Perjantai, 12.05.2006

Blogi, perjantaina 12.05.2006

Perjantai ja työviikonloppu alkamassa. Tänä viikonloppuna siis Äitienpäivästä huolimatta on pakko tehdä töitä ja tiukasti. Huomenna lauantaina kuvaamme kauden ensimmäisen SRC ohjelman MTV3:lle Kouvolassa ja sunnuntaina teemme samalle kanavalle viikkotapahtumista Motorforumin. Lisäksi käsikirjoitukset maanantaiksi enduron MM-sarjan tv-ohjelmiin tulee tehtäväksi vielä viikonlopun aikana eli siinä töitä yhdelle ja kahdellekin.

Politiikassa elämme tänään mielenkiintoista päivää. Eduskunnan on tarkoitus käsitellä EU:n perustuslakia ja aamun uutisten mukaan pääministeri Vanhanen ennakoi sopimuksen ratifioinnille laajaa eduskunnan tukea. Vanhasen totesi selkeästi presidentn linjasta poiketen, että Suomen ei pitäisi lytätä nyt perustuslain hyväksymistä vain Ranskan ja Hollannin kansanäänestystulosten vuoksi.

Vanhanen totesi, että lain hyväksymisellä Suomessa voisi olla myönteinen vaikutus EU:n ilmapiiriin ja myöhemmin myös sopimuksen sisältöön. Aian näinhän minäkin tuossa aiempina päivän totesin ja toivoin.

MTV3 uutisoi Vanhasen linjaa Turun Sanomien kolumnista, jossa pääministeri toteaa aika osuvasti, että jos jättäisimme sopimuksen nyt ratifioimatta kahden muun maan kansanäänestystuloksen vuoksi, antaisimme noille maille oikeuden päättää meidän puolestamme.

Vanhanen toteaa kuunnelleensa eduskunnan perustuslakikeskustelua tarkkaavaisesti ja hänen mielestään uusia näkökantoja perustuslakia vastaan ei näytä loytyvän.

Vanhanen uskookin perustuslain ratifioinnin saavan laajan kannatuksen yli puoluerajojen eduskunnan tämänpäiväisessä äänestyksessä.

Hyvä kannanotto pääministeriltä ja juuri sellaista johtajuutta mitä kaivataan myös kunta- ja palvelurakenneuudistuksenkin suhteen. Vanhanen otti valtaa itselleen niin kuin pitääkin vaikka presidentti Halonen asettikin maanantaina kyseenalaiseksi sen, onko tämä oikea hetki perustuslain ratifioinnille Suomessa. Halonen varoitteli, että päätös voisi heikentää kansalaisten luottamusta päätöksentekoon ja vaikuttaa eduskuntavaaleihin.

Nyt Vanhaselle pisteet!

Nyt töihin ja sitten katsotaan kumman linja voittaa pääministerin vai presidentin.

Töistä siis suunnistin sitten suoraan töihin eli työmatkalle Kouvolaan. Huomenna alkaa SRC:n kausi ja teemme MTV3:lle siis tapahtumasta puolen tunnin erikoisohjelman. Kouvolassa vielä illan aikana tein hotellihuoneella ensi viikon ohjelmien käsikirjoituksia. Siis töissä meni tehokkaasti tämä päivä.

Niin sitten tuohon EU-perustuslakiin ja sen ratifiointiin. Niin siinä kävi, ett esitys kansanäänestyksestä hylättiin 104-24. Tyhjää äänesti 11 kansanedustajaa. Erikoiseksi tuon käsittelyn teki se, että eduskunta joutui ennen päätöstä ratkaisemaan aikalailla harvinaisella tavalla äänestäen myös sen, missä järjestyksessä EU-selontekoon liittyvät ehdotukset käsitellään. Sopimusta vastustaneet olisivat halunneet selkeän äänestyksen myös sopimuksen hyväksymisestä tai hylkäämisestä, mutta jäivät tappiolle äänin 117-16.

Käsittelyn jälkeen pääministeri Vanhanen kertoi, että hallitus päättää aikaisintaan 2. kesäkuuta sopimuksen hyväksymistä ja ratifiointia koskevasta esityksestä. No nyt näyttää vahvasti siltä, että asia etenee eduskunnassa pääministerin esittämällä tavalla. Hyvä niin.

No nyt kello jo 23.50 ja aika mennä nukkumaan. Huomenna siis tv-työpäivä.

Kommentit