eli ensin Suomen Metsästysmuseon hallituksen kokous ja linjauksia mm. kohti itsenäisyyden 100. juhlavuotta ja sitten Lopen kunnan puheenjohtajisto, Kokoomuksen hallitusryhmä ja illalla kunnanhallituksen kokous.

Hallituksessa tänään käsiteltiin mm. ensi vuoden talousarvion valmistelua ja linjattiin sitä kohti joulukuun hallitusta ja valtuustoa missä se lopulta hyväksytään. Erikoissairaanhoidon kustannukset nousevat merkittävästi ja ne rasittavat kuntamme taloutta vielä muutaman vuoden. Itse toisaalta pidän tärkeänä sitä, että nyt vahvistamme sitä kuntaa mikä jää jäljelle 2019 sote- ja maakuntauudistuksen jälkeen.

Lisäksi hallituksessa jatkettiin myös hallinnon uudistamista ja pitkä lista muutenkin. Pöytäkirja löytyy pian kuntamme sivuilta ja jos sieltä ajatuksia ja kysymyksiä nousee niin minulle voi laittaa viestiä.

Nyt eduskuntaviikkoa kohden. Tosin yöunien kautta.

Kommentit