Politiikan syksy tuonee eduskuntaan uudet ministerikuulemiset – Haluamme syvempää ja avoimempaa debatointia eduskunnan ja ministereiden kesken

Blogi, torstaina 20.06.2019

Teimme eduskunnassa tällä viikolla merkittävän esityksen millä haluamme lisätä eduskunnan keskustelujen avoimuutta ja myös  parantaa keskustelujen sisältöä ja syvyyttä. Puhemiesneuvostolle jättämässämme aloitteessa haluamme, että hallituksen ministereitä kuultaisiin syysistuntokauden alussa julkisesti kyseisen hallinnonalan valiokunnassa. Tällaisessa menettelyssä saisimme mentyä hallitusohjelmaan syvemmälle ja myös näin olisi mahdollista tuoda asiantuntijavaliokunnan huomioita ja ideoitakin ministerin pohdittavaksi ja harkittavaksi.

Ajatus olisi, että tällaisessa julkisessa ministerin kuulemisessa esiteltäisiin hallitusohjelman toimeenpanon suunnitelman, lainsäädäntösuunnitelman, keskeiset budjettiasiat, mutta myös muut kyseisen hallinnonalan keskeiset kysymykset valiokunnalle. Tämän jälkeen olisi mahdollista käydä myös keskustelua ja esittää kysymyksiä ministerille.

Alunperin kun tämän ajatuksen eduskuntaryhmässämme esitin ensin Ilkka Kanervan ja sitä kautta koko ryhmälle oli ajatukseni, että jatkossa tällainen kuuleminen ja esittely olisi jo hallitusohjelman esittelyvaiheessa täysistunnossa. Esimerkiksi jokainen ministeri olisi niin tunnin suuren salin haastateltavana. Nopeatempoinen keskustelu kysymys-vastaus -periaatteella olisi varsinaisen esittelyn jälkeen myös näytönpaikka tehtävään haluavalle ministerille . Nythän kävi niin, että ministerit eivät oikein olleet edes istuntosalissa, kun hallitusohjelmaa käsiteltiin.

Toivottavasti tämä täysistuntokuuleminen saadaan käyttöön jo seuraavan hallituksen aloittaessa. Mutta sitä ennen nyt syksyllä on jo tarkoitus järjestää nämä ensimmäiset avoimet ministerien kuulemistunnit valiokuntien yleisöllekin avoimissa kokouksissa.

Puheenjohtajamme Kai Mykkänen totesikin aivan oikein, että tällaisessa julkisessa kuulemisessa me kaikki joutuisimme miettimään paljon tarkemmin, mitä me haluamme kysyä ministeriltä, mutta toisaalta myös ministeri joutuisi miettimään paljon tarkemmin, mitä hän vastaa, kun läsnä on asiaan perehtyneitä edustajia. Samalla julkinen kuuleminen toisi omanlaisen arviointimahdollisuuden siihen, miten ministeri vie hallinnonalaansa eteenpäin ja mitä kysymyksiä siellä nousee.

Tavoite on, että jo nyt syksyllä olisiko se heti syyskuussa olisi nämä ensimmäiset julkiset kuulemiset. Haluamme uudistaa politiikkaa ja eduskunnan työtä avoimempaan ja keskustelevampaan suuntaan ja itse uskon, että tämä uusi työtapa otetaan heti ensikerrasta omaksi.

Hyvä politiikkaa vaatii perusteellista keskustelua ja avointa ajatustenvaihtoa. Tämä tulee olemaan sitä ja lisäämään myös yhteistyötä ja avoimuutta eduskunnan ja ministeriöiden ja ministerin välille. Yhdessä.

Tänään jo ruokakauppaan ja sitten kohti keskikesän juhlaa. Kaunista säätäkin meille lupailee. Nautitaan.

Viisi munaa haarapääskyillä.

Ja myös kaunis Kultasade kukassa. Puuhun ihastuin aikanaan Tanskassa kun olin Tommy Tabermannin kanssa tutustumassa silloiseen maailman onnellisimpaan kansaan. Tänään me jo olemme sitä.

 

Kommentit