Perjantai, 09.09.2011

Blogi, perjantaina 09.09.2011

Vahva kaupan keskittyminen on aiheuttanut keskustelua viime vuosina ja viime päivinä. Osaan kunnista on syntynyt jopa tarpeeseen nähden ylisuuria kauppoja. Nämä kaupat ovat sitten toimintatapansa kautta epäterveellisesti kilpailleet alueelta pois muut pienemmät kauppiaskaupat. Itse toivoisin tästä aiheesta myös avointa keskustelua ja näenkin tämän kehityksen yhtenä isona tekijänä koko ajan nousevaan ruuanhintaan.

Suuret ketjut mahdollistaa tällaisen toiminnan. Lisäksi vielä osuustoimintalain mukaan syntyvä voitto pitää jakaa joko osuuspääoman palautuksina eli bonuksina omistajille tai investoida kiinteistöihin. Nyt raha on laitettu ainakin minusta ylisuuriin investointeihin ja epäterveelliseen kilpailuun, jonka tavoitteena tuntuu olevan vain ja ainoastaan aidon kilpailun tappaminen.

Samaan aikaan kauppiasvetoiset kaupat toimivat itsenäisinä yrittäjinä. Kauppiaat kantavat täyden vastuun niin taloudellisesti kuin toiminnallisestikin kaupastaan.

Kaikki kulut, olkoon ne palkkakuluja, lämmitys- ja sähkökuluja tai vaikka hävikkikuluja, ne yrittäjä maksaa omasta pussistaan. Nyt ison ketjun osana kauppa voi toimia yksikkönä jopa vuosia tappiollisena. Tämä ainakin minusta vääristää kilpailua ja lopulta lopettaa koko kilpailun kun yrittäjänä toimivalla kauppiaalle ei ole takana ketjua joka maksaisi ylisuuret investoinnit, ylisuuret ruokahävikit ja kaiken kaikkiaan epäterveen kilpailun.

Esimerkiksi Yhdysvalloissa on voimassa laki joka määrää jokaisen kauppaketjun yksikön kaupan, itsenäisenä toimijana, olevan kannattava. Esimerkiksi osuuskaupalla ei tällaista vastuuta ole vaan kyse on ns. yksiomisteisesta ketjusta, jossa katsotaan vain koko ketjun tulosta ja kannattavuutta. Yksittäinen kauppa voi siis vuosia toimia tappiollisena.

Jopa toinen suuri päivittäistavarakaupan toimijamme on itse kertonut, että heidän bensa-asemaketjunsa on heille tappiollinen. Nyt tilanne on se, että yksi toisensa jälkeen pienet huoltamopalveluitakin tarjoavat yrittäjävetoiset huoltoasemat on ahdistettu pois markkinoilta. Jos toisen pitää tulla toimeen asiakkaiden ostoksilla ja toisella ei tällaista velvoite ole niin voi hyvin arvata mitä se tietää.

Minusta kaupan pitäisi kohdistaa ylisuuret voittonsa mieluummin suoraan alennuksena ruuan hintaan kuin ylisuuriin investointeihin. Toivon, että ruoan hintakeskustelussa myös tämä otettaisiin nyt vakavasti huomioon.

Pitää olla rohkeutta puuttua myös tämänlaiseen kehitykseen. On varmasti syynsä miksi tähän ei ole haluttu puuttua. Miettikääpä itse miksi aiheeseen ei ole kukaan halunnut puuttua?

Päivä eduskunnassa takana. Ympäristövaliokunta ja kaksi lyhyttä täysistuntoa ja yksi tapaaminen koulutusasioiden ja erityisesti ammatillisen koulutuksen lisäpaikkojen parissa. Sillä saralla työtä vielä riittää. Nyt hetki aikaa sähköpostien ja muiden papereiden parissa.

Kello 20.45 ja kotona. Illlalla siis Suomi-Ruotsi -maaottelun avauspäivän tunnelmissa Stadionilla ja toivotaan, että asetelmat säilyvät loppuun asti ja MM-kisojen kehnolle tulokselle saadaan edes hieman palsamia. Tosin sekin toiselta kehnolta MM-maalta. Mutta onhan se kuitenkin Ruotsi sentään.

Kiitokset palautteesta liittyen tuohon kaupan keskittymiseen ja kilpailuun. Hieman voisin aihetta vielä jatkaa ja kertoa mistä on kyse.

Esimerkkejä löytyy meiltä Hämeestäkin monta ja usein tämä jää sen innostuksen pimentoon kun kuulemme,
meidän kylään tulee uusi kauppa. Mutta usein se alkuinnostus kyllä muuttuu muuksi myöhemmin.
Näitä paikka-
kuntia on monta esimerkiksi Hauho, Renko, Jokioinen, Humppila, Tuulos, Kalvola, Ypäjä, Hausjärvi, Tammela…
Niissä kaikissa suuri ketju on tuonut kuntaan uuden kaupan ja pian on käynyt niin että kauppa onkin taajaman
ainoa.

Selvittelin tuossa mm. Hämeenlinnan Lammin tilannetta. Sinne alueemme S-ryhmä eli Hämeenmaa on ilmoitta-
nut rakentavansa 2.800m2 uuden S-marketin. Jo nyt heillä on paikassa yli 60 prosentin markkinaosuus. Loppu
tällä hetkellä Lammilla on K-ryhmän kauppiasvetoisella kaupalla.Muut pienet liikkeet sieltä sitten on loppunutkin
vuosien saatossa. Tulee helpolla mieleen, että onko tuo Hämeenmaan investointi paikkaan ylisuuri markkinoiden
näkökulmasta?  
Tuo Lammin tilanne johtaa todennäköisesti siihen että kauppiaskauppiaan kaupan elintila tulee
kapenemaan entisestään ja voi johtaa samaan kuin Hauholla että kilpailu lopelta loppuu kokonaan ja pian Lam-
milla onkin enää vain yksi kauppa. Se ylisuuri S-Market. Mitä sen jälkeen tapahtuu hinnoille? Miettikääpä itse.

Tätä kannattaisi nyt oikeasti miettiä. Selvittelen asiaa lisää ja kuulen mielelläni jatkossakin mielipiteitänne tästä.

Nyt kuitenkin kotona jo. Huomenna Hämeenlinnaan ja siellä sitten Rata SM-finaalin pariin Ahvenistolle ja illalla
Aulangolle. 

 

Kommentit