Perjantai, 07.10.2011

Blogi, perjantaina 07.10.2011

Lehdet ovat kertoneet alueemme ammattikorkeiden säästyvän hyvin AMK:n opiskelijapaikkojen vähennyksiltä. Näin ehkä AMK-kohtaisesti voikin olla siis isoina kokonaisuuksina. Niin Hämeen kuin Lahdenkin ammattikorkeakoulut menettävät aloituspaikkojaan muuhun maahan nähden vähän ja saavat myös jotain lisää. Ja siis osittain vahvistuvatkin.

Mutta todellinen uutinen piileekin esityksen sisällä. Se pahin on nyt tapahtumassa mistä Hyvinkää-Riihimäen talousaluetta ja sen yrityksiä varoitin jo muutama vuosi sitten ja samaa varoituksen sanaa kävin levittämässä myös Lounais-Hämeeseen. Opetus- ja Kulttuuriministeriön ja SDP:n opetusministeri Jukka Gustafssonin esitys veisi käytännössä AMK-koulutuksen niin Lounais-Hämeestä kuin myös koko 100 000 asukkaan Hyvinkää-Riihimäen talousalueelta. Hyvinkään tilanne on hieman usvan peittoon verhoiltu, mutta Laurean tavoiteasettelu ministeriön suunnalta tätä kuitenkin tarkoittaisi.

Pari päivää sitten uutisoitiin tämä opetus- ja kulttuuriministeriön ehdotus siitä, miten AMK-aloituspaikkojen leikkaus tehdään. Hallitusohjelmassa sovittujen säästöjen vuoksi koko maasta vähennetään 2200 ammattikorkeakoulujen aloituspaikkaa. Linjaus on johdonmukainen ja myös kokoomus on siihen sitoutunut. Nyt kuitenkin jossain mediassa virheellisesti väitetty, että hallituksen ns. sivistyspoliittinen ministeriryhmä olisi siunannut myös nämä alueellisten leikkausten kohdennukset eli juuri tuon mitä edellä Hämeestä kerroin. Näin ei ole eli tuo esitys on OKM:n ja opetusministeri Jukka Gustafssonin. Kokoomus ei ole sitä hyväksynyt.

Sivistyspoliittisessa ministeriryhmässä on sovittu vain yleisistä linjauksista. Hallitusohjemassa linjatut säästöt koskevat vuosia 2013–2016. Nyt OKM on tehnyt oman ehdotuksensa ja antanut ammattikorkeakouluille palautteen ja näkemyksensä siitä, miten pitäisi toimia. AMKeilla on aikaa ensi helmikuuhun saakka vastata palautteeseen ja vasta sen jälkeen tehdään päätökset, miten leikkaukset suunnataan.

Nyt on Hämeen edunvalvonnan paikka. Hyvinkää-Riihimäen talousalue on maamme nopeimmin kasvaa seutua ja olisi kertakaikkisen typerää ja lyhytnäköistä ajaa sieltä alas AMK-koulutus. Se olisi kova isku myös alueella toimiville Koneelle ja muille kansainvälisille yrityksille. Nyt on syytä herätä jos herättelyni ei aiemmin ole koskettanut.

Tässä vielä uudestaan nuo OKM:n esitykset HAMK:n ja LAMK:n osalta ja myös LAUREAN osalta:

Hämeen Ammattikorkeakoulu:

”Hallituskaudella toteutetaan ammattikorkeakoulu-uudistus. Ammattikorkeakouluihin kohdistuu merkittäviä määrärahasäästöjä, joista osa toteutetaan koulutustarjontaa vähentämällä ottaen huomioon koulutustarve-ennakointien tulokset. Muutokset tulee toteuttaa vuodesta 2013 alkaen.

Tavoitteen saavuttamiseksi ammattikorkeakoulun tulee vähentää tekniikan ja liikenteen alan koulutusta 80, kulttuurialan koulutusta 50 ja yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alan koulutusta 30 aloituspaikan verran.

Opetus- ja kulttuuriministeriö katsoo edelleen, että puutarhatalouden ja maisemasuunnittelun osaamisen vahvistamiseksi koulutusohjelmien koulutus tulisi koota yhteen ammattikorkeakouluun. Hämeen ammattikorkeakoululla on opetus- ja kulttuuriministeriön näkemyksen mukaan parhaat edellytykset vastata kehittämistyöstä jatkossa. Tämä tarkoittaa Oulun seudun ammattikorkeakoulun maisemasuunnittelun koulutusohjelman koulutusvastuun siirtämistä Hämeen ammattikorkeakoululle. Tässä yhteydessä ja ottaen huomioon ennakoinnin mukaisen lisäystarpeen maaseutuelinkeinoihin, Hämeen ammattikorkeakoulunluonnonvara-alan koulutustarjontaa voitaisiin lisätä 60 aloituspaikan verran.

