Pääministeri Sanna Marin lupasi, että ”yksikään yritys ei ajaudu koronan takia konkurssiin”

Kynästä, maanantaina 16.11.2020

Viime aikoina on puhuttu paljon siitä, että onko kaikki työpaikat pääministeri Sanna Marinin hallitukselle yhtä tärkeitä? Pääministeri on kyllä ottanut kantaa mm. UPM:n paperitehtaan lopettamiseen ja kysynyt, että ”miksi juuri nyt?”.

Marin totesi, että miksi juuri, ”kun olemme nyt erittäin syvässä kriisissä ja vaikeassa taloudellisessa tilanteessa, herää myös kysymys, miksi juuri nyt? Kun ihmisillä on muutenkin vaikea työllistyä.”

Samaa kysymystä pääministeri ei kuitenkaan esittänyt, kun hänen hallituksensa omistajaohjaamat ja myös valtion enemmistöomistamat Finnair ja VR ilmoittivat valtavista irtisanomisista ja lomautuksista. Saatikka, että pääministeri olisi siirtänyt näitä toimia vähintään yli vaikean korona-ajan.

Vielä keväällä Aamulehti (20.3.2020) kirjoitti kuinka pääministeri Marin kuitenkin lupasi, että ”yksikään yritys ei ajaudu koronan takia konkurssiin. Hän painotti, että valtio huolehtii kaikesta”. Nyt kysymys kuuluu, että voiko Marinin sanaan luottaa?

Monet yritykset odottavat nyt toimia Marinin hallitukselta. Esimerkiksi ravintola- ja matkailuala, kaupanala ja myös tapahtuma-ala ovat todellakin tukalan paikan edessä. Kaupanala työllistää noin 300 000 suomalaista, Matkailu- ja ravintola-ala noin 90 000 työntekijää ja siihen läheisesti liittyvä tapahtuma-ala noin 20 000 kokoaikaista ja jopa 175 000 tilapäistä työntekijää. Hallituksen toimimattomuus ja toisaalta rajut rajoitustoimet kostautuvat pian ja pääministerin lupaus petetään.

Valitettavasti tuntuu ja näyttää siltä, että hallitukselle toiset työpaikat ovat toisia tärkeämpiä ja arvokkaampia. Tapahtuma-ala on kärsinyt ravintola- ja matkailualan kanssa ehkä juuri kaikista eniten hallituksen tekemistä rajoitustoimista ja nyt uhattuna on valtava määrä alan työpaikkoja.

Yksin tapahtuma-alalla jopa 70%:lla yrityksistä koko liiketoiminta on pysähdyksissä. Yli 60% yrityksistä on arvioinut, että ne eivät selviä enää edes puolta vuotta.

Hallituksen tulee luoda turvalliset ja selkeät pelisäännöt alan toiminnan turvaamiseksi. Tapahtuma-ala on jo itse valmistelemassa tällaista tapahtumien exit-strategiaa ja myös korona-turvallinen matkustaminen Suomeen pitäisi saada lopulta käyntiin. Mikä tässä oikein kestää? Lentokoneet kyllä lentävät muualla Euroopassa, mutta Suomeen ei pääse eikä pysty tulemaan.

Myös monet palvelualan työpaikat ovat uhattuna ja tilauskirjat tyhjenevät jo toista kertaa tänä vuonna nopeasti. Edessä on konkursseja ja työttömyyttä, jos tilanteeseen ei puututa.

Kysymys kuuluukin suoraan pääministerille, että onko nämä työpaikat hallitukselle vähemmän arvokkaita ja tärkeitä, kuin jotkut muut työpaikat?

Tekemättä ei arvon pääministeri Marin ja hallitus enää voi olla!

Timo Heinonen
kansanedustaja
valtiovarainvaliokunnan vastaava (kok)

Kommentit