Pekkalan Juhannuspäivän kokko – Loppijärven rannoilla on juhlittu pitkään

Blogi, lauantaina 23.06.2018

Tänään poltimme sitten Pekkalan juhannuskokon. Paikaksi on vakiintunut meidän pieni rantapala mökkien välissä. Kokkorantaan siirsimme joitain vuosia sitten vanhimman aitamme. Aitan oven päällä vuosiluku 1784. Aitan siis tehnyt aikanaan Pappilan renki Tuomas Antinpoika yhdessä vaimonsa Sofia Heikintyttären kanssa. Tänne rantaan aikanaan aitan siirsi rakas vaarini Paavo Heikkilän Hevosojan Heikkilästä. Täällä nyt kotikonnuista muistuttamassa.

Isoisäni, Vaarini Paavo Heikkilä (oik) ja hänen sylissään mummini Hilkka Kajanto ystäviensä kanssa nykyisessä Pekkalan rannassa vuonna 1929. Taustalla näkyy siis Itusaari ja vasemmalla Torkinnokka ja horisontissa Lopen kirkko ja kirkonkylän ranta.

Väritystyönsä Jared Enos aloittaa valaistuksesta ja sitten ihmisten ihosta. Värikerroksia tulee jopa 20 ennen kuin vaatteet väritetään ja lopuksi vielä tausta.

Mutta näillä rannoilla on sukumme juhlinut pitkään. Rakas Mummini ja Vaarini juhlivat näissä kuvissa ystäviensä kanssa vuonna 1929. Amerikkalainen 18-vuotias Jared Enos väritti vanhat huonokuntoiset kuvat minulle värikuviksi joitain vuosia sitten. Tässä samassa rannassa siis kesäpäivistä nautittu kauan ja nautitaan tänäänkin.

Pekkala täyttää täällä tänä kesänä 50-vuotta, mutta jo sitä ennen samalla paikalla oli Heikkilän rantasauna ja varmasti jo sitäkin ennen tämä luonnonkaunis paikka on ollut alueella asuneille rakas. Tänään minulle. Ja tänä vuonna Pekkalassa vietämme juhannustakin jo 15 kertaa.

Eilen Sajaniemen Selkäkiven kokolla ystävien kanssa ja nautittu hyvästä ruuasta ja ystävistä. Tänään pelailtu ja syöty uusia Lopen perunoita ja tällä kertaa poronkäristystä. Elämän parhaita hetkiä.

Ja kokko sitten omassa rannassa kruunasi illan. Jussin jatkoa kaikille!

 

Kommentit