Putin pelaa venäläistä rulettia – Harva saa pitää paikkansa, mutta onnekkain sentään henkensä

Blogi, maanantaina 13.05.2024

Venäjän diktaattorina jatkava Vladimir Putin on käynnistänyt puhdistukset Venäjän hallinnon korkeimmassa johdossa. Diktaattori tietää omat tapansa ja siksi myös pelkää omaa asemaansa. Tästä tässä on monessa mielessä kyse. Liian vaikutusvaltaiseen tai arvostusta keräävään asemaan päässeet siivotaan pois. Diktatuurissa ei ole tilaa kuin yhdelle.

Russian defence minister and long-time Putin ally Sergei Shoigu to be replaced

Näin kirjoittaa Sky News tänään maanantaina 13.5.2024 eli ”Venäjän puolustusministeri ja Putinin pitkäaikainen liittolainen Sergei Shoigu vaihdetaan”

Putin voi nämä muutokset tehdä yksinvaltaisesti sillä parlamentissä ei tietenkään ole vastustusta. Tällaisessa maassa valta – myös alemmantason valta – perustuu nimittäin 100% mielistelyyn ja siihen myös korkeimman tasonkin valta rakentuu. Ja tässä pelissä ei kaihdeta keinoja, kun omaa paikkaa ja tai jopa henkeä turvataan. Siinä saattaa valheiden matkassa mennä ”vieruskaverin” henki.

Ison-Britannian puolustusministeri Grant Shapps totesi, että Shoigu lähtee ”tuhoisan perinnön kanssa”. Shapps viittasi Ukrainan pitkittyneeseen sotaan ja yli 355 000 kuolleeseen tai haavoittuneeseen venäläissotilaaseen. Ukrainan heikosti edennyttä hyökkäyssotaa kaksi vuotta johtaneen Shoigun paikan puolustusministerinä ottaakin entinen varapääministeri Andrei Belousov. Belousov on taustaltaan siviili ja erikoistunut taloustieteisiin. Sky News kertoi ”Putinin lehdistösihteeri Dmitri Peskovin sanoneen, että presidentti päätti, että puolustusministeriön johtajana tulisi olla siviili, jotta se olisi avoin innovaatioille ja edistyneille ideoille”. Niinpä. Vuodesta 2012 puolustusministerinä toiminut Shoigu siirretään kansallisen turvallisuusneuvoston johtoon. Mikä on Shoigun todellinen paikka Putinin revolverissä on kuitenkin vielä epäselvä? Kokonaan syrjään ei miestä tietenkään suoraan sysätä, vaan ensin on tärkeää varmistaa uuden puolustusministerin ote armeijasta. Uskoisin, että Shoigun lojaaliutta arvioidaan tämän siirtymäajan aikana tarkkaan ja jos kaikki ei miellytä, niin varuillaan saa mies olla avoimien ikkunoiden lähellä ja epäilevä mukavien teehetkienkin alla.

Mielenkiintoista tässä ruletissa on se, että uudessa tehtävässään Shoigu korvaa Nikolai Patruševin. Vaikka jossain hierarkiakartassa Shoigu näyttäisi nousevan korkeampaan rooliin, niin totuus on tarua ihmeellisempää. Todellisuudessa muutos on Shoigulle putoaminen – ei kuitenkaan ikkunasta.

Entinen MI6:n tiedustelu-upseeri Christopher Steele, joka johti Venäjän toimistoa vuosina 2006-2009, totesi lehdelle, että:

”Minusta vaikuttaa siltä, ​​että syy siihen, miksi hän valitsi Belousovin, on se, että hän ei oikeastaan ​​ole minkäänlainen järjestelmän toimija tai minkäänlainen uhka Putinille”.

Patruševin syrjäyttäminen saattaa viitata epävakauteen ”oikeasti hänen (Putinin) alapuolella ylimmässä johdossa”.

Ja ehkä Patrusevin kohtaloksi koitui myös yli-innokkuus valtapelissä. Steele muistuttaa lehdessä, että ”Patrušev asetti poikansa Dmitryn, joka on nykyinen maatalousministeri, Putinin seuraajaksi presidenttinä”. Mielenkiintoista tässä onkin kuitenkin se, että vaikka isä Patrusev joutui paikastaan luopumaan, niin poika Dmitri Patrušev sai ylennyksen Putinin uusissa järjestelyissä. Hänet ylennetään maatalousministeristä varapääministeriksi.

Sivuun joutui myös varapuolustusministeri Timur Ivanov, jota syytetään valtionsyyttäjien toimesta lahjuksen ottamisesta. Hänen asemansa taitaa tässä olla nyt huonoin ja kohtalona vähintään vankilatuomio. Korruptiovyyhdin epäillään olevan laaja ja kun Ivanonia on kuvailtu Soigun läheiseksi kumppaniksi, niin ei saa varmasti Shoigukaan öitään ihan rauhassa nyt nukkua?

Sky Newsin artikkelin kainalojutussa Ivor Bennett kirjoitta, että toimet viittaavat siihen, että ”Kremlin sisällä tapahtuu paljon enemmän kuin näkee”. Näin uskon itsekin ja tietyistä luottomiehistä, kun näytti tulleen liian vaikutusvaltaisia, niin silloin tuolileikkiä oli syytä Putinin harrastaa oman asemansa vahvistamiseksi. Putin näyttää selvästi pelkäävänsä nyt omansa asemansa puolesta. Uusille ei anneta tilaa ja vanhaa piiriä pyöritetään loputtomiin.

