Puolustan lapsilisiä tänäänkin

Blogi, lauantaina 03.11.2012

Aina joku on lapsilien kimpussa. Jos ei vasemmistopuolueet jotka haluaisivat poistaa ne hyvä tuloisilta niin sitten kokoomusnuorista yksittäiset ajattelijat jotka poistaisivat lapsilisät kokonaan.

Irtisanoudun siis tällaisista esityksistä ja varsinkin sellaisista perusteluista mitä lapsilisistä luopumista esittänyt Kokoomusnuorten varapuheenjohtajan Saul Schubak käyttää. Ne ovat tökeryydessään jopa vastenmielisiä ja loukkaavia.

Itse kannatan lapsilisää kaikille lapsiperheille ja lapsille. Aikanaan lapsilisä on luotu tasaamaan lapsiperheiden ja perheettömien välistä kulueroja verotuksen ulkopuolella. Ja jokainen lapsiperhe sen tietää miten paljon lapsiperheen arki vie rahaa ihan vaatteista ja ruuasta lähtien puhumattakaan harrastuksista ja muusta. Siksi on ollut tärkeää, että lapsilisät sidottiin nyt indeksiin niin, että ne seuraavat hintatason nousua jatkossakin kunhan talouden rattaat taas saadaan paremmin pyörimään.

Olisin valmis jopa enemmänkin tukemaan lapsiperheitä. Valitettavasti tänä päivänä monet harrastukset ovat karkaamassa monen tavallisen perheen lasten ulottumattomiin kohtuuttomine osallistumismaksuineen ja harrastamiskuluineen. Pitäisi entistä määrätietoisemmin luoda malleja, että kaikilla lapsilla olisi mahdollisuus harrastaa yhdessä myös muiden lasten ja nuorten kanssa ja toisaalta myös edetä harrastuksessa vaikkapa aina huipulle asti perheen taloudellisesta taustasta huolimatta. Tässä tärkeässä roolissa on aluksi kouluihin nyt palauttamamme ns. maksuttomat koulukerhot joiden tavoite on, että jokaisella lapsella ja nuorella olisi oikeus yhteen maksuttomaan kerhoon viikossa. Ja toisaalta sitten urheilurahaa ollaan suuntaamassa nyt niin, että kynnys myös kohti huippu-urheilua madaltuisi.

Kuvataiteen ja musiikin puolella järjestelmät toimivat usein paremmin. Musiikkiopistot ja erilaiset kansanopistot toimivat hyvin ja antavat monelle mahdollisuuden edetä taideharrastuksen parissa määrätietoisestikin. Sellaista samanlaista tietä tarvittaisiin minusta myös urheiluun ja liikuntaankin.

Olen pahoillani, että tällaiset möläytykset ovat aiheuttaneet monelle mielipahaa. Minulle jokainen perhe on tärkeä ja tärkeintä on, että perheensä on rakkautta ja välittämistä riittämiin. Ei raha tee onnelliseksi, mutta toisaalta ei pienet tulotkaan saa olla este edetä tässä maassa tulevaisuudessakaan niin opinnoissa kuin harrastuksissakaan. Tien pitää siis olla kaikille avoin ja mahdollisimman tasainen varhaiskasvatuksesta eskarin ja peruskoulun kautta sinne minne kukin itse tiensä piirtää ja toisaalta harrastuksissakin koulujen kerhotunneista määrätietoiseen musiikin tai urheilun tai jonkun muun harrastamiseen.

Sanon siis tässäkin Kyllä hyvälle suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan perinteelle ja sitä pitää vaalia. Ja se pitää pelastaa niin talouden ahdingosta kuin älyttömien esitystenkin kourista.

Pyhäinpäivää kaikille. Pieni orastava talvi on mennyttä ainakin täällä Kanta-Hämeessä. Lämpöasteita ja hieman vettäkin taivaalta. Taidetaan siis jatkaa syksynä vielä.

Tänään Pyhäinpäivänä ajatukset menneissä sukupolvissa ja sukulaisissa. He ovat meille tällaisen maan rakentaneet ja läheiset tällaisen elämän tasoittaneet. Ollaan siitä kiitollisia. Isoäitejä ja isoisiä tänään muistellen sytytämme kynttilät Lopen hautausmaalle. Kiitollisin mielin.

Kello 22.43 ja Pyhäinmiestenpäivä takana. Illalla kävin vielä viemässä muutaman kynttilän hautausmaalle ja siinä mieli kyllä rauhoittuikin kummasti. Kaunis tunnelma ja kauniita muistoja. Nyt kotona iltaa ja huomenna sitten Punaisen Tuvan muotinäytöstä katsomaan kello 13. Tervetuloa kaikki mukaan.

Kommentit