Perjantai, 24.10.2008

Blogi, perjantaina 24.10.2008

Eilen päästiin varsin merkittävää yhteisymmärrykseen sosiaaliturvan kokonaisuudistusta valmistelevassa Sata-komiteassa. Hallituspuolueet sopivat, että puolison tulot eivät tulevaisuudessa enää vaikuta työmarkkinatukeen ja myös vanhempien tulojen vaikutus on pohdinnassa. Tähän astihan on edetty niin, että puolison tulojen vaikutusta on lievennetty asteittain. Nyt tehtävä täyspoisto lisää työmarkkinamenoja 24 miljoonalla eurolla ja jos tuosta vanhempien tulojen vaikutuksen poistamisesta päästää myös yksimielisyyteen niin sen vaikutukset ovat noin 7 miljoonaan. On syytä kuitenkin muistuttaa, että menoeränä se ei ole näin suuri sillä tämän kautta säästynee myös toimeentulotukimenoja. Esillä on myös kotihoidontuen korottaminen ja kaikkien vähimmäisetuuksien sitominen elinkustannusten nousuun. Nykyisinhän työmarkkinatuki on nimittäin suurempi kuin kotihoidon tuki. Erittäin merkittävää työtä sillä tavoitteena on nimenomaan lapsiperheiden köyhyyden lieventäminen ja syntyvyyden lisääminen. Tässä hieman esimakua tulevasta. Varsin merkittäviä ja kauan odotettuja uudistuksia nämäkin.

Mutta kello nyt tasan kuusi. Kello juuri käski ylös. Pakko varata aamuruuhkaan enemmän aikaa sillä tänään työt alkavat jo ensimmäisellä kokouksella kahdeksan aikaan. Kohta matkaan.

….

Päivä edennyt vauhdilla. Aamulla aikaisin pahoihin ruuhkiin kehätielle, mutta onneksi varasin puolitoista tuntia aikaa normaalisti vajaan tunnin matkaan ja hyvin siis perille ehdin. Nyt jo takana lakivaliokunta missä tänään mm. eteenpäin lautamieskäytäntöjen kehittäminen ja sitten myös jo sivistysvaliokunta Eurooppa-asioiden ympärillä. Ensimmäinen täysistuntokin jo takana ja nyt odottelemme, että kolmen jälkeen pääsemme jatkamaan pankkiasioiden ympärillä ylimääräisissä kahdessa istunnossa. Mutta Benin avustaja Herttaliisaa Tuure tänään viimeistä päivää töissä ja nyt onnittelemaan ja kiittämään. Monessa auttanut minuakin. Nyt tie vie eteenpäin Kansallisen Lastenliiton toiminnanjohtajaksi. Onnea sille uralle. Tiedän, että hän menestyy.

….

Kello 18.30 ja juuri päivän kolmas istunto loppuun. Äänestyksissä eduskunta hyväksyi varsin yksimielisesti järjestelyn jolla turvataan talletukset Kaupthing-pankin Suomen sivukonttorissa. Vain viisi äänesti asiaa vastaan. Mielenkiintoista tosin oli se, että kaikki perussuomalaiset loistivat poissaololla äänestyksestä. Vaalikentät siis ajoivat edelle vai?

Mutta näin pitkä päivä ja kova viikko päätökseen. Kohta lähden Lopelle, mutta sitä ennen vielä Vapaavuoren Jannen ja Helsingin Stadin Toivojen vaalitilaisuuteen. Janne aikanaan oli merkittävästi auttamassa minua eduskuntavaalikampanjassani ja nyt haluan osaltani olla mukana Jannen porukassa tsemppaamassa ja auttamassa näitä mukana olevia nuoria valtuustokisassa.

Huomenna sitten Lopella suuri Toivolauantai jota värittää kokoomuksen tapahtumat niin Topenolla kuin kaikissa taajamissa aamusta iltaan asti. Kannattaa poiketa. Kalenterissani lisää tuostakin.