Alojen valtakunnallisen lisäystarpeen täyttämiseksi luonnontieteen alan koulutusta voitaisiin lisätä 20 sekä sosiaali-, terveys- ja liikunta-alan koulutustarjontaa 10 aloituspaikan verran. Lisäysten tulee tapahtua ammattikorkeakoulun koulutustarjontaa uudelleen kohdentamalla.

Koulutustarjonnan muutokset sekä opintoprosesseihin liittyvät ongelmat huomioon ottaen kaikki liiketalouden, tekniikan ja liikenteen sekä kaikki englanninkielinen koulutus olisi tarkoituksenmukaista keskittää pääkampukselle Hämeenlinnaan.

FUAS-rakenteessa muotoilun koulutus on tarkoituksenmukaista keskittää Lahden ammattikorkeakouluun.”

 

Lahden Ammattikorkeakoulu:

”Hallituskaudella toteutetaan ammattikorkeakoulu-uudistus. Ammattikorkeakouluihin kohdistuu merkittäviä määrärahasäästöjä, joista osa toteutetaan koulutustarjontaa vähentämällä ottaen huomioon koulutustarve-ennakointien tulokset. Muutokset tulee toteuttaa vuodesta 2013 alkaen.

Tavoitteen saavuttamiseksi ammattikorkeakoulun tulee vähentää kulttuurialan koulutusta 52 aloituspaikan verran sekä lakkauttaa matkailu-, ravitsemus ja talousalan koulutus (80 aloituspaikkaa).

Kulttuurialan koulutuksessa tarjonta tulee keskittää painoaloille muotoiluun ja tätä tukevaan viestinnän koulutukseen ja toteuttaa aloituspaikkavähennykset lakkauttamalla musiikin ja kuvataiteen koulutus.

FUAS-rakenteessa muotoilun koulutusvastuu on tarkoituksenmukaista keskittää Lahden ammattikorkeakouluun ja vastaavasti matkailu-, ravitsemis- ja talousalan koulutusvastuu on tarkoituksenmukaista keskittää Laurea-ammattikorkeakouluun.

Vastaavasti koulutustarjontaa tulee lisätä sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla 50, luonnontieteiden alalla 20 sekä liiketalouden alalla 40 aloituspaikan verran. Tämän tulee tapahtua ammattikorkeakoulun koulutustarjontaa uudelleen kohdentamalla”

Laurean Ammattikorkeakoulu:

 Hallituskaudella toteutetaan ammattikorkeakoulu-uudistus. Ammattikorkeakouluihin kohdistuu merkittäviä
määrärahasäästöjä, joista osa toteutetaan koulutustarjontaa vähentämällä ottaen huomioon
koulutustarve-ennakointien tulokset. Muutokset tulee toteuttaa vuodesta 2013 alkaen.
Tavoitteen saavuttamiseksi ammattikorkeakoulun tulee vähentää matkailu-, ravitsemis- ja talousalan
koulutustarjontaa 90 aloituspaikan verran suomen- ja englanninkielisessä koulutuksessa.

Vastaavasti koulutustarjontaa tulee lisätä yhteiskuntatieteiden, liiketalouden ja hallinnon alalla 30
aloituspaikan sekä sosiaali-, terveys- ja liikunta-alalla 30 aloituspaikan verran. Tämän tulee tapahtua
ammattikorkeakoulun koulutustarjontaa uudelleen kohdentamalla.

Ammattikorkeakoulun tulee arvioida kriittisesti toimipisteverkkoaan suhteessa strategisiin tavoitteisiinsa ja
FUAS-kokonaisuuteen.

 

Kello 21.02 ja kotona. Gallup-päivä tänään ja todellakin hienossa myötätuulessa. Puoluekannatuksissa kipuamme koko ajan ylöspäin ja nyt Ylen mittaamat syyskuun luvut tarkoittaisivat jo 52 kansanedustajaa. Meidän kannatus on nyt 24,1 prosenttia. Siinä on nousua jälleen edelliseen 0,4 prosenttia ja ero SDP:hen on kasvanut jo lähes seitsemään prosenttiin. Vasemmiston yhteiskannatus siis SDP:n ja Vasemmistoliiton on enää yhdessä samaa koko luokkaan kokoomuksen kanssa. SDP siis vuotaa nyt pahemmin kuin koskaan ja nimenomaan perussuomalaisille. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekeekin juuri se, että Paavo Lipposen asettuminen puolueen presidenttiehdokkaaksi on kääntänyt puolueen kannatuksen alamäkeen. Ja yksi syy tämä varmaan onkin ja Lipposen erikoinen hyökkäily ja ärähtely juuri soinilaisia kohtaan. 

