Pikavippien korkokatto tiukkenee rajusti – Ihmisten ahdingolla ei pidä tehdä ahnetta businesstä

Blogi, lauantaina 02.03.2019

Liian moni suomalainen kärsii velkaongelmista. Yhä useammalla suomalaisella on maksamattomia laskuja ja kulutusluottoja rästissä. Vuosikorot on häikäilemättömiä. Arjessa on nähty yli 800 prosentin todellisia vuorikorkoja. Viime vuoden lopulla Asiakastieto kertoi, että maksuhäiriöisten määrä nousi uuteen ennätykseen reilusti yli 380 000 suomalaiseen. Vuodessa määrä kasvoi 7500 hengellä. Tilastoissa näkyy se, että suomalaiset velkaantuvat nyt moneen eri suuntaan. Merkillepantavaa viime vuoden lopun tilastoissa oli myös se, että uutena ilmiönä niissä esille nousi nuorehdot ja keski-ikää lähestyvät suomalaiset. Maksuhäiriöisten määrä on noussut nopeimmin 35-39-vuotiaiden ja sitten taasen 55-64-vuotiaiden ikäryhmissä. Aiemmin ongelmat keskittyivät selvästi nuoriin ja toisaalta eläkeläisiin

Ylivelkaantumisen ehkäisemiseksi tarvitaankin koko ajan yhä tehokkaampia keinoja. Pikavippifirmat haistavat ihmisten ahdingon ja niiden mainonta on muuttunut koko entistä agg­res­sii­vi­sem­maksi. Nyt asiaan puuttunut oikeusministeri Antti Häkkänen totesikin, että mainonta on ”Täysin har­haan­joh­ta­vaa ja houkuttelee vel­ka­kier­tee­seen”. Tähän nyt siis puutumme ja kovalla kädellä. Kulutusluottojen korkosääntely kiristyykin nyt  myös yli 2 000 euron luotoissa. Tämän tarkoituksena on nimenomaan tukea terveempiä luottomarkkinoita.

Tällä viikolla talousvaliokunta tiukensi edelleen tätä esitystä omassa käsittelyssään. Valiokunta päätti kovista tiukennuksista pikaluottojen lainsäädäntöön ja nyt pikavipeille asetetaan 20 prosentin koron yläraja. Alun perin rajaa esitettiin 30%. Yleensä todellinen vuosikorko on hyvä tapa laskea lainan oikeat kulut, mutta alle vuoden pikavipeissä todellinen vuosikorko voi nousta erittäin korkeaksi laskutavan takia. Tämän lisäksi rajattaisiin oikeutta periä kuluttajalta muita luottokustannuksia kuin korkoa. Lisäksi luotonantajille tulisi ankara seuraamus, jos ne eivät noudata sääntelyä.

Korkokaton ulkopuolelle jää jatkossa vain vakuudelliset asuntoluotot ja autoluotot, joiden vakuutena on siis asunto, auto, vene tai muuta omaisuutta.

Jatkossa jos pikavippi yms. luotonantajat tai luotonvälittäjät rikkovat tätä korko- tai luottokustannuskattoa koskevaa sääntelyä, ei kuluttajalla ole enää velvollisuutta maksaa luoton korkoa eikä muita luottokustannuksia lainkaan. Tämä sanktiouhka tehostaa siis kovalla kädellä lain noudattamista. Tämä uusi sääntely koskee nyt lain voimaantulon jälkeen myönnettyjä luottoja.

Aiemmin pikavipeillä saattoi olla siis todella hävyttömän korkeat ja käytännössä piilotetut korot. Muutama vuosi sitten 2013  tähän ensi kertaa puutuimme, kun voimaan tuki ensimmöinen pikavippien korkokattolaki. Silloin rajassa päädyttiin 50%. Tämän myötä pikavippien maksuajat pitenivät huomattavasti ja monet itseasiassa siirtyivätkin myymään näille asiakkaille erilaisia kulutusluottoja ja ns. joustolainoja.

Nyt korkokattosääntelyä tiukennetaan siis reilusti. Kuluttajaluottojen korkokatto laskee nyt 20 %:iin. ”Nykyisin luottoja myönnetään myös kuluttajille, joilla ei ole mahdollisuuksia selviytyä takaisinmaksusta. Korkeakorkoisten pienlainojen markkinoinnissa saatetaan jopa korostaa, että maksuhäiriöitä ei katsota uuden luoton saamisen esteeksi. Talousvaliokunta katsoo, että enimmäiskorkoa on laskettava niin alas, että luotonantajan on välttämätöntä selvittää maksukyky. Talousvaliokunnan ehdottamat muutokset edesauttavat todennäköisesti velkakierteiden katkeamista nykyistä aiemmin, jolloin mahdollisuudet järjestellä velallisen tilanne paranevat.”

