Perjantai, 05.01.2007

Blogi, perjantaina 05.01.2007

Tänään Lopen Läyliäisten uusi päiväkoti, päiväkoti Pellava, vihitään käyttöön. Uusi päiväkoti valmistui Läyliäisiin viime vuonna ja näin saimme hieman keskitettyä hajanaista päivähoitoa yhteen. Tosin yksityisen päiväkodin yllättävä lopettaminen samoihin aikoihin pakotti avaamaan uudelleen tai jatkamaan toimintaa myös yhdessä vanhoista toimipaikoista. Nyt uusi hieno päiväkoti on saatu käyttöön ja toimintaa ja tänään juhlitaan virallisesti talon vihkiäisiä.

Olemme Lopella ottaneet käyttöön hyvin vahvan henkilöstön mukanaolon rakennushankkeissa. Aikanaan Kirkonkylän koulun rakentamisesta tämä sai alkunsa ja sen jälkeen mm. Kirkonkylän päiväkoti ja nyt Läyliäisten päiväkoti on rakennettu samalla periaatteella. Henkilöstö – alansa ammattilaiset, jotka tietävät mitä työ vaatii, ovat olleet alusta asti mukana tutustumassa eri vaihtoehtoinen naapurikunnissa, mukana suunnittelussa ja rakentamisessa. Vaikka osaksi on arvosteltukin sitä, että tällainen rakentaminen tulee kalliiksi kaikkien toiveiden täyttämisen myötä niin olen sitä mieltä, että malli on järkevä ja perusteltu. Näin rakennamme toimivia kiinteistöjä. Toisaalta on sitten teknisentoimen ja suunnittelijoiden tehtävä pitää hankkeita talousarviossa ja tarvittaessa myös todeta, että tämä toive ei ole mahdollista toteuttaa jne.

Mutta lopputulemana olen tyytyväinen Läyliäisten uuteen päiväkoti Pellavaan. Toimiva talo hyvällä paikalla keskellä kasvaa taajamaa. Talo missä viihtyy niin lapset kuin työntekijätkin vaativassa työssään. Toivotaan siis kaikille voimaa ja jaksamista, sillä kasvukunnassa tämä työ on erittäin vaativaa. Ryhmät elävät kokoajan. Uusia lapsia muuttaa ja tulee ryhmiin. Ryhmät ovat suuria ja myös lasten erilainen pahoinvointi ja reagointi on maanlaajuisestikin yleistynyt. Tämä luo lisää vaatimusta lastenhoitajien, perhepäivähoitajien, lastentarhanopettajien ja myös luokanopettajien työhön. Lisäresurssoinnin tarve kasvukunnassa on kiistaton ja on vain ajan kysymys on joudumme ottamaan esille päivähoidon lisärakentamisen niin Läyliäisissä kuin Kirkonkylälläkin, kun samaan aikaan olemme käynnistämässä päiväkodin rakentamista Launosiin. Launosten päiväkodin suunnittelu alkaa tänä vuonna ja rakentaminen vuoden 2008 aikana eli vuotta alkuperäistä suunnitelmaa aikaisemmin.

Samaan aikaan kun Riihimäellä painitaan päivähoidon tarpeen kasvuongelmien kanssa niin minusta olisi nyt järkevää miettiä yhteisen päiväkodin rakentamista myös työmatkojen varteen. Esille tässä nostaisin Riihimäeltä ns. Merkoksen ja Herajoen alueen. Tällä alueella voisi hyvin toimia ensimmäinen yhteinen päiväkoti, mihin lapsia tulisi Riihimäen kasvualueilta moottoritienvarresta, mutta myös Lopen Launosten ja Kormun pääkaupunkiseudulle suuntautuvan työmatkaliikenteen myötä. Olen asiasta tänään laittanut esitystä eteenpäin myös kuntien harkittavaksi. Tämä olisi yksi tärkeä ratkaisu kasvualueidemme päivähoitotilanteen helpottamiseksi. Ja toisaalta se lisäisi merkittävästi lapsiperheiden valinnanmahdollisuuksia.

Ja väärinkäsitysten välttämiseksi haluan vielä korostetusti todeta, että tämä hanke ei vaarantaisi Launosten uuden päiväkodin suunnittelua. Launosten taajama-alue tarvitsee minusta oman päiväkodin vaikka muutamat muiden puolueiden valtuutetut kylän päivähoidon keskustelutilaisuudessa muutakin esittivät.

Tämä Launosten uuden päiväkodin hanke etenee nyt suunnitellussa aikataulussa mikä sekin voi olla liian verkkainen. Launosten uusi päiväkoti täyttyy varmasti hyvin kylän lapsista ja varhaiskasvatuksen yksi keskus esiopetuksen ja kouluyhteistyönkin takia tulee olla tulevaisuudessakin kylän keskuksessa, mutta sen lisäksi tarvetta työmatkaliikenteen huomioonottavaan yhteiseen Riihimäen ja Lopen päiväkotiin Merkoksen ja Herajoen alueella on. Ja tämä suunnittelutyö tulee aloittaa mahdollisimman pikaisesti kuntien yhteistyönä.

