Perjantai, 22.09.2006

Blogi, perjantaina 22.09.2006

Perjantai aamuna uutiset kertoivat, että Osmo Soininvaara jättää eduskunnan tämän kauden jälkeen. MTV:n uutisten mukaan Soininvaara keskittyy tulevaisuudessa luennoimiseen ja kirjoittamiseen. Kaikkiaan 16 vuotta kansanedustajana toiminut Soininvaara aikoo jatkossa keskittyä luennoimiseen ja kirjoittamiseen. Soininvaara on toiminut muun muassa vihreiden puheenjohtajan vuosina 2001-2005 ja peruspalveluministerinä 2000-2002. Soininvaara lukeutuu ehdottomasti edukkunnan jättäviin isoihin nimiin ja tulee varmasti näkymään Vihreiden kannatuksessa. Miestä on vaikea paikata.

Samaan aikaan uutiset kertoivat, että nuorten politiikkaa kohtaan tuntema kielteisyys on laimentumassa. Tuoreen tutkimuksen mukaan nuorten äänestysaktiivisuus saavutti pohjalukemat 2000-luvun alussa ja on nyt kääntynyt loivaan nousuun. Samoin tunneperäinen politiikanvastaisuus on vähentynyt. Nuoret tutkimuksen mukaan innostuvat äänestämisestä, jos he kokevat asian mielekkääksi ja edellisten kunnallisvaalien alla esimerkiksi palveluiden tuottamisen politisoituminen ja liikennelakko lisäsivät nuorten äänestysintoa. Tämä kertoo siis siitä, että nuoria kiinnostaa aidosti oikeat asiat ja äänestäminen koetaan mielekkääksi jos siitä on aidosti hyötyä.

Vielä kolmas mielenkiintoinen poiminta on tuo huoli digi-tv:n näkyvyydestä. Liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovinen vakuutteli eilen eduskunnassa, että digilähetysten näkyvyyteen liittyvät ongelmat ovat tiedossa ja ne voidaan ratkaista. Monet kansanedustajat kantoivat huolta maan eri puolilla olevista katvealueista. Hyvä huomio viimeistään tässä vaiheessa kun jo vajaan vuoden kuluttua siirrymme kokonaan digiaikaan. Meidän valtuustoryhmä Pyhälammin Eevan johdolla teki asiaan liittyvän aloitteen myös viimeksi valtuustossa. Ryhmämme kantoi huolta suuresta muutoksesta ja esitimme, että nuorisotoimi yhdessä nuorivaltuutettujen ja lukion kanssa käynnistäisi digikummitoiminnan. Asiassahan on kyse siitä, että ihmiset joille ei apua esimerkiksi perhepiiristä löydy voisivat kutsua turvallisen, keskitetyn ja valvotun digikummin asentamaan laitteen ja myös neuvomaan laitteiden käytössä. Tärkeää apua mihin kannattaa varmasti myös panostaa. Aloitteemme on kiirellisenä valmistelussa ja pitäisi asia saada käsittelyyn jo seuraavan budjetin loppukäsittelyyn ja toiminta alkamaan heti ensi vuonna. Hyvä näin.

Tämän päivän olen pyhittänyt kutakuinkin vapaapäiväksi. Päivällä muutamia kampanja-asioita hoidin, mutta muuten rauhallista. Nyt jo takaisin kotona ja illalla ystäviä tulee mökille päättämään ravustuskautta. Kummilapset perheineen ja ravustuskavereita ja ystäviä. Niin se syksy tulee. Perinteiset rapujuhlat siitä takuuvarma merkki.

Tänään sain myös Nälkäpäivän keräyslippaan. Lupasin osuuteni kasaan laittaa. Valtuustoryhmät ja hallitus haastettiin mukaan talkoisiin. Nylundin Riitta hoitin meidän osalta vastauksen haasteeseen ja viikonlopun aikana keräämme osuutemme tärkeään työhön. Olimme kuulemma ainakin toistaiseksi ainoa ryhmä joka oli haasteeseen vastannut. Toivotaan, että muutkin vielä lähtevät talkoisiin.

Nyt saunan lämmitykseen…

Kommentit