Perjantai, 03.11.2006

Blogi, perjantaina 03.11.2006

Huolestuneena tuossa luin kirjoitusta, missä kerrottiin, että alkoholi on nykyisin merkittävin kehitysvammaisuutta aiheuttava tekijä. Jopa 600 lapsen arvioidaan vuosittain syntyvän alkoholin pysyvästi vammauttamina ja heistä ainakin joka kymmennes on vakavasti vaurioitunut. Äidin juominen kolmen ensimmäisen raskauskuukauden aikana aiheuttaa vaurioita kaikista herkimmin ja sen tuloksena on usein päällepäinkin näkyviä vakavia kehityshäiriöitä, mutta myöhempikin raskausaikainen juominen aiheuttaa vauvan kehityksen myöhästymisenä ja oppimis- tai käytöshäiriöinä.

Päihteitä käyttävien äitien määrä on kasvanut koko maassa ja jälleen kerran lääkärit nostavat asian huolestuneina esiin. Lääkärien suositus odottaville äideille on ehdoton nollalinja. Tutkimusten mukaan nimittäin ei ole pystytty toteamaan rajaa haitallisen ja haitattoman alkoholin käytön välillä ei ole. Rankaksi juomiseksi katsotaan jo kymmenen keskiolutta viikossa.

Tämä asia mikä pitää ottaa ehdottoman vakavasti ja lisätä neuvoloiden valistuksen määrää ja myös yleistä valistuksen määrää niin, että se vaikuttaisi jo lapsia suunnitteleviin perheisiin. Toisaalta itse ajattelen niinkin, että myös isän pitäisi kantaa tässä tilanteessa vastuunsa. Jos perheessä on ollut tapana – sinänsä ihän hyväksyttävä tapa – juoda viiniä viikonloppuisin ruokajuomana ja ehkä silloin tällöin seurustelujuomanakin iltaisin niin tästä tilanteesta irtautuminen voi joskus olla vaikeaa. Ja varmasti muutenkin runsaampi juhliminen yhdessä parin kesken ainakin nuoremmalla iällä voi olla vaikea tilanne muuttaa kun äidin raskausaika alkaa. Edessä voi olla hyvinkin suuri elämänmuutos. Tässä tilanteessa tai tällaisessa tilanteessa isä voisi tai pitäisi tukea äiti nollalinjaan jopa oman alkoholinkäytön muutoksella. Tiedän nimittäin ystäväpiiristäni useita tapauksia missä yhteisellä päätöksellä on lopetettu tupakanpoltto raskauden alettua ja alkoholinkäyttö. Tällainen tuki on minusta selkärankaista isyyttä.

Varmasti on kuitenkin totta sekin, että nämä suurimmat ongelmat eivät aivan helpolla ratkea. Niiden ratkaisemiseen tarvitaan ammattiapua ja ehkä joissain tapauksissa vakampaamin puuttumista, mihin minusta viranomaisilla pitäisi olla nykyistä paremmat mahdollisuudet. On nimittäin jokaisen lapsen ensimmäinen oikeus saada syntyä terveenä – ilman, että joku muu on tuhonnut hänen terveyttää jo raskauden aikana.

Tällaista kodin ja perheellisyyden, äitiyden ja isyyden tukemista tulisi kehittääkin aivan uudella otteella. Isiäkin voisi neuvoa ja auttaa myös lapsen syntymän jälkeenkin isyyden haasteisssa. Voisiko tässä olla neuvoloille yksi kehittämisen paikka? Uskoisin niin.

Samaan aikaan puhutaan myös siitä, että erityisopetukseen siirrettyjen koululaisten osuus jatkaa edelleen kasvuaan. Helsingin Sanomathan selvitti ja rtoi joku aika sitten lehdessä erityisopetuksen tilannetta 10:ssä suurimmassa kaupungissa. Hesarin selvityksen mukaan vain Vantaalla erityisopetuksen kasvu on saatu taittumaan. Tähän on kuulemma vaikuttanut kaupungin panostukset osa-aikaiseen erityisopetukseen ja psykologipalveluihin.

Suuret kunnat ovatkin jättäneet nyt opetusministeriölle kaksi raporttia, joissa vaaditaan koko erityisopetuksen järjestelmän uudistamista. Esityksessä nostetaan esille mm. rahoitus, mikä haluttaisiin sellaiseksi, ettei se olisi riippuvainen oppilaskohtaisista erityisopetuspäätöksistä. Ongelmana pidetään myös sitä, että usein päätöksen taustalla on koulun ulkopuolisen asiantuntijan tutkimus. Tämä on asia mikä on äärimmäisen vakava. Voisin hieman olla erikin mieltä Vantaan tilanteesta, mutta antaa sen nyt olla. Pääasia olisi, että ennaltaehkäisevään työhön kouluihin ja jo päivähoitoon ja esiopetukseen saataisiin resursseja lisää.

….

