Perjantai, 02.02.2007

Blogi, perjantaina 02.02.2007

Tänään Päijät-Hämeen päivä. Lahden seudulta on tullut runsaasti hyvää ja yllättävääkin palautetta. Kiitos tsempeistä. Tänään siis suuntaan aamusta heti Heinolan markkinoille. Kymmenen maissa aloitamme ja aina kello 13 asti olen paikalla.

Eilen uutisissa nousi esille terveydenhuollon rahoituspohjan haasteet. Terveysalan asiantuntijat esittivät laajaa rahoitusremonttia terveydenhuoltoon mm. esittämällä nykyisten rahoituskanavien karsimista sekä valtion, kuntien ja Kelan rahoitusvastuun uudelleen määrittelemistä. Talousneuvoston tilaamassa raportissa ehdotettiin samalla kunnallisten sairaaloiden hinnoittelu yhtenäistämistä. Terveydenhuollon menojen hillitsemiseksi kansalaisia olisi kannustettava myös terveellisten elämäntapojen noudattamiseen esimerkiksi asiakasmaksu- tai veropolitiikalla ja samalla selvityksen mukaan terveyden edistämisen rahoitusta tulisi lisätä ja siihen tähtäävät periaatteet kirjata hallitusohjelmaan. Nämä ajatukset siis tulivat esille keskiviikkona julkaistustsa Stakesin tutkimusprofessori Markku Pekurisen ja Kansanterveyslaitoksen pääjohtaja Pekka Puskan tekemässä selvityksessä. Mielenkiintoisia esityksiä, mitkä kuitenkin vaativat kyllä pureskelua. Se on kuitenkin tosiasia, että joudumme varmasti vakavasti miettimään miten saamme terveydenhoitoon ja vanhustenhoitoon riittävästi hoitajia ja lääkäreitä. Tämä on jo nyt iso haaste. Rahaa tarvitaan lisää ja samalla uusia hoitoalan ammattilaisia tulisi kouluttaa.

Tänään aamuun Hesarissa Sauli Niinistö syytti Vanhasen punamultahallitusta mm. siitä, että nykyhallitus ei ole varautunut väestön ikääntymiseen. Hyvästä talouden suhdanteesta huolimatta valtion velka on pienentynyt vain miljardi euroa vuodesta 2002. Kun vuoden 2002 lopussa velkaa oli 59,3 miljardia euroa niin nyt viime vuoden lopussa velkaa oli edelleen noin 58 miljardia euroa. Samalla Niinistö totesi, että samaan aikaan kuntien velkaantuneisuus on pahentunut vuosi vuodelta ja pahenee edelleen ja juuri kunnathan ovat hyvinkin laalasti vastuussa siitä, miten ikääntyneen väestön tarvitsemia palveluita voidaan tarjota. Väestön ikääntymisen aiheuttamiin kustannuksiin ei ole Niinistön mielestä edes ryhdytty varautumaan.

Nämä asiat ovat nyt sellaisia mitkä pitää oikeasti ottaa todella vakavasti. Itse kun kirjoitin terveydenhuollon ja vanhustenhuollon haasteista lehtiin niin sain yleisönosastolla vastauksen, että mitä sitten oma kuntasi on asian eteen tehnyt. Toisaalta hyvä kysymys – mutta toisaalta kysymys mihin ei kunnat yksin pysty riittämiin vastaamaan. Ensi viikon vastineessa totean, että rehellisesti voin myöntää, että parannettavaa olisi ja paljon. Olemme kuitenkin joutuneet elämään Lopella lähes kaikkien muiden kuntien tapaan joka sektorilla hyvin tiukan euron aikaa, mutta joka vuosi olemme myös pyrkineet aina jotain apua eri toimialueille myös saamaan.

Näistä panostuksista esimerkkeinä mm. vielä valtuustokäsittelyssä vuoden 2007 budjettiin tehdyt lisäykset, mitkä koskivat vanhustenhuollon henkilöstölisäystä Palvelukeskus Eedilään, yksityisen kodinhoidon ns. Loppi-lisän käyttöönottoa ja Launosten päivähoidon henkilöstöresurssin lisäämistä. Lisäksi tämän vuoden budjetti pitää sisällään uuden lähihoitajan kotipalveluun ja kaiken kaikkiaan seitsemän uutta virkaa ja tointa, kuuden viran vakinaistamisen ja palkkarahat neljään määräaikaiseen toimeen. Näistä 14 kohdistuu perusturvan toimialueelle eli terveydenhoitoon ja lastenhoitoon.

