Perjantai, 26.10.2007

Blogi, perjantaina 26.10.2007

Tänään saan eduskuntaan uuden avustajan. Rakas kummityttöni Venla – ekaluokkalainen – lähtee syyslomallaan tutustumaan kummisedän työpaikkaan. Eilen hän soitteli illalla ja varmisteli lähtöaikaa ja sovimme, että 8.30 lähdemme liikkeelle. Aamulla ehdimme näin tutustua hieman taloon ja tavata tärkeitä henkilöitä ennen sitä kun kummisedällä alkaa sivistysvaliokunta. Sen aikana Venla saakin uurastaa työhuoneessa yhdessä avustajani Tiinan kanssa ja iltapäivällä sitten vielä täysistunto. Reipas tyttö. Tänään täysistunnossa äänestämme perintöveron uudistuksesta, josta eilen siis kävimme suuressa salissa pitkän keskustelun.

Aamun Aamupostissa muutama uutinen nousi silmiini. Ensiksikin otsikko ”Kodinhoidon Loppi-lisän määräraha loppui kesken”. Jutussa todetaan, että ”Lasten kotihoidon tuen Loppi-lisä on osoittanut tarpeellisuutensa. Tuen saajaperheitä on tällä hetkellä 31.” Lopella on siis maksettu Loppi-lisää meidän kokoomuslaisen valtuustoryhmän aloitteen pohjalta syntyneet päätöksenmukaisesti tämän vuoden noin puolivälistä alkaen. Ryhmästämme mm. Antti Rusi teki pitkään töitä Loppi-lisän käyttöönsaamiseksi ja pakko todeta, että ei aivan yksinkertainen urakka. Nyt kuitenkin arki on osoittanut lupauksemme todeksi ja Loppi-lisä on haluttu vaihtoehto subjektiiviselle päivähoito-oikeudelle. Moni perhe ei siis ota heille kuuluvaa päiväkoti tai muuta kunnallista hoitopaikkaa vaan valitsee nyt lapselleen hoitopaikaksi oman kodin. Tuen saamiselle määriteltiin meillä varsin tiukat ehdot. Hyvä niin. Kuntamme kotisivuilta löytyy nuo ohjeet osoitteesta www.loppi.fi ja sieltä perusturva. 60 000 euron määraha on nyt mennyt ja karkea laskukaava tarkoittaa sitä, että kun lapsi on hoidossaan omassa kodissa säästyy kunnan rahaa noin 1000 euroa kuukaudessa. Loppi-lisän suuruus meillä on 160 euroa kuukaudessa ja sisarkorotus 45 euroa.

Toinen myönteinen uutinen Hyvinkää-Riihimäen talousalueen talousaluetoimikunnan puheenjohtajana minulle on uutinen Hyvinkäältä, jossa kerrotaan K-raudan ottaneen varaslähdön Sveitsin portaalin liikekeskuksessa. Helsinki-Hämeenlinna -moottoritien varteen syntyy näin Hyvinkäälle upea myymälärypäs, johon tulee jo toimivan Teboilin kainaloon Isku, Koti-idea, Vepsäläinen, Sotka, Asko, Unikulma, Indiq Living ja Markantalo ja omaan rakennukseensa sitten tämä nyt jo avautuva K-Rauta. Itseasiassa tämän alueen historian piti alkaa jo 1989. Silloin tontteja jo varattiin, mutta iskenyt lama pysäytti hankkeen ja nyt lähes vasta 20 vuotta myöhemmin jälleen nousukierre on sellainen, että alue kehittyy ja oikeastaan räjähtää. Hyvinkäähän on lisäksi asettanut mielenkiintoisen ja varmasti järkevänkin ehdon – päivittäistavarakaupat keskustaan ja erikoisliikkeet moottoritien varteen. Näin keskusta-alue pysyy vireä. Järkevä linjaus. Nyt alue on loppusilausta vaille valmis ja Aamupostin mukaan viimeisenä ovensa avaa 1.11. Kodinkeskus. Silloin koko portaalin koko on 35 000 neliötä eli se on Hyvinkään historian suurin liikerakennushanke. Voisi todeta tv-mainoksen tapaan: ”ONNEA HYVINKÄÄ” tai oikeastaan ”ONNEA HYVINKÄÄ-RIIHIMÄEN TALOUSALUE”. Tästäkin hankkeesta niin kuin Riihimäen portista, Merkoksen alueesta ja asemanseudusta hyötyy koko talousalueemme. Alueella on hyvä draivi päällä.