Istuin tämään ulkoasiainvaliokunnassa keskustan Mari Kiviniemen vieressä kun tieto tuoreimmista puolueluvuista tuli. Kuukausien mittainen kiihtyvä alamäki taittui nyt keskustan osalta tasamaaksi ja se sai Kiviniemen jopa hymyilemään. Siis 12,7 prosentin kannatus hymyilemään. Mutta nimenomaan juuri se, että alamäki nyt ainakin hetkeksi tasaantui. Itse toivon, että näin myös kävi.

Eduskuntapaikoissa nämä uudet luvut tarkoittaivat meille siis 52 paikkaa jos eduskuntavaalit olisivat nyt ja keskustalle 24 paikkaa ja SDP:lle 38 kansanedustajaa. Perussuomalaiset saisivat 51 paikkaa vaikka kannatus selkeästi meitä alempi. Suhteellinen vaalitapa vain toimisi kannatusalueittain näin.

Kokoomus 24,1 (+3,7 EK-vaalit 2011)
Pesut 21,7 (+2,6)
Demarit 17,5 (-1,6)
Kepu 12,7 (-3,1)

Näyttää siis siltä, että suomalaisessa puoluekentässä on tapahtumassa nyt pysyvämpikin ja erityisen suuri vallan uusjako. Uskoisin, että puolueiden järjestys pysyy samana pitkään eli kokoomus, perussuomalaiset ja SDP tulevat näyttämään suuntaan jatkossa. Takana sitten kisaavat keskusta, vihreät ja vasemmistoliitto omassa lähdössä ja pikkupuolueet näyttävät tässä pelissä kuihtuvan kovaa vauhtia. Huhut jo kertovat, että Kristillisistä eronnut Toimi Kankaanniemi olisi siirtymässä myös soinilaisten riviin. Huhuja vai ei. Sen näemme pian.

Pressanvaaleissa tai presidenttien kannatuksissa alkaa tilanne myös hahmottua. Moni toimittaja varmaan haroon hiuksiaan kun ei pitkään hehkutettua ja tuhansilla palstamillimetreillä nostatettua Niinistö-Lipponen -titaanien taistelu taidakaan tulla. Lipponen ei näytä pärjäävän tässä seurassa. Myös toimittajia harmittaa varmasti sekin, että ehdokasasettelun varmistuminenkaan ei ole pudottanut Niinistön kannatusta alle 50 prosentin. Luvut ovat pyörineet jopa reilusti yli 60 prosentissa. Tänään Suomen Kuvalehti julkaisi tuoreimman gallupin ja siinäkin peli ratkeaisi jo ensimmäisellä kierroksella.

Kärki siis nyt näin:
Sauli Niinistö 52%
Paavo Lipponen 10%
Paavo Väyrynen 6%
Pekka Haavisto 5%
Timo Soini 5%

Varmasti harmaita hiuksia saa tästä Lipposen tapaan myös Timo Soinikin. Perussuomalaisten huikea yli 20 prosentin puoluekannatus kuihtuu Soinin henkilötasolla vain 5 prosenttiin ja auttamattomasti kärkitaiston taakse.

Mutta gallupit ovat gallupeja ja kisa vasta alkamassa. Oma veikkaukseni on näistäkin luvuista huolimatta se, että ratkaisevassa erässä kisaavat Sauli Niinistö ja Timo Soini. Sitä asetelmaa en usko edes median kirjoittelun kääntävän Lipposen eduksi. Aika taisi mennä jo.

Mutta päivä siis näin pakettiin. Illalla ehdin vielä pitkälle lenkillekin. Tekikin hyvää ja hetki myös hautausmaalla. Rakkaan tädin poismenosta tänään tasan vuosi ja hänelle sytytimme kynttilän.

Huomenna vapaapäivä. Päivällä Riihimäelle Lasitehtaan koululle Aleksin markkinoille ja sitten salibandyä Urheilutalolla. Lopen LFT jatkaa taistelua C96:ten SM-sarjan alkusarjassa. Hieno päivä siis tulossa.

 

 

 

Kommentit