Puolustusministeri Jussi Niinistön tulee varmistaa Puolustusvoimille luvattu määrärahalisäys

Blogi, keskiviikkona 03.06.2015

Eilen väistynyt puolustusministeri Carl Haglund kertoi eduskunnan isossa salissa, että tosiallisesti puolustusvoimien määrärahat eivät nousekaan parlamentaarisen työryhmän vaatimusten mukaan. Kehyksiin nimittäin on VM:ssä nyt palautettu ne tasaleikkaukset mitkä sieltä on nyt jätetty tekemättä. Suuren henkilöstömäärän myötä leikkaus vie merkittävän siivun perusrahoituksesta. Hallitusohjelmassa mainitut ns. teknisten kehysten muutokset merkitsevät siis sitä, että puolustusvoimien määrärahat jatkavat laskuaan jos sitä ei nyt korjata. Ollaan lähellä sitä, että nyt sovittu määrärahalisäys vain korvaan palautuneet leikkaukset. Tosiallisesti siis puolustusvoimat eivät olekaan saamassa lisää vaan puolustushallintoon kohdistuva toimintamenojen leikkaus vie sen mitä hallitusohjelmassa toisella kädellä luvattiin.

Tänään eduskunnan budjettikäsittelyssä otin tämän esille pääpuheenvuorossani ja esitin, että puolustusministeri Jussi Niinistön tulee korjata puolustusvoimien budjetti ja rahoitus tuleville vuosille sille tasolle mille se määriteltiin ja minkä kaikki muut puolueet vihreitä ja vasemmistoliittoa lupasivat jo ennen vaaleja.

Jos Jussi Niinistö ei tätä korjaa niin on todennäköistä, että edessä onkin yllätys yllätys jälleen leikkauksia kertausharjoituksiin, varusmiesten maastovuorokausiin ja lentotunteihin yms.

Kansanedustaja Ilkka Kanervan johtama parlamentaarinen työryhmä esitti, että  vuosittaista 50 miljoonan euron lisärahoitusta puolustusvoimille lisäten määrärahoja niin, että ne ovat vuonna 2020 kaikkiaan 150 miljoonaa euroa nykytasoa suuremmat. Tämä ei nyt siis olekaan toteutumassa.

Helmikuussa tänä vuonna Jussi Niinistö totesi, että ”puolustusmäärärahojen korotus on perussuomalaisille kynnyskysymys. Puolue ei lähde hallitukseen, joka tinkii Kanervan ryhmän esityksestä, sillä jo se oli kompromissi.” Nyt näyttää, että tätä kynnyskysymystä ei olekaan täytetty.

Ja alleviivaan vielä, että tämän luvatun ja sovitun lisämäärärahan päälle Puolustusvoimat tarvitsevat vielä rahoituksen ilmavoimien ja maavoimien tuleville suurinvestoinneille. Yksin Hornetien korvaaminen maksaa jopa 8 miljardia euroa.

Puheenvuorossani kävin läpi myös hieman maamme talouden isonkuvan haasteita ja nyt tarvetta kääntää laiva. Ja myös nostin esille uuden 600 miljoonan euron lisäpanostuksen maamme tiestöön. Mainitsin, että tästä rahasta pitää löytyä rahaa myös maaseudun pienempiin valtionteihin ja siltoihin ja lisäksi Hämeessä mm. Valtatie 2:sen peruskorjauksen maaliinsaamiseen ja Lahden eteläisen kehätien rakentamiseen. Ja mainitsin myös kantatie 54:n kasvaneet liikennemäärät ja myös kymppitien toisena tärkeänä itä-länsi-yhteytenä. Vain siis muutaman mainitakseni.

Keskustelussa kävin läpi myös laajemmin maankäytön ja rakentamisen uudistuksia. Niistä tuolla Kynästä sivulla laajempi kirjoitukseni ja muutama päivä sitten myös täällä blogissanikin. Kurkatkaa sieltä. En siis niitä nyt uudestaan tänne kirjoita.

Niin ja debatissa myös nostin esille senkin tosia-asian, että SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne tänään paljasti eduskunnan keskustelussa, että demarit olisivat leikanneet mm. ammatillisesta koulutuksesta vielä tätä hallitustakin enemmän. Sivistyksen leikkaukset siis demarien johdolla olisivat olleet vieläkin karumpia. Vaikka ei se todellakaan minua lämmitä sillä nytkin koulutukseen ja lapsiin ja nuoriin tehtävät leikkaukset ovat todella rajuja. Ne tulevat näkymään päiväkotien, koulujen ja oppilaitosten arjessa karusti. Onneksi sentään onnistuimme nyt lukiot säästämään näiltä suurimmilta leikkauksista ja hieman toivottavasti pystymme leikkauksia kompensoimaan rakenteita ja seiniä uudistamalla. Siis niin että itse koulutus ei kokisi liian kovia leikkauksia. Tämä valmisteltava nyt todellakin huolella ja niin että kukaan ei kelkasta putoa.

Huomenna eduskunnassa äänestämme Juha Sipilän hallituksen luottamuksesta. Siitä sitten arki todenteolla käyntiin myös eri ministeriöissä. Esityksiä täytyy saada eduskunnan käsittelyyn mahdollisimman pian. Korjausliikkeen täytyy alkaa jo tänä vuonna.

 

Kommentit