Nyt kuitenkin rakasta kummityttöä hakemaan. Varmasti jo valmiina.

….

Aamulla kummityttö jo odotti valmiina, kun hieman etuajassa menin häntä hakemaan. Pikkuveli ja isä olivat syysflunssan kourissa ja Venla olikin iloinen kun pääsi matkaan. Saivat miehet sairastaa rauhassa. Menomatkalla hieman tyttöä väsytti ja isä kertoikin, että taisi hieman tyttöä jännittää kun vielä puolikaksitoista illalla oli pyörinyt sängyssään. Mutta kun vauhtiin päästiin niin siitä reipastuttiin. Auto parkkihalliin ja Puhemiehen aukion ovesta sisään ja vahtimestarien luo. Lappu rintaan ja päivä oli valmis alkamaan. Venla tuntee avustajani hyvin ja kun aamulla työhuoneessa töitäni tein niin Venlan aika kului hyvin Tiinan kanssa. Sitten aamukahville ja limsalle kuppilaan ja ensimmäiset tutustumiset talon väkeen ja myös taloon. Prinsessalinna 🙂

Yhdeltätoista menin itse sivistysvaliokuntaan. Päätösasioita pöydällä aika pino, mutta pitkä valmistelu ja asiantuntijakuuleminen takasivat sen, että joutuisasti asiat läpi. Myös uusia työstettäviä juttuja pöydälle eli puuhaa riittää. Näitä valiokunta-asioita voi helpoiten seurata eduskunnan nettisivuilta www.eduskunta.fi ja täälläkin aina osaa asioista kommentoin sen jälkeen kun julkisiksi tulevat. Sivin jälkeen Venlan kanssa Pikkuparlamenttiin lounaalle ja sitten seuraamaan täysistuntoa. Väki hymyili kiirehtiessään istuntoon, kun Venla rapuissa aikalailla kuuluvalla äänellä totesi: ”Vähän kiva setä se Beni”. Taisi tulla ystäviä ja ystävän sai Venlan myös Ikestä, joka istui täysistunnon jälkeen pöytäämme lounaalle. Siinä he juttelivat urheilusta, koulusta ja vaikka mistä ja lopuksi menivät yksissä tuumin jäätelölle. Niin ja hieman hymyili pääministerimmekin, kun Venla kuppilan jonossa totesi: ”Se on Matti.” No niin oli ja hetken päästä pääministerikin tuli Venlaa tervehtimään.

Täysistunnossa tänään saimme päätökseen perintöveron uudistuksen. Opposition tekemät vastalauseet kaatuivat selkein luvuin ja hallituksen esityksen mukaan nyt perintövero kevenee ensi vuoden alusta lähtien sanoisinko kohtuullisen merkittävästi. Eilisessä täysistunnossa noita lukuja arkipäivän tilanteiden valossa hieman esille nostin ja ne siis löytyvät puheestani Eduskuntatyö-sivun alta ja eilisen päivän blogitekstistäkin. Muuten perjantain istunto tavan mukaan lyhyt, kun ministereistä osa ja kansanedustajista suurempi osa kiiruhtivat perjantain tapaan Suurenvaliokunnan istuntoon.

Kiireinen ja työntäyteinen viikko näin päätökseen eduskuntatyön osalta. Monia asioita eteenpäin ja isoja päätökseenkin ja ensi viikolla täysistunnoista väliviikko, mutta ei todellakaan lomaviikko. Kalenteri kiitettävän pullollaan ja mm. maanantaina väänämme solmuja auki talousalueen yhteistyökuvioissa. Mutta nyt perjantai iltaa viettämään ja huomenna ratsastuskilpailuihin.

ps. Niin Venla lupasi kirjoittaa pienen päiväkirjakertomuksen tämän päivän jutuista. Lisätään se tänne ja oikein kuvien kanssa. Silloin paljastuu mitä kaikkea kummityttö tänään näki ja koki silläkin aikaa kun kummisetä kokouksissa istui. Mielenkiintoista.

Kommentit