Ott Tänak juhli Rallin pääkaupungissa – Upea viikonloppu sai huikean lopputaistelun

Blogi, sunnuntaina 29.07.2018

Suomen MM-ralli sai historiansa toisen virolaisen voittajan, kun Toyotan Ott Tänak ja Martin Järveoja ajoivat lähes näytöstyyliin Neste Rallin voittoon. Virolaiskaksikko jätti lopulta Norjan Citroën-kuskin Mads Östbergin toiseksi 32,7 sekunnin erolla, mutta Östbergille tämä päivä oli hikinen sillä paras suomalainen, kolmanneksi ajanut Jari-Matti Latvala jäi lopulta Östbergistä vain 2,8 sekuntia. JM hyökkäsi 201. ralliaan ajaneen kartturinsa Miikka Anttilan kanssa tänään sunnuntaina päätöspätkillä huikeasti, mutta Östberg kesti kuin kestikin suomalaisten rynnistyksen.

Rallin maailmanmestarin Tommi Mäkisen johdolla Puuppolassa rakennettu Yaris WRC -ralliauto oli täydellinen Tänäkin käsissä torstain Harjun avauspätkältä lähtien. Tänäk karisti pian parhaiten kannoillaan roikkuneen norjalaisen Östberginkin kannoiltaan, mutta kakkossija oli kuitenkin Citroën kuskille kyllä kuin voitto. Neste Ralli oli nimittäin vasta neljäs rallin MM-sarjan osakilpailu Östbergille tänä vuonna ja maalilavalla Mads olikin lähes  hämmentynyt suorituksestaan kuten Ruuhimäen maalissakin.

Muista suomalaisista Teemu Suninen sijoittui lopulta kuudenneksi haastavan viikonlopun päätteeksi. Tallikaverinsa Sébastien Ogierin edellä ajanut Suninen tiputettiin vielä sunnuntaina tallimääräyksellä hallitsevan maailmanmestarin taakse. Näistä pitäisi kyllä päästä eroon niin rallissa kuin formuloissakin.

Viime vuoden voittaja ja Toyotan kolmatta WRC-autoa ajanut Esapekka Lappi keskeytti kilpailun 20. erikoiskokeelle. Loistava hyökkäys ja siitä ensin parin Fordin ja sitten yhden Hyundain napsiminen sai siis lopulta kolisevan päätöksen.

WRC2:ssa Eerik Pietarinen pamautti jymy-yllätyksen ja voitti WRC2-luokan ja perässä Jari Huttunen kruunasi meille kaksoisvoiton. Kolmas oli britti Gus Greensmith.

Lauantaina meidän kaikkien rallifanien sydämet sulattanut ja maaliin asti keskeytyksen partaalta taistellut nuori vasta 17-vuotias Kalle Rovanperä oli lopulta maalissa neljäs. Rovanperän huikea hyökkäys takaisin palkintopallille jäi lopulta vajaan 2 sekunnin päähän. Neljällä pätkällä nuorimies kiri eroa kiinni yli 40 sekunttia. Voi kysyä, että  kuka muu muka.

Mutta Kallella on vielä aikaa ja olen vakuuttunut, että uusi mestari on syntynyt ja myös maailmanmestarikin.

WRC3-luokassa juhlittiin ykkösen tapaan virolaisvoittoa, kun Ken Torn voitti WRC3-luokan alle kymmenen sekunnin erolla ruotsalaiseen Emil Bergkvistiin. Kolmas oli Ranskans Jean Baptiste-Franceschi.

Mutta olipahan taas siis viikonloppu. Hetki sitten sain kunnian jälleen juontaa palkintoseremoniat Paviljongissa Inka Korhosen kanssa ja nyt jo taas kotona. Upea viikonloppu ja oli hieno saada olla nyt jo 18. kerran tekemässä tätä maailman hienointa MM-rallia. Kiitos kaikille muillekin tekijöille! Yhdessä tehtiin jälleen hienoa!

Rallin pääkaupunki Jyväskylä ja selostajakin hiljenee. Mutta vain vuodeksi. Ensi vuonna jatketaan!