Perjantai, 07.09.2012

Blogi, perjantaina 07.09.2012

Vielä kolmas päivä Pietarissa ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Martti Korhosen delegaatiossa. Pieni ryhmä siis matkassa, mutta täytyy sanoa, että näin pääsemme erittäin hyvin asioiden ytimeen. Eilen illalla mm. hyvät keskustelut kaupungin vesilaitoksen johdon kanssa kuten myös ympäristö- ja luonnonvaravaliokunnan jäsenten kanssa. Esillä mm. vedenpuhdistus, mutta myös jätehuolto ja meidän kokemukset kierrätyksestä yms.

Mutta nyt uusi päivä alkuun. Lisäilen Facebookiin tänään paljon kuvia ydinvoimalavierailulta ja muualtakin. Palataan.

Tuossa oikealla nyt vielä kuvia eiliseltä päivältä ydinvoimalavierailulta ja siellä kuvateksteinä hieman faktaa ja huoltakin asiasta.

Niin. Matka Pietariin takana. Pienellä tiivillä ympäristövaliokunnan puheenjohtajan Martti Korhosen johtamalla delegaatiolla pääsimme todellakin näkemään ja kokemaan kolmessa päivässä paljon. Paljon näimme ja lukuisia hyviä keskusteluja niin ydinvoimalan johdon kanssa kuin vedenpuhdistamonkin johdon kanssa, mutta myös paikallisten kansanedustajien ja ympäristövaliokunnan jäsentenkin kanssa. Mutta myös kansalaisjärjestöjen edustajia pääsimme tapaamaan illalla.

Ehkä pysähdyttävin oli tuo vierailu Leningradin ydinvoimala-alueella Sosnovi Borissa. Ensin pitkä useamman tunnin tapaaminen voimalan johdon kanssa sekä Stukesin edustajien kanssa ja sitten vierailu uusien voimaloiden rakennustyömaalla. Neljästä vanhasta 1960- ja 1970-luvulla rakennetusta reaktorista edelleen kolme täydessä tehossa yliajalla ja tuo yksi tänä vuonnakin alasajettu mylly ollaan yllätykseksi kuitenkin laittamassa vielä uudelleen käyntiin. Tästä täytyy olla huolissaan.

RBMK-reaktorit ovat siis samanlaisia kuin aikanaan Tsernobylissäkin ja vanha neuvostoliittolainen tekniikka ei täytä länsimaisia vaatimuksia. Mutta huolestuttavinta on se, että niiden grafiittihidasteissa on havaittu paljon halkeamia ja turpoamista ja siksi tuo Leneningrad I ajettiin alas ja kesällä vielä Suomeen kerrottiin, että konetta ei enää käynnistetä. Nyt kuitenkin tilanne on se, että itse Sosnovi Borin kaupunki tarvitsee sähköä ja ykkönenkin tullaan laittamaan uudelleen käyntiin. Ja kun tiedämme, että neljästä reaktorista uusinkin on vanhentunut odotettuakin nopeammin niin tuntuu, että riskejä tässä otetaan vaikka sen kovasti kiistivät. 

Sosnovi Borin ydinvoimalaahan ryhdyttiin rakentamaan jo 1967 ja tuo nyt alhaalla oleva Leningrad I ensimmäinen RBMK-ydinreaktori valmistyi 1973. Se on maan vanhin tällainen reaktori ja tullut käyttöikänsä päähän 2003 ja nyt jatkoajan jatkoaikaa suunnitellaan. Leningrad I:n kakkonen käynnistyi 1975 ja on samanlainen ensimmäisen sukupolven RBMK grafiittihidasteinen reaktori. Sitten kolmonen otettiin käyttöön 1979 ja nelonen 1981. Ne ovat hieman uudenmaan toisen sukupolven reaktorimallia. Mutta kaikki siis hyvin vanhoja ja länsimaiden turvallisuusnormien mukaan ei turvallisia.

Nyt Venäjä itse pohtii jatkavansa itse omia lisenssejään näille vanhuksille ja riskit minusta aika suuria. Toivottavasti ei tehdä virheitä.

Mutta se on merkillepantavaa, että näissä vanhoissa Neuvostomyllyissä on Fukusimaa paremmat varusteet mm. tulvia varten ja ne itseasiassa aika iso riskikin näillä alueilla. Nyt onneksi nuo uudet voimalat tehdään syvemmälle sisämaahan rannikosta ja näin tulvariski pystytään estämään ja jäähdytysvesi saadaan kuvissa näkyvistä altaista. Ja nämä nyt tehtävät voimalat ovat uusia VVER-tyyppisiä reaktoreita. Siis vesijäähdytteisiä painevesireaktoreita. Ja ne vastaavat siis länsimaisia PWR-reaktoreja. Yksi tällainen VVER voimala on jo Kiinassa käytössä ja nyt Venäjälle tehdään lisää ns. Leningrad II voimalaan minne tulee neljä reaktoria. Kaksi on nyt jo rakenteilla ja niiden pitäisi valmistua 2013 ja 2014. Tavoite on se, että vanhat voimalat olisivat käytössä aina vuoteen 2018. Toivottavasti kestävät. Kuulemma ovat pienentäneet onnettomuusriskiä nyt 1/10 000 vuoteen. Toivottavasti ei satu tuon aikajanan alkuun.

Hieman tuli siis sellainen olo, että nyt pakon edessä vanhat ensimmäinenkin reaktori otetaankin takaisin käyttöön. Se loi ainakin minuun epävarmuutta. Matkaa meille sieltä reilu 100 km ja Pietariin 5 miljoonan asukkaan kaupunkiin vain kivenheitto.

Toivottavasti tästä vielä keskustellaan.

Mutta nyt kotona Lopella. Kiitos konsulaatille upeasta ohjelmasta. Tästä on hyvä jatkaa ja jatkoa jo sovimmekin ja myös itse henkilökohtaisesti loin muutamia yhteyksiä itsekin mm. vedenpuhdistamoon. Katsotaan jos sinne vielä vaikka sitten yksin pääsisin vierailulle tässä.

Mutta nyt jalkapallon pariin. Huomenna vapaapäivä.

Kommentit