Minä ymmärrän hyvin, että nämä lisäykset eivät ole riittäviä. Mutta ne ovat kuntatalouden nykytilassa askelia kuitenkin parempaan. Tarve olisi vanhustenhuollossamme selkeästi suurempi – terveyskeskuksemme kaipaa myös lisäresurssointeja kuntayhtymältä ja lääkäritilannekaan ei ole kehuttava.

Omalla kirjoituksellani mihin yksi kuntalainen siis vastasi yleisönosastolla halusin ennen muuta kuitenkin herätellä yhteiskuntaa yleisesti keskusteluun tästä terveydenhuollon ja vanhustenhuollon huolestuttavasta tilasta ja tulevaisuudesta. Kunnat eivät tule nykyrahoituspohjalla selviämään tulevista ja jo nyt päällä olevista haasteistaan ja en itse usko, että kunta- ja palvelurakenneuudistuskaan puitelakineen tulee asiaa ratkaisemaan. Tämä kirjoituksenihan löytyy tuolta Kynästä sivulta otsikolla ”Pelkkä hoitotakuu ei turvaa ihmisten elämää – ei silloinkaan vaikka se toimisi”.

Tämän haasteen edessä tarvitaan minusta joka tapauksessa valtiolta toimia monessakin suhteessa. Tarvitaan lisää rahaa perusterveydenhuoltoon ja myös erikoissairaanhoitoon, jotta henkilökuntaa saadaan töihin riittävästi. Tarvitaan koulutuspaikkojen lisäämistä aloilta missä työvoimapula lähitulevaisuudessa uhkaa. Tarvitaan palkankorotuksia työnvaativuutta vastaavaksi ja alan houkuttelevuuden lisäämiseksi jne. Nämä ovat ratkaisuja, mitkä pitää ratkaista valtakunnan tasolla. Kunnilla – ei Lopella, ei Riihimäellä, ei Hausjärvellä, ei Hämeenlinnalla eikä monella muullakaan – tähän ole mitään mahdollisuuksia yksin tai kaksinkaan nykymallilla. Miettikääpä sitä.

….

Niin jos tänään haluat autoosi mainostarroja. On sitten kyse paketti-, kuorma- tai henkilöautosta niin soittelethan Peltovuoren Petterille. Teippauksia hoidetaan Riihimäellä Tarkkalan Kuljetuksen hallilla osoitteessa Teollisuuskatu 22. Petterin tavoitat numerosta 040-58 58 685 ja teippauksia tehdään aamusta aina iltaan asti.

Nyt minä kohti Heinolaa…

….

Aamulla poikkesin nopeasti Riihimäellä katsomassa kun Expoprintin miehet alkoivat teipata autoja kampanjamme väreihin. Toistakymmentä tukijaa ilmoitti omat autonsa ”kampanjan käyttöön” eli autojen kylkiin tuli erilaisia kampanjamme teippauksia. Kiitokset kaikille. Nousiaisen Raisa, Nousiaisen Santeri ja Vileniuksen Matti hoitivat autoliikennettä ja Petteri Peltovuori ja Matti Nummenranta teippailivat kylkiä ammattimiehinä.

Itse kiiruhdin eteenpäin niin, että olin kymmen aikaan jo Heinolan torilla kuukausimarkkinoilla. Väkeä oli liikkeellä erittäin paljon ja Heinolan kokoomus oli laittanut paikat viimeisen päälle kuntoon Ihamäen Timon isännöidessä päivää. Timon lisäksi meistä kokoomuksen hämäläisistä ehdokkaista paikalla torikahvila Korvassa olivat päivän aikana Vahterin Merja ja minä ja täytyy sanoa, että kahvia meni ja juttuja riitti. Mukavan juttelevaa ja avointa väkeä. Muutama hyvä kontaktikin syntyi ja apua kampanjaan on luvassa vaalipiirimme itäisimmältäkin kolkalta. Kiitos siitä.

Päivän jälkeen poikkesin vielä uudestaan Tarkkalan Kuljetuksen hallille. Siellä urakka jatkui ja jatkuu kuulemma vielä tänään myöhään iltaan asti. Liikkeelle saadaan nyt toistakymmentä autoa Hämeenlinnan ja Riihimäen seudulle ja muihin vaalipiirin kuntiin pitäisi vielä autoja tulla. Kiitos aktiivisille.