Tänään myös jätin Aamupostiin vastineen keskustan kunnallisjärjestön puheenjohtajan Aimo Alhon kirjoitukseen. Harmittaa tuollainen asioiden vääristely ja sanomisten vääristely. Siksi oli pakko oikaista juttu. Huomisessa lehdessä oikaisu ja myös tässä alla:

*************************************
Lopen kokoomus haluaa turvata peruspalvelut Lopellakin

Keskustan puheenjohtajan Aimo Alhon väitteet Aamupostissa 23.10.2008 ovat vaalikirjoittelua, pelottelua ja tahallista asioiden hämmentämistä. Alho väittää, että kokoomus ei tule Lopella hyväksymää veronkorotuksia. Väite on tuulesta temmattu. Esimerkiksi Hämeen Sanomissa 22.10.2008 minua siiteerattiin ja totesin lehdessä, että veronkorotus on varmasti väistämättä edessä. Itse en kuitenkaan kuulu verojenkirittämisen automaattisiin kannattajiin ja en pidä sitä ainoa ratkaisuna, mutta pakon edessä sekin kortti on käytettävä. Vastuullinen talouspolitiikka on kuitenkin paljon muutakin.

Alho väittää samassa kirjoituksessa minun myös todenneen, että ”Riihimäki tulisi säilyttämään kuntaliitoksessa kaikki Lopen kunnalliset palvelut nykyisellään”. Näinkään en ole koskaan todennut. Ei minulla ole siitä tietoa, mutta sekin kortti kannattaisi selvittää.

Olenkin nostanut vain esille aidosti myös tämän vaihtoehdon selvittämisen. Jos itsenäisenä säilyminen on itseisarvo ja sen edessä ollaan valmiita lopettamaan kyläkouluja, koululaisten iltapäivähoitoa, pidentämään koulumatkoja ja oikeutta koulukuljetukseen ja onhan kuntamme talouden tervehdyttämislistalla myös Lopen opiston toiminnan supistaminen, musiikkiopistosta eroaminen sekä nuoriso- ja liikuntatoimen alasajo, niin tällaista listaa en itse voi olla hyväksymässä. En edes osia siitä. Minä uskon että halutessamme meillä on mahdollisuus säilyttää nämä keskeiset palvelut Lopella tulevaisuudessakin.

Kokoomus onkin haasteeseen vastannut. Olemme nostaneet esille nyt aktiivisesti Lopella kustannustehokkaat ja vaihtoehtoiset palvelutuotantomallit. Meidän mielestä kunnan kannattaa nyt kehittää aktiivisesti mm. lastenhoidon Loppi-lisää ja perhepäivähoitajien työn houkuttelevuutta sen sijaan, että kiireellä kyhättäisiin kalliita parakkipäiväkoteja mm. Kirkonkylään. Samaan aikaan on syytä ottaa aktiivinen ote omaishoidon tukee. Kokoomus on neljän vuoden ajan tiukasti ollut kehittämässä tätä inhimillistä ja taloudellista vaihtoehtoa Lopella mm. Antti Rusin ja Eeva Pyhälammen johdolla. Tälle työlle tulen antamaan täyden tukeni. Tässä vain muutama esimerkki siitä miten palveluiden alasajamisen sijaan olisi syytä keskittyä miettimään miten rahat tulevaisuudessa riittävät ja miten palvelut voidaan turvata myös Lopella.

Eli itse kannatan – ideologisen palveluiden alasajamisen ja sen avulla teennäisen itsenäisenä säilymisen sijaan – aitoa keskustelua itsenäisen Lopen ja kuntaliitoksen vaihtoehdoista. On tärkeää, tietää mitkä palvelut ja millä veroprosentilla Lopella voidaan säilyttää jos haluamme säilyä itsenäisenä ja vaihtoehtona tälle pohdinnalle pitää toisessa kädessä olla selvitys siitä mitkä palvelut ja millä hinnalla Lopella säilyisi osana esimerkiksi Riihimäen kaupunkia. Näin olen todennut ennenkin.

Itse haastankin nyt kaikki loppilaiset tähän arvokeskusteluun. Minulle tärkeintä on mahdollisimman hyvien peruspalveluiden – lastenhoidon, peruskoulun, lukio-opetuksen sekä kirjastopalveluiden että vanhustenhoidon ja terveydenhoitopalveluiden turvaaminen Lopella.

Itse toivon, niin Aimo Alholta, kuin muiltakin tosiasioihin perustuvaa keskustelua. Koen varsin epäreiluksi täysin perättömien väitteiden levittämisen mediassa.

Timo Heinonen
Lopen kokoomuksen puheenjohtaja

**********************************************

Kommentit