Päivähoitomaksujen korotukset järkevää perua – Hyvä, että hallitus valmis arvioimaan uudelleen

Blogi, perjantaina 03.06.2016

Opetusministeriön suunnittelemat merkittävät lasten päivähoitomaksujen korotukset ovat joutumassa uudelleen arviointiin. Valmistelussa ja lain käsittelyn yhteydessä on käynyt entistä selvemmäksi se, että korotuksilla ei saavuteta kunnille suunniteltua tulonlisäystä ja toisaalta hurjat korotukset päivähoitomaksuihin lisäisivät perheiden  haluja jatkaa lasten hoitoa kotona. Äidit ja osa isistä ei siis palaisikaan työelämään ja se olisi vastoin kaikkia tavoitteita vaikka itse pidänkin arvokkaana jokaista kuukautta minkä vanhemmat – edes jompikumpi voi olla pienten lasten kanssa kotona.

Oopetusministeriö esittämät korotuksissa päivähoidon enimmäismaksu nousisi 22 prosenttia. Näin ei nyt toivottavasti siis käykään. Korotus olisi monessa perheessä vuodessa yli 700 euroa. Kahden lapsen ja kahden vanhemmat perheissä korotus olisi suurimmillaan yli 1400 euroa vuodessa. Esityksessä päivähoitomaksut nousisivat siis valtaosalla perheistä. Varhaiskasvatuksessa olevista lapsista noin joka neljännestä maksettaan korkeinta asiakasmaksua (tilasto 2013) ja 16 prosentilta ei peritty maksua ollenkaan.

Opetusministeriön esityksen taustalla on siis hallitusohjelmaan kirjattu tavoite, että kuntien maksutulot nousisivat 54 miljoonaa euroa vuoteen 2017 mennessä. Näin ei siis tapahtuisikaan kun vanhemmat jäisivätkin yhä pidempään koteihin ja päivähoitomaksujen jäämättä maksamatta kokonaan myös verotulot pienisivät. Uudistus tai rahastusyritys siis toimisi päinvastaisella tavalla. Pahimmillaan korotukset vain vaikeuttaisivat erityisesti nuorten äitien asemaa työmarkkinoilla ja syrjäyttäisivät heistä osan ehkä jopa kokonaan työelämästä.

Päivähoitomaksujen korotukset olisivat myrkkyä nimenomaan sille suurimmalla keskituloisten joukolle, jotka ovat jo ylimmässä maksuluokassa. Näihin perheisiin kuuluu myös paljon perheitä, joissa äidit ovat pienipalkkaisia. Monissa perheissä siis ylimmän maksuluokan tuloraja saavutetaan vaikka äidin tai yleensä toisen vanhemmat palkka on keskipalkkaa alhaisempi. Syntyisi uusia kannustinloukkuja joissa äidin työhön meno ei olisi enää taloudellisista syistä mielekästä tai edes mahdollista.

Tammikuussa OECD:n maanraportissa kiinnitettiin huomiota myös maamme pienten lasten äitien muita Pohjoismaita alhaisempaan työllisyysasteeseen. Viime vuosina alle kolmivuotiaiden lasten äitien työllisyysaste on laskenut jyrkemmin kuin äitien työllisyysaste keskimäärin. Tätä kehitystä ei pidä ainakaan väärinlaisilla poliittisilla päätöksillä tukea. Loppujen lopuksi päivähoitomaksujen korotusten vaikutukset siis veisivät väärään suuntaan myös maamme hallituksen työllisyystavoitteita.

Olemme tästä keskustelleet lukuisia kertoja eduskunnassa kokoomuksen ryhmissä ja nyt olen enemmän kuin tyytyväinen, että hallitus on valmis pohtimaan asiaa uudestaan. Päätöksen peruminen ei siis vaikuttaisi maamme talouteen eikä kuntienkaan talouteen ainakaan heikentävästi. Siksi se on järkevä ja helppo perua näinä talouden vaikeinakin aikoina.

Kaikki tuki siis päivähoitomaksujen korotusten perumiselle. Olen aiemminkin todennut, että kaikki päätökset pitää arvioida aina työnkautta eli niin että lisääkö tehtävä päätös maassamme työtä vai työttömyyttä ja nyt se arviointi on tehty.

Kello 7.42 ja kaunis aurinkoinen aamu Hämeessä. Rakastan tällaisia kesäaamuja ja vähän vähemmän sitä, että jälleen on autoon hypättävä. Eduskunnassa aamusta jo puolustusvaliokunnan kokous ja sitten valtiovarojenkokous ja iltapäivällä vielä täysistunto. Ja päivä huipentuu illansuussa Pääesikunnassa Lippujuhlan päivän vastaanottoon.

Lippujuhlan päivän vastaanotto pääesikunnassa

Lippujuhlan päivän vastaanotto pääesikunnassa

Illansuussa kävin vielä Pääesikunnassa Lippupäivän juhlan vastaanotolla. Upea aurinkoinen juhlatilaisuus pihamaalla ja paikalla niin Tasavallan Presidentti kuin puolustusministerimmekin. Hieno kunnia saada kutsu tällaiseen tilaisuuteen ja huomenna illalla jatkamme frakkijuhlalla Katajanokalla Mannerheimin Syntymäpäivän juhlaillalisella, mutta sitä ennen juhlimme ylioppilaita ja muita valmistuneita.

Tänään myös hyviä uutisia kilpailukykysopimuksen suhteen. Illalla vielä odotettiin vahvistusta Metalliliiton mukaan lähtenemisestä ja näyttää siltä, että kattavuudessa on mahdollista päästä jopa 85 prosenttiin jos kaikki palaset loksahtavat kohdalleen. Toivottavasti ei viime hetken ikäviä uutisia tule mistään suunnasta vaan saadaan kattava ja hyvä yhteisvastuullinen kilpailukykysopimus. Se on koko maamme ja meidän jokaisen suomalaisen etu.

Eduskunnassa tänään jatkoimme kuulemisia mm. EU:n ampuma-asedirektiivistä ja valtiovaravoissa mm. talouden raameista. Istunnossa vielä mielenkiintoinen keskustelu Sitrasta mikä on tehnyt erinomaista työtä. Hieman siis ihmettelimme SDP:n esitystä leikata itsenäisesti toimivan ja itse rahoituksensa pääomien kautta keräävän Sitran pääomia puolella eli 350 miljoonalla eurolla. Raha olisi käytetty ns. budjetin tilkkeeksi ja samalla olisi leikkaantunut jopa puolet Sitran toimintarahoista tuottojen pienentyessä ja se olisi käytännössä Sitran työ loppu. Onneksi esitys siis vain oppositiosta ja ei näin uhkaa hyvää toimintaa tosiasiallisesti.

Kello 21.11 ja juuri puhelimeeni viesti, että Metalliliitto on hyväksynyt äänestyksen jälkeen kilpailukykysopimuksen. Se samalla varmistaa kiky:n syntymisen ja kattavuus nousee tuohon juuri pohtimaani 85 prosenttiin. Hieno juttu.

Huomenna valkolakkien juhlaa!

 

 

Kommentit