Piilotettu alkuperä. Brasiliassa teurastetaan vanhoja työhevosia syötäväksi Eurooppaan.

Blogi, tiistaina 25.06.2013

Näin Helsingin Sanomat otsikoi juhannuksen alla juttunsa. Peppiina Ahokkaan jutussa kerrotaan kuinka Euroopasta hevosia viedään Brasiliaan teurastettavaksi ja liha sitten palautetaan Europan kauppoihin. 

HS:n juttu kertoo, että ”Frigorífico Oregon on yksi Euroopan komission hyväksymistä teurastamoista Brasiliassa. Näin ollen sillä on EU:n vaatima lupa välittää lihaa myytäväksi unionin alueelle. Hevosia teurastetaan yhtenä päivänä viikossa, yleensä tuo päivä on lauantai. Samoissa tiloissa toimii Frigo Beto, joka teurastaa myös nautoja.”

Ja paljastaa samalla, että meillä Suomessa esimerkiksi ”Pouttu on kertonut ostavansa alihankkijalta tästä samasta teurastamosta tulevaa hevosenlihaa.”

Uutisessa kerrotaan, että Poutulle hevosenlihan myy maahantuoja BHJ Finland. BHJ Finland ei kuitenkaan lehden mukaan suostu avustamaan hevosenlihan alkuperän selvittämisessä.

Samalla paljastetaan sekin, että hevoset joutuvat seisomaan päivän ilman juomaa ja ruokaa. Tällä tavalla teuraaksi menevä hevonen painaa vähemmän ja siitä joudutaan maksamaan vähemmän. Teurastamo jopa ”haluaa hankkiutua toimittajista eroon” ja samalla lihanviejä jo pelkää, että heiltä ei enää ostetakaan lihaa. 

Hesarin puhutteleva ja epäilyjäkin herättävä juttu päättyy toteamukseen ”myöhemmin liha leikataan, jäädytetään ja lastataan konttiin. Ja sitten, jos kaikki menee hyvin, paketti avataan Euroopassa.”

Taustajutuissa kerrotaan, että EU ei tarkasta kaikkia komission hyväksymiä teurastamoita ja että ruokayhtiöt salaavat ulkomaisen lihan reitin Suomeen.

Tilanne on kestämätön. Onneksi maatalousministeri Jari Koskinen on ottanut ruuan alkuperämerkinnöissä aivan erilaisen otteen kuin edeltäjänsä. Koskinen on todennut aiemmin, että ruuan alkuperämerkinnät ovat liian epäselviä ja, että EU:ssa osalle lihasta merkinnät tulisivat pakollisiksi vasta joulukuussa 2014. Koskinen on vaatinut asian nopeuttamista yhdessä Saksan, Luxemburgin ja Ranskan kanssa. Maat ovat esittäneet alkuvuodesta, että lihan alkuperän tulee näkyä jatkossa myls valmisruokien tuoteselosteessa.

On myös kestämätöntä, että jotku lihafirmat käyttävät meilläkin tällaista hevosenlihaa. Eläinten kohtelu on ala-arvoista ja julmaa. Toivoisin Poutulta ja muilta vastuullisuutta myös eläinten kohtelun suhteen. 

Toivon, että aloitteeni ja esitykseni kaiken ruuan raaka-aineiden alkuperämerkinnöistä saisi nyt tästäkin lisää vauhtia. Tieto ruuan alkuperästä on onneksi koko ajan tärkeämpi ostoperuste ja eniten voimme tehdä me jokainen kaupan asiakas itse – omilla ostovalinnoilla kaupassa.

Puhdas kotimainen hyvä ruoka on tänään jälleen pisteen tai kymmenenkin arvokkaampaa. Onneksi vastuullisiakin lihafirmoja Suomesta löytyy ja siitä takuumerkkinä paketin kyljessä Joutsenlippu. Aamupalalla nautinkin juuri erinomaisen hyvää Makulihan Uunikinkkua. 100% hyvää Suomesta. Ja isona firmana vain suomalaista lihaa käyttää myös Atria. Eli kaikista kaupoista kyllä halutessaan saa myös takuuvarmasti suomalaistakin lihaa. Sen sijaan epäilyttävät tai alkuperältään hämärretyt paketit, vaikkakin sinivalkoisissa väreissä tai heinä- ja järvimaisemin varustettuina, kannattaa jättää hyllyyn. Jos paketissa ei ole juotsenlippua tai muuta varmaa tietoa lihan alkuperästä niin se kannattaa jättää kaupan hyllyyn. Vaikutetaan ostovalinnoillamme.

Upea hellepäivä tästä alkuun. Tänään vapaapäivä eilisen kuntapäivän ja huomisen pitkän eduskuntapäivän välissä. Nautitaan suvesta.

Kello 21.47 ja upea vapaapäivä takana. Koko päivä vain mökillä Loppijärven rannalla ja sellaisia päiviä tässä työssä aika usein kaipaa. Nyt otin sellaisen ja taisi muuten olla ihan ensimmäinen tänä vuonna kun en kotoa mihinkään suuntaan tai palaveriin tai tilaisuuteen lähtenyt. Eli kerran puolessa vuodessa 🙂

Kiitokset vielä palautteesta liittyen Tuomo Puumalan minun aloitteeseen tehdä lasten seksuaalisista hyväksikäytöistä ”rikos joka ei vanhenisi koskaan”. Juuri vajaa tunti sitten yksi isä soitti ja kertoi lapsensa hyväksikäytöstä. Mies oli netissä houkutellut ja käyttänyt lähes sataa lasta ja nuorta hyväksi. Tuomio oli ollut muutama vuosi ja siitä selvisi lopulta vuodella. Sitten vapaana puoli vuotta ja sinä ainaka jälleen viitisenkymmentä uhria lisää. Nyt kuulemma istuu kiven sisässä kolmea vuotta. Kauhea tarina jota ei voi ymmärtää eikä pidäkään ymmärtää. Eikä tuollaisia tuomioitakaan pidä ymmärtää. Järkyttävää.

Lupaan siis viedä asiaa eteenpäin ja myös sitä, että tuomioita kovennetaan nykyisestä selkeästi. Lapsen raiskaus, hyväksikäyttö on aina raiskaus ja sellainen rikos josta pitää tuomion olla ehdoton vankeus ja totta kai apu ja hoito. Näitä tapauksia on tässä maassa aivan liikaa.

Mutta nyt kohta Kymmenen Uutiset ja nukkumaan. Huomenna eduskuntaan ja luvassa pitkä ylimääräinen kesäistunto tälle suvelle. Ammatinvalintakysymys sanoisi joku ja niin sanon minäkin. Mielelläni menen ja mielelläni työtäni tee kesälläkin.

 

Kommentit