Nykyinen ulkoministeri Sergei Lavrov jatkanee kuitenkin ulkoministerin tehtävässään, kuten myös Mihail Mishustin pääministerinä. Myös Valeri Gerasimov jatkaa tehtävässään.

Mutta mikään ei ole niin pysyvää kuin epävarmuus Venäjän johdossa. Mitä seuraavaksi tapahtuu niin sen näyttää huominen. Lähtötee voi odottaa ketä tahansa. Myös Putinia.

Ja oman ongelmansa Putinin päiviin tuo myös Georgia. Georgian kansan tahtoa ei Putin vuonna 2008 pystynyt kokonaan tukahduttamaan ja nyt kansa on kaduilla ja katse heillä Eurooppaan. Kansan sai nyt kaduille copy-paste-laki Venäjältä. Georgian hallinto, vallassa olevan Georgialainen unelma -puolue, on viemässä lakia missä yli 20 prosenttia rahoituksestaan ulkomailta saavista järjestöistä, mutta myös medioista luokiteltaisiin venäläiseen henkeen ”ulkomaisiksi agenteiksi”. Nyt kansa on nostanut ilmaan EU-liput ja osoittaa selvästi tahtonsa ja suuntansa. Kyseinen RussianLaw veisi maata kaueammaksi EU:sta ja lännestä ja mahdollisesti vahvemmin Venäjän kainaloon. Mitä Venäjä tekee jos mielenilmaukset kiihtyvät ja esimerkiksi maan armeijan tuki K’art’uli ots’neba – demokratiuli Sak’art’velo -puolueelle alkaakin horjua? Onko tankit Tbilisissä? Vai onko Venäjä Ukrainan onnettomaan hyökkäyssotaan nyt liian sidottu ja polvillaan? Olisiko demokratialla nyt paikka iskeä Georgiassa?

Kokoomuksen kannatus gallupissa vahvistui – Kärjessä SDP, Kokoomus ja perussuomalaiset

Viime viikolla julkaistun Ylen kannatusmittauksen huhtikuussa teettämän puoluegallupin kärki on tuttu:

SDP, Kokoomus ja perussuomalaiset.

Kolmen suuren kärki eduskuntavaalikannatusta mittaavassa gallupissa on pysynyt samana. SDP ja Kokoomus onnistuvat kannatustaan kasvattamaan ja samaan aikaan PS:n kannatus on laskenut. Mittausjaksolle osui myös mm. perussuomalaisten kansanedustajan hölmöily Helsingin yössä aseen kanssa ja sen vaikutus gallupissa näkyy varmasti.

SDP;n kannatus nousee nyt 24,4 prosenttiin. Se on itseasiassa demareille paras mittaus sitten syksyn 2006. Puheenjohtaja Antti Lindtman näyttää aloittaneen vahvasti ja ohittaneen nopeasti edeltäjänsä Sanna Marinin ajan kannatuslukematmukaan SDP:n kannatus nousi kaikista puolueista eniten: 2,7 prosenttiyksikköä, kun verrataan kuukautta aiempaan tulokseen. Näin ollen puolueen kannatus nousi 24,4 prosenttiin. Ylen mukaan kannatuslukema on suurin heidän mittauksissaan sitten elo-joulukuun 2006.

Toista sijaa pitää edelleen kokoomus 21,3 prosentin kannatuksella. Sen sijaan suurimman tappion koki kolmatta sijaa pitävä perussuomalaiset, jonka kannatus laski 15,6 prosenttiin.

Neljättä sijaa pitävän keskustan kannatus laski 11,5 prosenttiin. Vasemmistoliiton kannatus laski 8,8 prosenttiin ja vihreiden kannatus laski 7,7 prosenttiin. Kristillisdemokraattien kannatus sen sijaan nousi hieman ollen nyt tasan 4 prosenttia.

RKP:n kannatus pysyi ennallaan 3,4 prosentissa. Liike Nytin kannatus koheni 1,8 prosenttiin. Muiden puolueiden kannatus on 1,5 prosenttia.

Kysely suoritettiin 3.4.–7.5.2024. Sitä varten haastateltiin 2 490 henkeä, heistä kantansa ilmoitti 1 820. Kyselyn virhemarginaali on maksimissaan ±2 prosenttiyksikköä. Kannatusmittauksen teki Taloustutkimus.

Uusi viikko siis tästä käyntiin. Kokouksia ja kokouksia. Taas mennään.

Kello 22.38 ja ensimmäinen päivä tältä viikolta taputeltu. Kokouksia ja palavereita ja illalla vielä Loppilaisten rahastojen ensimmäinen avustusten jakokokous. Vielä vähän jäi syksyn jakoon rahaa eli hakemuksia voi vielä kuntaan laittaa. Ensimmäisen jaon saajat julkaistaan lähiaikoina. Illalla sitten vielä kunnan metsäilta.

Mutta nyt yön kautta huomiseen.

 

 

 

 

Kommentit