Perjantai, 28.03.2008

Blogi, perjantaina 28.03.2008

Tänään hieman flunssainen päivä. Mutta kyllä se tästä taas kone käyntiin lähtee. Päivällä sivistysvaliokunta ja täysistunto ja kasa muitakin asioita hoidettavana.

Eilen saimme hallitukseltamme ns. liikennepoliittisen selonteon. Asiakirjassa linjataan liikennepolitiikkaa ja myös väyläinvestointeja vaalikautta pidemmällä aikavälillä eli noin 15 vuoden päähän. Tavoitteena vuosi 2020. Tämän vaalikauden hankkeethan siunattiin jo kehysriihessä parisen viikkoa sitten. Itse pidän enemmän kuin järkevänä tätä marssijärjestystä. On syytä päästä eroon valtavan suurissa liikennehankkeissa poukkoilevuudesta ja ennalta-arvaamattomuudesta. On erikoista jo hankkeita ei voida sopia neljää vuotta pidemmällä aikajänteellä sillä suurten hankkeiden suunnittelu yms. vie aikaa ja ennakoitavuus on myös tärkeää liikenneverkostomme kunnossa pysymisessä. Tai oikeastaan sen kuntoonsaattamisessa. Siinä määrin heikkoon kuntoon perustiestömme on laskettu. En kertakaikkiaan ymmärrä miksi.

Nyt tiestöä ja liikenneinfraa laitetaan kyllä kuntoon sellaisella tahdilla, että oksat pois. Hallitushan toi nyt tälle vaalikaudelle tai tässä paikassa puhutaan kehyskaudesta 2009-2012 eduskuntaan ennätysmäärän uusia liikenneinvestointeja. Vaalikaudella alkaa uusia hankkeita yli 1,1 miljardilla. Käynnissä olevien ja jo päätettyjen hankkeiden menot ovat noin 400 miljoonaa euroa vuodessa. Uusien hankkeiden aloittamiseen käytetään 80 miljoonaa euroa aiemman kehyksen ylittäviä varoja, jotka irrotetaan valtion omaisuuden myyntituloista. Juuri näin. Työ on suuri, mutta onneksi nyt siihen halua ja tahtoa.

Liikennepoliittisessa selonteossa päätetään myös toimista tieliikenteen turvallisuuden parantamiseksi. Rahoitusta on tarkoitus kohdentaa vahvasti pääteiden keskikaiteisiin ja ohituskaistoihin. Myös automaattista kameravalvontaa lisätään samaan aikaan kun kuitenkin myös poliisien määrärahoja korotetaan merkittävästi nyt jo päätetyllä kehyspäätöksellä. Nämä ei siis ole toisiaan korvaavia toimia vaan toisiaan tukevia toimia. Tätä olen eduskunnassakin useammassa puheenvuorossa yrittänyt korostaa, kun osa vastustaa ”pömpeleitä” juuri vastakkainasettelun kautta. Niin ja samaan aikaan on tarkoitus myös uudistaa ajo-opetusta ja ajokortin suorittamista. Nämä asiat esillä nyt seuraavaksi ja niihin on syytä palata täälläkin laajemmin.

Nyt kuitenkin kohti Helsinkiä. Muuten tietä – kantatie 54:ää – jolla on maamme ensimmäiset keskikaiteet.

….

Päivä eduskunnassa meni siivillä. Sivistysvaliokunnassa aloitimme salikeskustelussa viikolla olleen kehysratkaisun läpikäynnin ja asiantuntijakuulemisen ja jatkoimme syrjäytymisteemaa toisena aiheena. Istunnossa sitten saimmkin eteemme merkittävän päätöksen kun äänestimme maamme osallistumisesta NRF-kriisinhallintatoimintaan. Päätös vastuunkatamisesta ja mukanaolosta syntyi selvin äänin 130 – 23. Kaikki merkittävät puolueet kannattivat esitystä. Päätöksellä maamme osallistuu nopean toiminnan joukkojen täydentävään toimintaan eli ns. rotaatioon eli päivystykseen emme tässä vaiheessa lähde mukaan. Lisäksi jokaisesta osallistumisestamme teemme erikseen päätökset vielä. Iso ja merkittävä päätös ja hyvä, että tästä löytyi näin laaja yksimielisyys. Kyse kuitenkin joukoista joita pääasiassa käytetty nimenomaan erilaisiin yllättäviin kriisitilanteisiin kuten Pakistanin maanjäristyksen ja Yhdysvaltoihin iskeneen Katrina-myrskyn tuhojen korjaamiseen. Puheet siis sodankäynnistä on kaukana todesta.

Täysistunnon jälkeen vielä lounastapaaminen ja sitten Riihimäen kautta kotiin. Kotimatkalla kuuntelin radiosta kun talousalueemme kunnallispoliitikkoja oli Radio Hämeessä keskustelemassa kuntaliitosasiasta. Aika mielenkiintoinen keskustelu ja keskustelu varmasti jatkuu vaikka meillä Lopella äänestyksen jälkeen nyt päätettiinkin lopettaa keskustelu liitosasiasta. Hausjärvi sanoi ei liitokselle ja nyt vielä odotamme Hyvinkään ja Riihimäen kantaa. Mielenkiintoista olisikin jos kaupungit nyt päätyisivät jatkotyöhön. En jaksa sitä uskoa, mutta jos niin varmasti se avaisi keskustelun päätöksistä huolimatta myös maalaiskunnissa.

Nyt kello jo 19.48 ja juuri mökiltä kotiin. Ennen hämäräntuloa kävimme katsomassa vielä varaston uuden katon värisävyt kuntoon. Nyt vapaailta ja huomenna ystävämme häihin.

Kommentit