Torstai, 27.03.2008

Blogi, torstaina 27.03.2008

Asia joka on puhuttanut ensimmäisen kansanedustajavuoteni aikana ehkä eniten tai ainakin paljon on ollut energia ja ilmastoasiat. Onkin hyvä, että niistä on nyt herätty keskustelemaan ja myös tekemään. On tärkeää myös keskustella asiasta laajempana kokonaisuutena ja muistaa eri ratkaisujen vaikutukset niin ympäristöön mutta myös kilpailukykyymme, toimintavarmuutemme ja turvallisuuteemme.

Eilen kansainvälinen energiajärjestö IEA kehuikin maamme energiapolitiikkaa. OECD-maiden energiajärjestön IEA:n pääjohtajan Nobuo Tanakan luovuttamassa raportissa järjestö toteaa, että maamme voisi hyvinkin olla esimerkki monelle sen 27:stä jäsenmaasta ja täytyy todella toivoa, että edelleen otamme hyviä askelia eteenpäin kun nyt hallituksen johdolla valmistelemme yhdessä maamme ilmasto- ja energiapoliittista selontekoa.

EU:n asettamat tavoitteet ovat maallemme kovat ja niin pitääkin olla. Jokaisen maan pitää tässäkin palapelissä kantaa omat palansa kokoon ja nyt onkin oikeiden valintojen paikka ennen muuta siinä valossa, että miten pystymme saavuttamaan nämä päästö- ja kulutusvähennykset niin että lasku meille suomalaisille on mahdollisimman pieni ja tämä vaatii monipuolista energiantuottamista, mutta myös varmasti säästöä. En usko, että muuten selviämme. Maamme energian kokonaiskulutus on runsaat 300 terawattituntia vuodessa. Vuosittaista energian kulutusta maamme tullee siis vähentää ehkä noin viidenneksellä nykyisestä. Jos emme näin toimi niin kulutus kasvaa suurinpiirtein samalla määrällä.

Ministeri Pekkarinen totesi eilen, että energiasäästöjä ei synny vain hallituksen ja eduskunnan julistuksilla vaan tarvitaan hänen mukaan myös houkuttumia ja pakotteita. Näistä maamme hallitus tekee oman ehdotuksensa energiapoliittisessa selonteossa. Itse toivon, että tässä vaiheessa esimerkiksi vakasvasti mietitään myös sitä miten esimerkiksi ilmalämpöpumppujen määrä saataisiin Suomessa kasvuun. Kun lukuja vertaa lämpöpumpuissa kokonaisuutena Ruotsiin niin ei voi kuin kummastella miksi näin. Jos jokainen nykyinen suoralla sähköllä lämpiävä talomme varustettaisiin vaikkapa jälkiasennettavalla ilmalämpöpumpulla saavuttaisimme aikalailla merkittivä hyötyjä. Nyt olisi siis syytä miettiä keinoja – houkuttia – tämän asian etenemiseksi. Tämä vain yksi esimerkki puhumattakaan maalämmöstä, pelleteistä, hakkeesta ja muutoksista taloissa näihin esimerkiksi nykyisen öljyn sijaan.

Itseasiassa sellainen asia mikä tuossa IEA:n raportissa nousee esille huolena on maamme suuri riippuvuu tuontienergiasta. Esille nousee erityisesti se, että maamme maakaasu tulee Venäjältä yhtä putkea pitkin. Merkille pannaan myös se, että 81 prosenttia raakaöljystä tuodaan Venäjältä. Raportin mukaan maamme energiasta 70 prosenttia on tuonnin varassa. Tämän vähentämiseksi raporttikin puhuu mm. uusien kotimaisten energialähteiden puolesta kuten biomassasta. Esillä on myös todennäköisesti 2011 valmistuva Olkiluodon kolmas ydinvoimala. Itseasiassa Olkiluoto 3 on muuten ensimmäinen uusi ydinvoimala kahdeksaan vuoteen IEA:n jäsenmaissa. Järjestön jäsenmailleen asettama tavoite leikata hiilidioksidipäästöjään 50 prosenttia vuoteen 2050 mennessä edellyttäisi IEA:n johtajan Tanakan mukaan 200 uuden ydinvoimalan rakentamista joka vuosi. Miettikääpä sitä. Jos näin ei toimita – niin kuin ei varmaankaan toimita – niin silloin voi miettiä miten yhtälö muuten ratkaistaan??

Niin ja vielä lopuksi on pakko hieman röyhistää rintaakin. Uuden hallituksemme hiilidioksipäästöihin perustuva autoverotus saa järjestöltä raportissaan erityismaininnan. Mielenkiintoinen raportti, johon palaamme varmasti vielä.

Juuri saimme tietoa, että ainakin viisi ihmistä on kuollut ja saman verran loukkaantunut omakotitalon tulipalossa Espoossa. Uutisten mukaan talo oli Espoon sosiaalitoimiston päihdehuollon käytössä. Talossa asui neljä aikuista vakituisesti. Syttymissyystä ei toistaiseksi ole tietoa. Karmaisena tapahtuma joka laittaa jälleen kerran miettimään näitäkin asioita. Olen täälläkin usein kirjoittanut en vain pakollisten palohälyttimien puolesta ja niiden uusimisesta ja pattereiden hoitamisesta mutta myös häkävaroittiemin järkevyydestä. Mene ja tiedä olisiko tässä tapauksessa näistä kumpikaan pelastanut, mutta aika monessa uhkaavassa tapauksessa kyllä. Todella traaginen ja valitettava tapaus ja toivotaan, että selvinneet selviävät ja että enää uusia uhreja ei talosta löydy.