Nyt kello 10.48 ja kohta kunnantalolle tiedotustilaisuuteen ja sieltä uuden Yritystalon harjannostajaisiin. Mukavia uutisia kohta kerrottavana.

KOKO YRITYSTALO VUOKRALLE! TALOELEMENTTITEHDAS LOPELLE!

Kello 13.44 ja juuri kävimme tutustumassa uuteen Lopen yritystaloon. Tänään kello 12.30 julkistimme koko hallin kattavan pitkäaikaisen vuokrasopimuksen. Halliin tulee Rakennusliike Laukkanen & Lampolan taloelementtitehdas. Tehdas muuttaa Lopelle Kemistä ja tekee mm. väliseinä ja alakatto urakointeja ja on yksi Suomen suurimmista väliseinäurakoitsijoista. Yritys työllistää kaiken kaikkiaan noin 40 henkeä ja Lopelle tuleva osuus noin kymmenen. Yritys tekee omakotitaloja tuotemerkillä Nordia House ja nyt jäämme mielenkiinnolla odottamaan minne nouseen ensimmäinen Nordia House Lopella.

Täytyy kyllä antaa kiitosta EKES:lle, Riihimäen Teollisuuskylälle ja kuntamme virkamiehille. Olivat hoitaneet homman ja hoitavat edelleen tyylikkäästi. Uusi yrittäjä kehui monisanaisesti näitä toimijoita ja ennen muuta sitä vastaanottoa mikä Lopella oli kun ensimmäiset kontaktit otettiin. EKES:sin ”Me hoidamme teille tilat” asenne sai myös kiitosta. Henki oli yrittäjän mukaan koko ajan sellainen ”Tehdään yhdessä tämä juttu”. Oli kiva kuulla ja näin me luottamushenkilöt saimme vahvistusta tekemillemme suuntaviiva ratkaisuille. Tästä on hyvä jatkaa aktiivista elinkeinopolitiikkaa eteenpäin. Ensimmäinen halli on nyt vuokrattu ja se hoitaa kustannuksensa ns. itse tästä eteenpäin. Veroeuroja ei talo ime, mutta niitä Lopelle työllisyyden ja yrittäjyyden kautta tuo. Kiitos siitä.

Nyt talon harjannostajaisiin ja sitten vielä töihin hetkeksi.

Kello 16.35 ja juuri Helsinkiin. Harjannostajaiset menivät leppoisissa tunnelmissa ja kaikki näyttivät olleen tyytyväisiä hankkeeseen ja sen etenemiseen. Hyvä niin. Nyt Helsingissä ja kohta Hartwall Areenalle.

Puheenjohtajamme Jyrki Katainen kommentoi tänään hallituspuolueiden kompromissiksi kuvaamaa yt-lain laajennusa. Katainen totesi, että lakiesitys on selvä tappio keskustalle ja sen se saa itse selittää yrittäjäkentälle ja kannattajilleen. Katainen jatkoi, ettei hän usko, että lakiin on mahdollista saada enää muutoksia eduskuntakäsittelyssä ja näin yrittäjät jäävät kompromissin suurimmiksi hävijöiksi. Tällaista tämä on.

Tänään sitten päättyy myös seurakuntavaalien ennakkoäänestys. Varsinaiset vaalit käydään viikon kuluttua sunnuntaina eli Isäinpäivänä ja ainakin Lopella ja aika monessa muussakin seurakunnassa voi vielä äänestää maanantainakin 13. marraskuuta.

Hajatietojen mukaan tällä kertaa ennakkoäänestys on ollut vilkkaampaa kuin neljä vuotta sitten ja tämän suuntaista tietoa olen kuullut Lopeltakin.
Äänestysvilkkauteen lienee vaikuttanut muun muassa se, että äänestyspaikka on tällä kertaa ollut entistä useammin muukin kuin kirkkoherranvirasto ja Lopella esimerkiks ennakkoäänestyksiä on järjetetty eri iltoina eri kylissä. Nyt vaaleissa valitaan kaikkiaan 12000 luottamushenkilöä luterilaisen kirkon 548 seurakuntaan.

Itse päätin jättää tällä kertaa äänestämisen varsinaiseen vaalipäivään. Eli vielä tänään ehtii äänestämään tai sitten ensi viikon sunnuntaina tai maanantaina. Muistetaan joka tapauksessa käyttää äänioikeuttamme näissäkin vaaleissa.

Loppilainen internetin uutissivusto Louhetar tiesi tänään kertoa, että tähän mennessä äänestäneitä on käynnyt yhteensä 317 ja kun tähän vielä lasketaan perjantain äänet, niin päästään varmasti lähelle viime kerran ennakkoäänestysmäärää, joka oli 350. Edellisisssä seurakuntavaaleissa annettiin ääniä yhteensä noin 950. (Uutinen asiasta löytyy www.louhetar.net)

Nyt nukkumaan…

Kommentit