Päivähoitomaksujen korotukset eivät järkeviä – Vaikea ymmärtää, että perussuomalaisetkin niitä haluavat?

Blogi, perjantaina 19.08.2016

Hallituksen suunnittelemat päivähoitomaksujen korotukset ajautuivat umpikujaan eduskunnan käsittelyssä viime keväänä. Korotuksille ei löytynyt yhtään asiantuntijatukijaa eikä oikein kunnollista perusteluakaan. Kaikki viisarit näyttivät siihen suuntaan, että lopputuloksena ei kunnille kerry enempää tuloja korotuksilla ja samaan aikaan verotulot vähenevät kun työn vastaanottaminen tulee entistä kannattamattomammaksi. Esitys ei näin edennytkään eduskunnassa ja saimme sen lopulta pöydälle.

Tänään aamulla kun vein lapsia taas päiväkotiin ja eskariin niin mietin, että olemme me vaan onnekkaita, että meillä on maassamme tällaiset järjestelmät ja huippuopettajat ja -hoitajat.

Tänään aamulla kun vein lapsia taas päiväkotiin ja eskariin niin mietin, että olemme me vaan onnekkaita, että meillä on maassamme tällaiset järjestelmät ja huippuopettajat ja -hoitajat.

Me kokoomuksessa olemme olleet valmiita perumaan päivähoitomaksujen korotukset edellä olevilla perusteilla. Järjettömiä ratkaisuja ei pidä tehdä vaikka ne olisikin yhdessä sovittu. Siksi onkin vaikea ymmärtää, että miksi keskusta ja perussuomalaiset eivät ole tässä valmiita antamaan periksi. En tiedä miten olisi edes heidän edunmukaista tehdä politiikkaa missä tavalliset suomalaiset häviävät, mutta myös kunnat ja verotulotkin.

Hetki sitten perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini totesi, että ”Rusinointa pullasta ei poimi kukaan” ja että ”Olemme tehneet yhteisen paketin, joka on monin tavoin kipeä kaikille. Tämä on kokonaisuus.” Se on totta, mutta jos paketissa on asia mistä ei käytännössä kukaan hyödy niin eihän sellaista ole järkevää tehdä. Ja itse olen valmis myös siihen, että pienimpiin päivähoitomaksuihin tehdään lisäksi suunniteltu alennuskin eli muut ennallaan ja pienimpiin ale.

Tänään mediassa kerrotiin, että syy perussuomalaisten päivähoitomaksujen korottamishaluun on se, että Soini ei aio antaa meille (kokoomukselle) sulkaa hattuun kipeän leikkauksen perumisesta, vaan pitää kiinni ehdostaan. Ehto on se, että jos päivähoitomaksukorotus perutaan niin samaan aikaan veroja tulee kiristää. Ratkaisu kuitenkin nostaisi veroastetta ja olisi näin hallitusohjelman vastainen ja veronkorotukset tässä tilanteessa muutenkin myrkkyä orastavalle kasvulle. Me sekä Keskusta olemme suntautuneet nihkeästi myös pääomatuloveron korotukseen.

Soini siis juuri valitsee nyt rusinoita ja jokaiselle omaansa. HS:ssä hän totesi, että ”Toivon, että puolueen kompromissi kelpaa hallituskumppaneille. Jos ei, niin sitten mennään alkuperäisen suunnitelman mukaisesti.”

Toivotaan, että järki vielä voittaa ja sitä kautta kaikki suomalaiset lapsiperheet ja myös koko yhteiskunta. Nyt kaikki toimet pitää arvoida (mielellään siis jo ennen kuin päätetään) sen kautta lisäävätkö ne työtä ja työllisyyttä vai vähentävätkö ne sitä. Päivähoitomaksujen korotukset vähentävät.

Ilta tänään vielä mökillä. Kaunis ilta sai pienen ukkosmyräkän ja kovan sateen, mutta jotenkin minä tykkään tästä elokuusta. Päivällä töissä Riihimäellä ja Helsingissä. Eduskunnassa vielä aika hiljaista, mutta kohta sielläkin täysi rumba päällä. Itse sain työt hyvään malliin ja maanantaina jatkamme. Nyt pimenevää iltaa ihastelemaan ja huomenna vauhdikas lauantai.

 

Kommentit