Valvontaa myös tehostetaan siirtämällä se Finanssivalvonnan tehtäväksi. Talousvaliokunta arvioi kuitenkin, että näidenkin muutosten jälkeenkin lainsäädäntö voi olla riittämätön kitkemään velkaantumiskehitykseen liittyviä ongelmia, minkä vuoksi myös muita toimia tarvitaan. Talousvaliokunta pitää tärkeänä, että sosiaalisen luototuksen saatavuutta kattavasti koko maassa edistettäisiin. Valiokunta kiirehtii myös positiivisen luottotietorekisterin valmistelua.

Isoja asioita ja monelle jopa elintärkeitä. Pikavippiyhtiöiden ahneudelle pitää laittaa piste ja estää toisten vaikean tilanteen hyväksikäyttö oman busineksen teossa. Kiitos vielä Antti Häkkäselle hyvästä esityksestä ja talousvaliokunnalle hyvästä työstä. Itsekin sain tässä taustalla aika paljon tehdä töitä ja olen varma, että lopputulos on monen tutunkin kannalta hyvä ja turvaava.

Oletko muuten koskaan pohtinut voiko sinun ystävä tai lähipiirissä olla joku joka salaa kärsii todella rajusta pelaamisen ja pikavipien velkakierteestä? Usein häpeä ja menettämisen pelko estävät tästä puhumisen ja pahentavat vain tilannetta.

Uusi päivä vauhdilla liikkeelle. Aamupala syöty ja totta kai 100% suomalaista. Ja nyt Shellin Parlamentin kautta kiertuepäivälle. Tänään ohjelmassa mm. Tervakoski ja Turenki.

Kello 15.19 ja Hämeenlinnasta hetki sitten Riihimäen kautta kotiin. Päivä alkoi tänään Tervakoskelta. Siellä ensin kahvittelut Laurellilla ja sen jälkeen vielä kampanjatempaus ulkona liikekeskuksen edustalla. Useampi mukana keskustelu ja esillä mm. moottoritien merkitys Hämeen vetovoimalle, Janakkalan suuret koulu- ja liikuntainvestoinnit sekä peruskoulujen ja myös toisenasteen vaikea tilanne. Oli erinomaisen mukana keskustella erään opettajakollegani kanssa näistä aiheista ja voin sanoa, että jaoimme yhteisen huolen ja tilannekuvan, mutta myös ratkaisuista tilanteen korjaamiseksi olimme kutakuinkin yhtä mieltä.

Myös toisen asteen kustannukset puhuttivat. Yksi nuori opiskelija toi terveisiä aiheesta ja myös erinomaisen hyviä ideoita miten voisimme yhdessä mm. lukioiden, mutta myös muiden opiskelijoiden materiaali- yms. kustannuksia pienentää. Jälleen hyvinkin samanlaisia ajatuksia kanssani ja tässäkin tehtävä riittää vaikka ensi syksynä käyttöön saammekin Sampo Terhon johdolla käyttöön otettavan toisenasteen opintotuen materiaalilisän. On äärimmäisen tärkeää nyt tehdä sellaisia ratkaisuja myös opetussuunnitelmien ja koulutuksen osalta muutenkin mitkä varmistavat sitä, että materiaalikustannuksia saadaan pienennettyä ja myös materiaalien kierrätettävyytta parannettua. Tässä kannattaa kuunnella opettajia ja opiskelijoita.

Myös erityisopetus puhutti tänäänkin ja myös ylisuuret opetusryhmät joissa tänä päivänä koko ajan yhä enemmän ja enemmän erilaista lisätukea tarvitsevia. Minusta olemme menneet liian pitkälle ja jälleen kerran on hyvä pohtia olisi oikea aika nyt ottaa pieni askel taakse päin ja taata kaikille opettajille työrauha ja mahdollisuus opettaa ja toisaalta koululaisille omaan tilanteeseen sopiva paikka opiskella. Osa pärjää tuettuna normaaleissa luokissa, mutta arjessa se näkyy, että kaikki eivät pärjää ja tässä varmasti on syytä tarkastella uudestaan myös erityisopetuksen ratkaisuja ja myös erityisluokkien käyttöä.

Toinen tilaisuus Janakkalassa oli sitten Turengin Vaalikahvilalla. Siellä myös tupatäynnä väkeä ja mukana tunnelma. Itse olin tapani mukaan paikalla jo hyvissä ajoin ja keskustelut hyviä ja teemat aikalailla tuttuja ja samoja. Ehkä uutena nyt puhutti myös pikavipien tilanne. Olikin helppo ohjata keskustelija myös tänne blogiini kun aamulla juuri aiheesta täällä kirjoittelin.

Tänään kierroksella mukana kanssani tiimistäni Vileniuksen Janina. Kävimme Hämeenlinnassa vielä tarkistamassa uuden Reskan Amarillon ja täytyy sanoa, että nyt on hieno ravintola ja myös yökerho kaupungin ytimessä. Ja ruoka oli hyvää ja lihakin suomalaista! Käykääpä maistamassa ja tutustumassa.

Kierros Riihimäen kautta Lopelle. Ja illalla vielä takaisin Hämeenlinnaan ja Kerhon matsi jälleen ohjelmassa.

Kommentit