Perjantai, 26.01.2007

Blogi, perjantaina 26.01.2007

Talviaamu Rovaniemellä. Tänään käynnistyy siis rallin SM-sarja tämän vuoden osalta ja avausrallina se perinteinen Tunturiralli. Kaikki meidän osaltamme kunnossa ja Mäntyvaaraan odottelemme ensimmäisiä autoja yleisöerikoiskokeelle ja huoltoon heti puolenpäivän jälkeen. Lähtö tapahtuu mistä muualta kuin Lordin aukiolta hetkeä aiemmin. Pitkä päivä siis luvassa selostamisen ja juontamisen parissa, mutta varmasti mukavaa.

Nyt aamupalalle ja sitten varmistamaan, että kaikki laitteet toimivat pakkasessa ja kohtuullisen kovassa viimassa. Eilen ainakin naamat olivat kovilla.

….

Kello 16.41 ja Tunturiralli käynnistynyt. Kolme ensimmäistä erikoiskoetta takana ja ensimmäinen yleisöerikoiskoekin hoidettu. Kelistä tuli aivan mahtava. Vain pikkupakkasta ja tuulikin rahoittui. Nyt pieni tauko ja illalla vielä toinen yleisöerikoiskokeen selostus ja VIP-tilaisuuden juonto. Upea pimenevä ilta… tai oikeastaan täällä jo pimeää, vain taivaanrannassa pieni oranssi raita.

Tässä ehdin samalla myös lueskella hieman uutisiakin. Bioenergiajärjestöt vaativat tänään, että seuraavan hallituksen tulee laatia erillinen energiapolitiikkaohjelman, minkä olisi katettava kaikki kotimaiset polttoaineet. Järjestöt esittävät samalla, että bioenergian käyttöä on lisättävä vähintään viidenneksellä vuoteen 2010 mennessä ja samalla hallituksen toivotaan tekevän linjauspäätökset bioenergian käytön kehittämisestä vuoteen 2020 asti.

Samalla esitetään, että liikenteen polttoaineista vähintään 10 prosenttia olisi oltava biomassapohjaisia vuonna 2020 ja metsähakkeen käyttöä energiaksi olisi lisättävä. Myös peltoenergian, biokaasujen ja kierrätyspolttoaineen käyttö on saatava kasvuun, järjestöt esittävät kannanotossaan.

Mielestäni erittäin hyvä esitys. On tärkeää etsiä uusia ratkaisuja ja vaihtoehtoja ja tukea kotimaista energiantuotantoa. Tärkeää, että tässä on kuitenkin muistaa rinnalla tosiasiat sen suhteen mitä energiantuotantomme vaatii. Samalla myös minusta olisi tärkeää kirjata valistustyö hallitusohjelmaan niin, että esimerkiksi päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa energiankulutus ja henkilökohtaiset mahdollisuudet otettaisiin opetussuunnitelmiin mukaan. Nämä niitä kansalaistaidon asioita jotka jäävät tänä päivänä oman oppiaineen puutteen vuoksi liian paljon meidän opettajien omaan harkintaan ja usein aikataulujen takia mahdottomaksi tehtäväksi. Harkittava olisikin pitäisikö kansalaistaito omana oppiaineena palauttaa ainakin esimerkiksi muutamalle vuosiluokalle oppiaineeksi vähän niin kuin terveystiedon takaan. Voisiko 2. luokka ja esimerkiksi 6. luokka olla tällaisia vaiheita missä olisi hyvä käydä läpi näitä elämisen perusjuttuja liikenteestä kodinjuttuihin läpi omana oppiaineenakin? Kannattaisi harkita? Näistä lapsista ja nuorista saisi hyviä ”muutosjohtajia” koteihin. Tiedän nimittäin, että moni koti on alkanut alakouluikäisen lapsen innostuksesta kierrättää jätteitä. Miettikääpä.

Nyt vähän ruokaa ja sitten taas töihin…

….

Rallipäivä päätökseen ja rallin SM-kausi 2007 käyntiin. Kauden avausvoittoon ajoi Kosti Katajamäki ison N-ryhmän Mitsubishi Lancerilla ja korkeimmat SM-pisteet ison A-ryhmän puolella nappasi Jarmo Mikkonen Ford Focus WRC:llä. Pikku ännän voittaja oli nuorten hallitseva Suomen mestari Jarkko Nikara. Nyt lämpimään suihkuun ja huomenna uuden rallipäivän pariin.

Tänään Lopella vietettiin pitkäaikaisen hallintojohtajamme Raimo Sireenin läksiäisiä. Valitettavasti työmatkan takia en itse pystynyt tilaisuuteen osallistumaan, mutta Lopen kokoomus ja valtuustoryhmämme puolesta Eeva Pyhälammi ja Juhani Rautiainen kävivät tervehtimässä ja kiittämässä Raimoa vuosien ansiokkaasta työstä.

Raimo tuli Lopen hallintojohtajaksi vuonna 1980 ja toimi lamavuosien jälkeen kunnansihteerinä – tehden itseasiassa samoja töitä, mutta jonkun ideasta kun silloin johtajia piti vähentää niin kävihän se noinkin. Me palautimme sitten viime vuonna viran tehtäviä vastaavaksi hallintojohtajan viraksi ja näin Raimo jäi sillä nimikkeellä nyt myös ansaituille eläkepäiville ja uutena hallintojohtajana aloittaa samaan aikaan Karoliina Viitanen.

Itse Raimoa jo kiitin aiemminkin, mutta kun viralliset läksiäiset jäivät väliin niin vielä henkilökohtaisesti haluan tätä kautta myös kiitoksen sanat Raimolle sanoa. Ahkera työntekijä ja ammattimies – joka teki työnsä itseään säästämättä kuntamme eteen. Kiitokset myös Raimon perheelle ja antoisia eläkepäiviä perheen ja lastenlasten parissa.

Kommentit