Perjantai, 02.12.2011

Blogi, perjantaina 02.12.2011

Uusi ja vettä satanut koko yön. Ei näytä talvi tulevan millään. Nyt kuitenkin kokouksiin ja tapaamisiin. Niitä perjantaissakin riittämiin. Hieman flunssa tässä kiusaa, mutta periksi ei anneta.

Silmänkannon työpaikka-alue avaa aivan uusia mahdollisuuksia

Lopen kunnanhallitus hyväksyi viime viikon maanantaina yksimielisesti yhden Lopen kunnan lähihistorian suurimman kaupan. Päätös oli myös muussakin mielessä yksi kuntamme historian suurimpia ja itse olen vakuuttunut, että Silmänkannon työpaikka-alue tulee näkymään monella tavalla kuntamme ja alueemme tulevaisuudessa.

Silmänkannon maa-alueet nousivat ensimmäisen kerran keskusteluun Lopella jo 2005-2006 kun aiheen esille nosti nykyisin kunnanvaltuuston puheenjohtajana toimiva Seppo Kuparinen. Siitä asti alue on ollut enemmän ja vähemmän aktiivisesti keskusteluissa ja neuvotteluissa esillä. Viiden kuuden vuoden aikana on alueesta käyty neuvotteluja useammankin suuren yrityksen kanssa, mutta hankkeet ovat jääneet toteutumatta. Ehkä varteenotettavin ja suurin nimenomaan siksi, että maaomistus alueella on ollut pirstaleinen emmekä ole näin ollen kuntana voineet aluetta samalla tavalla neuvotella.

Tänä vuonna nostimme asian uudelleen pöydälle. Kormu-Launonen osayleiskaava sai lainvoiman ja kyseinen alue varattiin ja vahvistettiin siinä työpaikka-alueeksi. Kaava siis tukee tällä hetkellä suunnitelmiamme. Uusi kunnanjohtajamme Karoliina Viitanen otti asian tehtäväkseen ja viime kuukausina työ on edennytkin mediassakin kerrotulla tavalla. Kunnanhallitus päätti nyt alueen ensimmäisen maakaupan ja ensi vuonna on tarkoitus jatkaa. Alueelle on syntymässä useamman kymmenen hehtaarin yhtenäinen alue jos kunnanvaltuusto joulukuussa kaupan lopullisesti vahvistaa.

Julkisuudessa on jo arvuuteltu sitä mitä alueelle on mahdollisesti tulossa. Tässä vaiheessa emme voi todeta muuta kuin, että emme tällaista aluetta aivan unelmien ja haaveiden varaan olisi hankkimassa. Alue tarjoaa siis erinomaiset mahdollisuudet esimerkiksi yhdelle erittäin suurelle toimijalle, muutamalle suurelle tai sitten jopa 30-50 pienemmälle yritykselle. Käytännössä voisi todeta, että kaikissa malleissa alue tullee tarjoamaan työtä 300-500 ihmiselle. Alue ei siis tule olemaan varasto- tai muuta sellaista toimintaa varten vaan nimenomaan työvoimavaltaista yritystoimintaa varten.

Tässä piileekin alueen kova juttu. Tällainen määrä työpaikkoja tai vaikkapa vain puoletkin tuosta luo koko Kormu-Launosten alueelle ja laajemminkin Riihimäen seutukunnalle aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Olemme paraikaa käynnistämässä mm. Launosten koulun peruskorjauksen ja laajennuksen suunnittelua ja tässäkin mielessä asia tulee esille kreivin aikaan. Ja edellä mainittu osayleiskaava toi jo Kormun alueelle merkittävästi uusia tontteja ja asumisen asemakaavoitukseen osoitettuja alueita. Nyt onkin järkevää tarkkaan miettiä mitä ja minne päin kyseisellä alueella kuntakin rakentaa. Ehdottoman järkevää on ottaa valmis suuri kivikoulu Kormussa täyteen käyttöön ja kehittää vaikkapa päivähoitopalveluitakin tarpeen mukaan Kormussa. Ja samaan aikaan tehdä Launosten koulun remontti ja laajennus niin, että tilat ovat riittävät yhdessä Kormun koulun kanssa alueen kasvulle. Tähän työhön haastan mukaan kaikki alueen asukkaatkin.

Itse olen vakuuttunut, että Silmänkannon uusi työpaikka-alue tulee näkymään monessa ja viemään Loppea ja Lopen peruspalveluitakin oikeaan suuntaan.

No niin… nyt se tapahtui. Tuorein presidentivaaligallup kertoo, että Pekka Haavisto nousi mukaan presidentinvaalien kärkitaisteluun. Niinistö edelleen ylivoimainen, mutta Väyrynen, Haavisto, Soini ja Lipponen tasoissa ja toivoa sopii, että Haavisto saa myös tämänarvoisen kohtelun mediassa, vaalikeskusteluissa ja gallupeissa. Haavisto voi hyvin olla toisella kierroksella. Tästä tuoreimpaan gallupiin: Niinistö edelleen ylivoimainen.

Kello 21.02 ja ilta jo kotona. Päivä eduskunnassa perjantain tapaan valiokunnissa ja lyhyessä täysistunnossa. Ei siis mitään kummia. Eilinen päivä vielä puhutti ja myös presidenttigallupin jälkeen tullut puoluegallupikin. Erikoista hermostuneisuutta oli jo aamulla havaittavissa yhdessä puoluejohtajassa joka siis jo tuolloin tiesi tämän muuttuneen galluptilanteen ja taisi tietää senkin, että hänen käskyään uhmaten osa puolueen kansanedustajista äänesti uuden lapsen edun paremmin huomioon ottavan adoptiolain mukaisesti. Pidin sitä erittäin myönteisenä ja hyvänä merkkinä siitä, että myös perussuomalaisista löytyy vastuullisestikin hyviin esityksiin suhtautuvia edustajia. Ei nimittäin ainaisella ei-linjalla kauaa pötkitä ja siitä jo näimmekin merkkejä kun perussuomalaisten kannatus oli kuukaudessa romahtanut oikein kunnolla. Puolitoista prosenttiyksikköä kuukaudessa alas on kova jytky ja jatkoa aiemmalle alamäelle. Soini olikin mietteliäs ja hieman ärtyisäkin aamusta ja kommentit joissa hän kovin sanoin arvosteli omia puolueensa jäseniä ei jäänyt huomaamatta. Elämme kuumia aikoja.

Muuten gallup ei ihmeitä tuonut tähän päivään. Me jatkamme vaikeassa taloustilanteessa selkeästi ykkösenä reilun 24 prosentin kannatuksella ja kaikki muut puolueet ovat selvästi alle 20 prosentin. SDP:n ja keskustan tilanne jopa huolestuttavankin näköinen. 

Mutta se tästä päivästä. Piparkakkutalo tuoksuaa ja pikkujoulua. Huomenna jatkamme Sauli Niinistön kanssa Hämeessä. Aamusta Hämeenlinnan kautta Tuuloksen Tuuloseen. Siellä olemme klo klo 11:30 – 12:00. Tervetuloa juttusille.

 

 

Kommentit