….

Kotimatkalla kävin läpi vielä ensi maanantain Hyvinkään ja Riihimäen talousalueen talousaluetoimikunnan esityslistaa puhelimessa. Muutamia käytännön asioita halusin selvittää nyt kun aloitan ryhmän puheenjohtajana ja paikassa mikä on varmasti koko elimen toiminta-ajan haasteellisin. Maanantaina pidämme ensimmäisen eli järjestäytymiskokouksen ja siitä tahti tiukka aina syksyyn asti Kunta- ja palvelurakkeuudistuksen ja kuntaliitosselvityksemme myötä.

….

Tänään puolueemme julkisti myös oman eduskuntavaaliohjelman. Vaaliohjelma on 30-sivuinen taskuun mahtuva kirjanen, jossa puolueemme tavoitteet esitellään tavallisten ihmisten kuvitteellisten tarinoiden kautta. Kuulin mallista joitakin viikkoja sitten ja pidin sitä heti hyvänä ja nyt kun lopputulos kädessä niin täytyy sanoa, että jälleen onnistunut juttu.

Puolueemme ajaa yhdessä mm. perintöveron asteittaista poistamista kokonaan. Itse olisin valmis luopumaan perintöverosta kokonaan saman tien Ruotsin mallin mukaan, mutta puolueemme ohjelma lähtee uudistuksesta mikä aloitettaisiin poistamalla perintö- ja lahjavero kokonaisuudessaan puolisolta, lapsilta ja omilta vanhemmilta. Ja lopulta sitten kokonaan. Hyvä tavoite. Kiitos siitä.

Lisäksi puolueemme otti konkreettisen tavoitteen myös työllisyyteen ensi vaalikaudeksi. Tavoitteemme on 100 000 uuden aidon työpaikan luominen seuraavalla vaalikaudella. Tämäkin hyvä tavoite ja varmasti Katainen oli oikeassa, että nykyhallitus ei olisi onnistunut työllisyystavoitteessaan edes näinkään hyvin kuin nyt jos kokoomus ei olisi viime vaalien alla ja jälkeen pitänyt niin kovaa ääntä veronkevennysten merkityksestä, että demarienkin oli pakko ne hyväksyä.

Työnteon merkityksen ohella Katainen nosti kampanjaohjelmasta esiin tänään vielä sillanrakentamisen sukupolvien välille sekä töiden ja muun elämän yhteensovittamisen.

Tässä vain muutama esimerkki puolueemme ohjelmasta. Kokonaisuudessaanhan tuo löytyy netistä osoitteesta www.kokoomus.fi.

Yleisesti puolueemme lähtee nyt siis vaaleihin Työväen presidentti -teeman jälkeen yhtä mielenkiintoisella teemalla minkä otsikko on ”Vastuullinen markkinatalous”. Katainen korosti ohjelma virallisessa julkistamistilaisuudessa, että meille markkinatalous on vain keino ja väline, ei itsetarkoitus ei päämäärä ei ylijumala. Markkinataloudelle täytyy osata luoda rajat. Vastuullinen markkinatalous kunnioittaa ihmisyyttä ja ihmistä. Siinä huomioidaan myös ekologisuus ja kunnioitetaan luonnon ainutkertaisuutta. Näinhän se juuri on.

Erittäin onnistunut avaus puolueemme kattokampanjalle. Eilenhän Katainen oli loistava Ylen ensimmäisessä suuressa vaalitentissä. Mielipide ei siis vain minun vaan päivän lehtien ja eilisen tenttiyleisönkin. Luvassa hyvä kampanja ja tiukat vaalit. Tavoitteemme selvä.

Nyt siis jälleen kotona. Huomisen päivän ohjelma hieman muuttuikin. Alkuperäinen tarkoitukseni oli osallistua päivällä Lopen perunatapahtumaan, mutta nyt suunnitelmat siis uusiksi. Aamulla käyn Riihimäellä vaalitoimistollamme ja sitten vain lyhyesti Perunatapahtumassa. Sain kutsun pitkäaikaisen valtuutettumme Kollinin Auliksen siunaustilaisuuteen. Se ajaa nyt kaiken edelle. Huomenna raskas päivä.

Kommentit