….

Nyt kuitenkin töiden pariin. Tänään mielenkiintoinen ja pitkä päivä edessä. Tapaamisia, ryhmäkokous, kyselytunti, täysistunto ja illalla oman yhdistyksemme Lopen kokoomuksen kevätkokous.

….

Kello 22.08 ja juuri hetki sitten kotiin. Pitkäksi siis venyi torstai – tavan mukaan. Päivällä ensin sain vieraakseni vanhempani sekä kummini. Oli pitkästä aikaa – todella pitkästä aikaa – mukava nähdä kummeja. Tänään kun lapsilla kummeja taitaa olla vähintäänkin neljä ja usein enemmänkin niin minulla vain kaksi. Mutta paljon hienoja muistoja heistä kummeina juuri siltä ajalta kun kummia tarvitaan. He tekivät arvokasta työtä opettajina Sambiassa Afrikassa ja oli polleaa saada pikkupoikana paketteja ja muistoja sieltä postin tuomana. Siihen aikaan ei nettiä ollut eikä skypeä ja sähköpostiakaan sen myötä, mutta vanhat C-kasetit kulkivat ja näin ääni ja tarinat. Kun tänään tuota miettii niin aikalailla vanhanaikaiselta tuntuu. Tänään Liisa ja Pentti ja vanhempani olivat talossa pitkän päivän osan minun kanssa ja osan avustajani kanssa. Itse nimittäin torstain tapaan piti kiirettä. Oli paljon töitä jonossa ja sitten ryhmäkokous, kyselytunti ja täysistunto. Kyselytunnilla oli tarkoitus tänään ottaa osaa myös ryhmämme kysymyksen keskusteluun. Ilkka Viljanen nosti esille perhepäivähoitajien kehnot palkat, erikoisen palkkauksen ja itse olisin halunnut tässä keskustelussa nostaa esille myös lastenhoidon kuntalisän. Meillä Lopella on piskuinen Loppi-lisä jonka osa tosin puristi niin pieneksi määrärahaltaan, että se ei riitä kuin osalle, mutta on kuitenkin. Mutta monessa kunnassa ei kuntalisää makseta. Tätä on vaikea ymmärtää sillä kunnallinen päivähoitopaikka maksaa kunnalle päivähoitomaksujen jälkeenkin noin 1000 euroa kuukaudessa niin luulisi, että muutaman tai usein vain parin sadan euron kuntalisää kannattaisi maksaa, jos perhe hoitaisi itse ”lapsensa subjektiivisen päivähoito-oikeuden”. Se olisi inhimillistä ja lähes kaikissa tapauksissa lapsen edun mukaista. Ja vielä siis edullistakin puhumattakaan investoititarpeiden ehkä pienestä helpottumisesta kasvukunnissa sen myötä. Tiedän, että asia on kuntien päätettävä, mutta olisi halunnut kysyä hallitukselta, että eikö valtiovalta voisi tehdä asialle mitään. Jokin kannustin voisi olla paikallaan. No tämä kysymys jäi tänään kysymättä, mutta asiaa pidetään esillä.

Tänään myös työstin hieman tuota ikuisuusprojektiani eli hevosenlannan polton sallimista ilman jätteenpolton vaatimia erikoislaitteita. Nopeasti palaveerasin asiasta ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen kanssa ja tänään myös jätin aiheesta hänelle kirjallisen kysymyksen. Näin saamme mustaa valkoisella häneltä vastauksena mm. siihen miksi Suomessa ei saa polttaa ja Ruotsissa ja Saksassa esimerkiksi saa? Tulkitsemmeko me laki tiukemmin vai rikkooko muut maat lakia? Samalla kysyn hallituksen toimista asian eteen. Tämä vastaus muutaman viikon sisällä ja sen täällä myös sitten julkaisen. Kiitos muuten tässä vaiheessa hyvästä palautteesta ja avusta tämän ison asian kanssa. Ja jos jotakuta hymyilyttää aihe niin kannattaa vaikkapa lukea tuolta Uutiset sivultani aiheeseen liittyvä avustajani uutinen niin aukeaa hieman miten isosta asiasta on kyse.

Eduskunnan jälkeen sitten Lopelle ja Lopen kokoomuksen kevätkokoukseen. En muista koska viimeksi aivan tavallisessa kevätkokouksessa olisi ollut näin paljon väkeä ja vielä useampi uusi jäsenkin ja uusi ehdokas. Hyvä draivi siis päällä. Esillä ns. sääntöjenmäärämien asioiden lisäksi mm. tulevat kunnallisvaalit ja myös ajankohtaiset asiat. Kaksi ja puolituntia tehosta peliä ja vielä tunti sitä ennen hallituksen kanssa. Kaikki kotikunnan hyväksi 🙂

Mutta nyt jo kello niin paljon, että painan koneen kiinni. Palataan aiheisiin huomenna.

Kommentit