Puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen: Uskottavan maanpuolustuksen voimavarat turvattava 

Uutiset, perjantaina 10.04.2015

Kokoomuksen kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan sekä puolustusvaliokunnan jäsen Timo Heinonen haluaa eduskuntavaaleissa vahvempia kannanottoja puolustusvoimien määrärahoista. Heinonen pitää välttämättömänä, että puolustusvoimille osoitetaan kansanedustaja Ilkka Kanervan parlamentaarisen työryhmän esittämät määrärahalisäykset. – Kanervan työryhmän esitys on minimivaatimus mitä tarvitsemme uskottavan maanpuolustuksen takaamiseksi tulevaisuudessa. Itse olen sitä mieltä, että jatkossa meidän tulisi varata aina vähintään 1,5% BKT:stä puolustusvoimille ja lisäksi tehdä ratkaisu suurten materiaalihankintojen erillisrahoituksesta mukaan lukien Hornetien korvaavat koneet, toteaa Timo Heinonen.

Heinonen on toiminut nyt neljä vuotta eduskunnan puolustusvaliokunnan jäsenenä ja myös ulkoasiainvaliokunnassa.

13611_10153146937031670_63173351945834243_n– Nämä ovat olleet työntäiset vuodet. Ja vielä nyt Venäjän muuttunut entistä agressivisempi toiminta herättää luonnollisesti huolta niin meillä kuin muissakin maissa. Ja on aiheesta herätty pohtimaan sitä, että kukaan ei enää voi keskittyä vain kriisienhallintaan vaan pitää varautua myös muihin uhkiin. Ukrainan tilanne on tämän nyt paljastanut viimeistään.

Puolustusvoimat tarvitsevat lisärahoituksen varusmieskoulutuksen tason ylläpitämiseksi, mutta myös riittävän kertausharjoitusmäärän turvaamiseksi. Tärkeää on myös osoittaa riittävät määrärahat peruskaluston ja –varustuksen ylläpitämiseen.

– Nostin 2010 esille huolen venäläisten maakaupoista Suomessa. MTV3 kertoi silloi kuinka kiinteistökauppoja oli tehty myös rannikkopuolustuksen johtokeskuksen, merivoimien keskeisten tutka-asemien ja Suomesta Itämerelle liikennöivien laivojen pääväylän varrelta. Muistan kuinka silloin minullekin naureskeltiin Venäjällä pelottelulla. Vielä vuodenvaihteessa 2013-2014 osa kansanedustajista veti nimensä pois lakialoitteesta jolla näitä maakauppoja oltaisiin rajoitettu ja aloite uutisoitiin ”Kohualoitteeksi”. Vasta nyt tänä vuonna on nämä asiat otettu vakavasti myös maamme johdon taholta, muistuttaa Heinonen.

Puolustushallinnossa on nyt selvitetty lakia joka antaisi valtiolle mahdollisuuden puuttua kiinteistö- ja maakauppoihin.

– Turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut. Tilanne on kiristynyt ja siksi on nyt tärkeää, että tämäkin asia otetaan vakavasti, selvitetään ja ennen muuta laitetaan kuntoon, toteaa Heinonen.

Heinosen mukaan kiristynyt tilanne huolettaa ihmisiä ja myös puhuttaa.

– Se huoli on otettava myös vakavasti. Venäjän rinnalla myös ISIL aiheuttaa huolta ja huolestumista. Ja kun tällaista henkeä on nyt enemmänkin niin se pitää ottaa vakavasti, toteaa Heinonen, joka itsekin sain uhkauksen puhuttuaan ISIL:n julmuuksista.

Kommentit