….

Nyt aamun lehdet ja aamupalaa ja sitten Läyliäisten päiväkoti Pellavan vihkiäisiin, sieltä töihin ja illalla uuden ralliauton testipätkät Lopella. Mukavaa työpäivää tai päivää yleensä meille kaikille.

….

Kello 17.09 ja juuri kotiin. Päiväkoti Pellavan vihkiäiset oli kaunis ja juuri oikeanlainen tilaisuus. Tunnelma oli lämmin ja kaikki oli tehty lapset mielessä pitäen niin kuin tällaisessa paikassa pitääkin. Juhlan aluksi päiväkodinjohtaja Pirkko Salmi kertoi hankkeesta ja totesi väen olevan lopputulokseen pääosin tyytyväisiä. Erityisesti iloinen hän oli siitä, että henkilökunta oli saanut olla mukana talon suunnittelussa ja tekemisessä alusta pitäen. Samasta asiasta myös juhlapuheen pitänyt Päivi Räsänen kiitti kuntaamme.

Jokainen päiväkodin ryhmä piskuisista 1 vuotiaista aina eskariryhmiin asti pääsivät juhlassa esiintymät ja hurmaavia oli esityksen. Juhlan lopuksi vielä esiintyi päiväkodin lapsista koostuva Tanssikoulu Kuukernupin balettiryhmä. Esityksen koreografian oli tehnyt Niemisen Nooran alakouluikäinen tytär taidekilpailua varten ja hienosti esitys sujuikin. Kivaa katseltavaa kun lapset asialla ja ohjaajana itsekin hyvin nuori baletin harrastaja. Täytyy kyllä kiitosta antaa Kuukernupille arvokkaasta työstä mitä se Lopella tekee. Tanssiharrastus elää huikeaa nousun aikaa ja siitä kiitos kuuluu Miladin Maijulle ja Kuukernupille.

Juhlan päätteeksi juhlakahvien jälkeen saimme vielä tutustua uuden päiväkodin nyt hieman juhlavaakin arkeen. Kauniit ja valoisat tilat ja toivotaan, että hyvinä niitä pidetään vielä ensimmäisen käyttövuodenkin jälkeen. Nythän takana vasta ensimmäinen puolivuotinen.

Oli kiva myös jutella hieman henkilökunnan kanssa talon arkiasioista ja toiveista. Samalla esille nousi myös päivähoidon tämän päivän haasteet ja myös se mitä kasvukunnassa päivähoito vaatii lähivuosina. Hyviä ideoita tuli ja niiden kanssa menemme eteenpäin.

Vielä kiitokset kaikille esiintyjille ja päiväkodin väelle ja erityisesti Salmen Pirkolle hienosta juhlasta. Oli mukava saada olla mukana ja toistekin saimme jo kutsun tulla arkeen tutustumaan.

….

Läyliäisiltä ajoin hakemaan varusteeni huomiseen Riihimäki Ralliin. Saukkolan EK on leudon talven takia suljettu ja katsotaan nyt saammeko vielä illaksi lyhyen testin ennen huomista kilpailua. No nyt työpäiväkin takana eli katsotaan miten käy vain starttaammeko huomenna Laivolan Arin kanssa kylmiltään uudella Mitsubishi Lancer EVO9:llä kilpailuun.

….

Kello 20.41 ja testit jäivät sitten ajamatta lauhan kelin takia. Huomenna siis upouudella autolla kylmiltään reitille. Katsotaan miten lähteen kulkemaan. Numerolla 107 starttaamme eli nähdään!

Tuossa on hieman ihmetelty, että ralli ylipäätään ajetaan. Riihimäki Ralli on osa Nuorten SM-sarjaa ja nyt on päädytty ratkaisuun, että kilpailu ajetaan lumen puutteesta huolimatta. Huomiseksi on luvattu pikkupakkasta, mutta siitä huolimatta on kyselty teidenkin perään. Uskon niin, että tavan mukaan Riihimäen UA hoitaa tälläkin kertaa jälkipyykin eli teiden kunnostuksen niin että sanomisen varaa ei jää. Itseasiassa tuo teiden jälkihoito on rallin järjestämisessä kaiken a ja o. Jos teitä ja jälkikunnostusta ei muutenkaan hoidettaisi kunnolla ei lupia yksityisteiden käyttöön varmasti enää saataisi. Tiedän sen että joskus on ristiriitoja tullut, mutta satojen rallien maassa yleensä asiat on hoidettu ja niin uskon, että Riihimäen UA tekee nytkin. Toisaalta jos huomauttamisen varaa on niin silloin kannattaa aina suoraan ottaa yhteyttä rallin järjestäjiin. He ovat täysijärkistä porukkaa ja mielellään kuulevat risutkin ja hoitavat asiat sitten kuntoon. Eli tehdään huomisesta jälleen upea rallipäivä kelistä huolimatta.

Kommentit