Puolustusvaliokunnan Timo Heinonen: Kriisinhallintatehtäviin lähtevien riittävästä vakuutusturvasta huolehdittava

Uutiset, keskiviikkona 30.01.2019

Kokoomuksen kansanedustaja ja puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen nosti eduskunnan ajankohtaiskeskustelussa esille nykyisiin kriisinhallintatehtäviin osallistuvien ja heidän perheidensä vakuutusturvan.

-Operaatiot ovat koko ajan vaarallisempia. Se täytyy Suomessakin kaikkien tiedostaa ja myös tunnustaa. Riskit ovat selvästi korkeampia kuin ennen ja pitää tiedostaa se, että aina voi sattua vakavaakin, toteaa Timo Heinonen.

Kuva: Puolustusvoimat

Operaatioihin osallistumista on enää kaikissa tilanteissa vaikea perustella sillä, että osallistuminen vahvistaisi kansallista puolustuskykyä. Osallistuminen kansainväliseen sotilaalliseen kriisinhallintaan onkin käytännössä yhä enemmän vain osa kansainvälistä vastuunkantoamme.

-On hyvä, että saimme Kriha-veteraaniohjelman valmiiksi tällä kaudella. On tärkeä kuitenkin koko ajan arvioida ja varmistaa, että vakuutusturva on riittävä näihin tehtäviin. Tämän pitää kattaa myös tehtäviin osallistuvien perheet, muistutti Heinonen.

Heinonen pitää välttämättömänä myös sitä, että kriisinhallintatehtäviin osallistuneiden vertaistukeen löytyy riittävät resurssit.

-Lupauksen pitää olla niin vahva, että pahimmallakin hetkellä on varmuus siitä, että henkilö saa kaiken mahdollisen hoidon ja avun tai siinä kaikkein pahimmassa tilanteessa hänen perheensä ja lapset. Olen todennut, että kun kruunu lähettää niin kruunun pitää myös huolehtia, toteaa Timo Heinonen.

Eduskunta kävi keskiviikkona ajankohtaiskeskustelu Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan työkaluista kansainvälisiin konflikteihin ja humanitaarisiin kriiseihin vastaamiseksi.

Kommentit