Partureille vapaa-aukiolo.

Blogi, perjantaina 21.03.2014

Tänään eduskunta käsittelee hallituksen lakiesitystä joka antaa kaikille yrityksille ja liikkeille oikeuden pitää myös kauppakeskuksissa ovensa kiinni ainakin yhtenä päivänä. Siis enää jatkossa kauppakeskus ei voi edes sopimuksella pakottaa yhtään liikettä pitämään oviaan auki kaikkina viikonpäivinä. Tällaisiakin tapauksia on nimittäin ollut missä kauppakeskus on pakottanut kaikki liikkeet pitämään ovensa auki aina kun kauppakeskuskin on auki. Tämä on ollut täysin kohtuutonta pieniä yrityksiä ja yksin yrittäviä kohtaan ja siksi siihen on nyt lailla puututtu. 

Tämä nyt ensi kuussa voimaan tuleva laki poistaa toisaalta tarpeen aukiolojen sääntelyyn mm. partureiden osalta. Enää ei siis parturi-kampaamoitakaan voida pakottaa pitämään ovia auki aina kun marketit ovat auki vaan jatkossa heilläkin oikeus pitää esimerkiksi aina sunnuntaisin ovensa kiinni. Tai kiinni silloin kun siltä tuntuu. Tätä varten eilen jätinkin eduskunnalle lakialoitteeni, jossa esitän, että parturikampaamoiden osalta aukiolon sääntelystä voidaan luopua. Ei meidän enää tarvitse yhteiskuntana päättää milloin parturi tai kampaaja saa työtään tehdä vaan meidän tulee luottaa siihen, että kyllä yrittäjä ja liike itse tietää koska paikkaa auki kannattaa pitää. 

Toisaalta lakialoitteeni mahdollistaa jatkossa myös parturi-kampaamoille oikeuden tehdä työtä juhlapyhinäkin jos silloin tarvetta palveluille on. Ja myös tarvittaessa aikaisin aamulla tai myöhään illallakin. En jaksa uskoa, että enää aukioloa tarvitsee meidän holhota.

Samalla nostin esille eduskunnassa vahvan naisvaltaisen alan huolen työllisyydestä. Minusta on syytä pohtia alan alv-kantoja ja myös tätä alaa palvelisi merkittävästi vaatimuksemme vanhemmuuden kustannusten tasaaamisesti reilusti eri yritysten kesken. Toivon, että nämä nyt etenevät.

Mitä yleensä tulee kauppojen aukioloon. Itse olisin valmis luottamaan kaikkiin yrittäjiin ja kauppoihin siinä määrin, että ei lainsäätäjänä enää tarvitsisi määrätä koska kauppa saa olla auki ja koska ei. Ja toisaalta hullultahan nykymeno tuntuu kun nettikaupat ovat auki 24/7/365. Sieltä kauppaa voi tehdä koska vaan. Ja samaan aikaan myös teiden varsien ABC:t ja muut ovat auki hyvinkin vapaasti, mutta muutaman sadan metrin päässä taajamamerkin sisällä ei kauppias ruokakauppa saa olla auki. Hulluahan tuo on. Olisikohan siis jo aika luottaa yrittäjiin tässäkin. Minusta olisi.

Nyt eduskuntaa kohden. Valiokunnat ja täysistunto ja sitten Ruotsiin Yrittäjien kanssa.

Eduskunnan viikko päätökseen. Tänään vielä yksi puheenvuoro tuosta parturikampaamoiden asiasta. Ne löytyvät eilisten puheitteni tapaan eduskunnan sivuilta ja sinne helpoin tie täältä kotisivuiltani Eduskuntatyö-sivun kautta.

Tänään minulla vain yksi valiokunta eli aamusta ulkoasiainvaliokunnan kokous. Sen jälkeen tapasimme Ben Zyskowiczin kanssa eduskunnassa Carolina Nystenin. Hänen aiheena sijaissynnytyksen mahdollistaminen ja laillistaminen Suomessa. Vuonna 2007 tämä kiellettiin ja sen jälkeen on tullut lukuisia tapauksia joissa tämä olisi ollut tarpeen. Kyse ei siis kohdun myymisestä, busineksestä eikä mistään sellaisesta vaan siitä, että vuosittain noin 100 naista syntyy ilman kohtua tai menettää kohtunsa onnettomuudessa tai sairauksen kautta. Heillä siis muuten ”kaikki tarvittava” lapsen saamiseen, mutta kasvupaikka eli kohtu puuttuu. Kyse siis biologisista lapsista jotka vain saisivat kasvaa toisen naisen kohdussa. Nyt Suomesta mennään mm. Venäjälle tämän takia ja tietojeni mukaan siellä yksin lakimiespalvelut aiheen parissa maksavat noin 50 000 euroa. Ja moni on valmis maksamaan lapsen saamisesta satojatuhansiakin euroja. Eikö tällainen voisi olla mahdollista Suomessakin? Minusta voisi.

Carolina Nystenin johdolla asiasta ollaan nyt tekemässä esitystä ja itse toivon, että se etenee ja saamme lainsäädäntömme tässäkin mielessä mahdollisimman pian ajanmukaiseksi.

Ukrainan tilanne näyttää edelleen yhä vakavammalta. Hämmennystä aiheuttaa Venäjän toimet tämän asian ympärillä ja se mikä maan oikea ja lopullinen tavoite. Näyttää siltä, että maa on palaamassa vanhaan asetelmaan. Mitä kaikkea se lopulta tarkoittaa niin sen taitaa vain Putin tietävän. Jos hänkään.

Nyt Katajanokalle ja Yrittäjien seminaariin laivalle. Puheenvuoroni tänään siitä mahdollistaako vai haittaako maamme lainsäädäntö tänä päivänä suomalaista yrittäjyyttä ja työpaikkoja.

 

 

 

Kommentit