Puolustusvoimien aseita vapaaehtoisen maapuolustustyön käyttöön MPK:n koulutustoimintaan

Blogi, torstaina 17.03.2022

Maanpuolustuskoulutus MPK ei ole saanut enää muutamaan vuoteen käyttää ampumakoulutuksissaan Puolustusvoimien aseita. Rajaus tuli voimaan vuoden 2020 alusta, mutta toisaalta ampuma-aselain muutos mahdollisti sen, että MPK saa nykyisin omistaa omia aseita ja niitä voidaan käyttää ammunnoissa. MPK hankkinut itselleen niin sanottuja MPK-kiväärejä.

Kesällä 2020 Reserviläisessä kerrottiin, että ”MPK-kivääriksi valikoitu eteläkorealaisen Dasan Machineriesin valmistama kivääri, joka muistuttaa hyvin paljon Puolustusvoimien käytössä olevia rynnäkkökivääreitä. Ulkopuolisella säätiörahoituksella ostetut MPK-kiväärit ovat hieman Puolustusvoimien verrokkeja kevyempiä, mutta jos osaa käyttää intistä tuttua RK:ta, osaa myös ampua MPK:n kivääreillä.”

Kiinnostus MPK:n laadukasta koulutustoimintaa kohtaan on ollut aina hyvää, mutta nyt Venäjän Putinin sota Ukrainaa vastaan on nostanut kiinnostuksen aivan uudelle tasolle. Välittömästi Venäjän ryhdyttyä sotaan itsenäistä ja vapaata Ukrainaa kohtaan MPK:n koulutuksiin ilmoittautui päivittäin noin noin 1 800. Sodan alettua viikolla yhdeksän ilmoittautuneita oli jo yli 6 000. Kouluttautumistarve on siis suurta ja kiinnostus MPK:n kursseja kohtaan ennätyskorkeaa. Nyt onkin tärkeää, että saamme pikaisesti lisää määrärahoja MPK:n toimintaan ja näin lisättyä kursseja ja koulutuspaikkoja edes lähemmäksi kysynnän vaatimaa tasoa.  Aivan hetkessä ei kuitenkaan tällaista koulutustarjontaa kuitenkaan merkittävästi pystytä nostamaan, mutta pystytään kuitenkin jotakin ja toisaalta myös valmistelemaan sitten selvästi lisää tarjontaa tuleviin koulutuskausiin.

Yksi iso asia on kuitenkin MPK:n tarvitsemat aseet. Heidän omat aseet eivät nyt riitä yksinkertaisesti millään tähän ampuma-asekoulutukseen ja eilen teinkin esityksen maamme hallitukselle, että lainsäädäntöä uudistettaisiin niin, että MPK voisi jälleen käyttää myös Puolustusvoimien aseita koulutuksiensa yhteydessä.

MPK toimintaan tarvitaan nyt siis hyvinkin nopeasti enemmän aseita muun muassa kasvaneen koulutuskiinnostuksen myötä ja taloudellisesti järkevin ja nopein tapa vastata lisäkoulutustarpeeseen on lisätä MPK:n rahoitusta ja muuttaa lainsäädäntöä niin, että Puolustusvoimien aseita voidaan jatkossa käyttää myös MPK:n koulutustoiminnassa.

Esityksessäni kysyinkin pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitukselta, että onko se valmis muuttamaan lainsäädäntöä ja säädöksiä, niin että puolustusvoimien aseita voidaan jatkossa jälleen käyttää MPK:n koulutustoiminnassa?

Ja samalla nostin esille myös kentältä tulleen esityksen siitä, että Puolustusvoimien käytöstä poistamia aseita voitaisiin myydä jatkossa vapaaehtoisen maanpuolustuksen käyttöön. Myös tämä edellyttää maamme hallitukselta linjausta ja tätä nyt myös puolustusministeriltä kirjallisella kysymyksellä kysyn ja muutosta esitän.

Ja isona peruskysymyksenä nostin esille MPK:n kokonaisrahoituksen eli esitin vetoomuksen, että maamme hallitus nyt lisäisi MPK:n rahoitusta niin, että suomalaisten kasvaneeseen koulutuskysyntään voitaisiin vastata jo kuluvan vuoden aikana.

Iso kiitos lukuisista viesteistänne ja huolistanne ja myös kysymyksistänne tähän vapaaehtoiseen maanpuolustuskenttään liittyen. Työn alla on myös esitys reserviin palaamisen sujuvoittamiseksi ja mahdollistamiseksi, sillä nyt näyttää, hyvä niin, todella moni myös siviilipalvelukseen aikanaan siirtynyt haluavan palata riviin. Ja tämäkin vaatii lainsäädönnön muutosta.

….

Koronan kuorma vielä vähän harteilla, mutta kohti parempaa mennään. Varovasti jo tänään ulkona ja katsotaan jos sillä perinteisellä viidellä päivällä tästä selvittäisiin. Nyt ainakin ollut vain nuhaa ja kurkkukipua ja niitäkin siedettävästi. Katsotaan mitä huominen tuo tullessaan yön jälkeen.

Kommentit