Pääministerikisaan uusia kierroksia – Petteri Orpo saamassa vaihtoehdoksi Pekka Haaviston joka syrjäyttämässä Rinteen

Blogi, tiistaina 19.02.2019

Suomen Yrittäjien tuore gallup luo uusia kysymysmerkkejä vaalikevääseen. SDP:n Antti Rinne näyttää menettävän asemiaan ehkä pitkittyvän sairastelun myötä ja ehkä myös puolueen muidenkin linjausten myötä. Samaan aikaan Vihreiden Pekka Haavisto onkin nousemassa vihreän ja vasemmistolaisen ”blokin” kärkiehdokkaaksi eli pääministeriehdokkaaksi jos näin voi sanoa. Ainoa kysymysmerkki onkin enää se onko Haavisto tähän valmis vai pitääkö hän kiinni päätöksestään, että hän ei jatka Vihreiden johdossa kevättä pidemmälle. Kertooko Haavisto jotain vielä tähän liittyen ennen vaaleja jää nähtäväksi.

Tiedot käyvät ilmi Suomen Yrittäjien Kantar TNS:llä teettämän selvityksen tuloksista missä selvitettiin yleisesti siis suomalaisten, ei vain yrittäjien, luottamusta kärkipoliitikkoihin. Tutkimukseen vastasi 1078 suomalaista.

Kärkikaksikko oli tutkimuksessa siis vaihtunut. Nyt Petteri Orpo saa pääministerikisaan rinnalleen tai jopa jo rinnan mitalla ohitseen Vihreiden Pekka Haaviston. Haavistoa kannatti vastaajista pääministeriksi 18 prosenttia suomalaisista, kun Orpoa kannatti 15 prosenttia. Virhemarginaalin myötä kaksikko siis käytännössä aikalailla tasoissa.

Kuva viime viikon Suomi Areenan tilaisuudesta Helsingistä, missä keskustelukumppaninani oli Mauri Pekkarinen.

Kärkikaksikon taakse jäivät tässä järjestyksessä SDP:n Antti Rinne ja keskustan, istuva pääministeri, Juha Sipilä ja sitten Perussuomalaisten Jussi Halla-aho, Vasemmistoliiton Li Andersson ja sinisten Sampo Terho. Lähes kolmannes eli 28% suomalaisista ei osannut kuitenkaan ainakaan vielä nimetä pääministerisuosikkiaan.

Ehkä mielenkiintoisinta gallupissa oli kuitenkin se, että niin Sipilällä, Rinteellä kuin Anderssonillakin on isoja haasteita omien kannattajien keskuudessa. Tutkimukseen vastanneista keskustalaisista enää vain nipin napin joka toinen, 56%, kannatti Sipilää pääministeriksi. Vasemmistoliitosta 58 prosenttia kannatti Li Anderssonia pääministeriksi ja saman kannatuksen saa omiltaan myös SDP:n Antti Rinne. Sen sijaan Pekka Haavistolla vastaava luku on 68%, Petteri Orpolla 72% ja Jussi Halla-aholla 73%.

Mielenkiintoisia gallupeja ja näitä tässä varmasti tulee vielä monia ennen vaaleja. Ja ehkä aivan näinä päivinä pitäisi tulla tuorein Helsingin Sanomien gallup. Ja keskustelunaiheetkin tuntuvat nyt vaihtelevan todella nopeasti. Mistä huomenna keskustellaan niin sitä emme tiedä.

….

Eduskunnassa tänään minulla hieman rauhallisempi päivä. Valtiovarainvaliokunnassa tänään esillä valtakunnallinen liikennejärjestelmäsuunnitelman valmistelusta. Myös Iso-Britannian mahdollinen EU-ero oli keskustelussa lähinnä siis talousasioiden näkökulmasta.

Kello 21.36 ja kämpillä. Mukava päivä ja illalla ehdin vielä pienemmän lapsen kanssa katsomaan myös Lego2 -leffan. Niinhän se on, että kerran Lego-poika ja aina Lego-poika.

Huomenna aamusta puolustusvaliokunnan kokouksen pariin ja mielenkiintoista nähdä saako Perustuslakivaliokunta jo huomenna sote-lausuntonsa valmiiksi. Tuntuu siltä, että aika juoksee nyt ihmisten palveluiden ohi. Todella valitettavaa, että näin on käymässä.

Kommentit