Osaamiseen, koulutukseen ja tutkimukseen pitää satsata talouden vaikeinakin aikoina – Kärkihankerahoista 500 miljoonaa koulutukseen?

Blogi, lauantaina 15.08.2015

Hallitus neuvottelee paraikaa ns. kärkihankerahoista. Kärkihankkeisiin päätimme hallitusohjelmaneuvotteluissa suunnata yhteensä 1,6 miljardia euroa. Tästä 600 000 miljoonaa menee esityksemme mukaisesti teiden korjausvelan pienentämiseen eli laitamme nyt lopultakin kuntoon myös pienempiä valtionteitä ja siltoja yms. Mutta jäljelle jäävä miljardi euroa ohjataan kärkihankkeista ns. kehittämishankkeisiin. Tästä summasta minusta 400-500 miljoonaa tulee suunnata koulutukseen, osaamiseen ja tutkimukseen.

On välttämätöntä, että talouden vaikeina aikoina osaamiseen satsataan. Ja nyt kun koulutuskenttää uudistetaan ja myös mm. rakenteista otetaan ja haetaan säästöjäkin niin näitä sivityssektorin leikkauksia tulee nyt kompensoida ja uudistuksia tukea kehittämispanoksin.

Fakta nimittäin on, että tämä maa ei selviä pelkällä säästämisellä vaan tarvitaan uudistuksia jotka tukevat osaamista ja sitä kautta myös kasvua. Vaikea tilanne on aina hyvä mahdollisuus uudistua ja tarkastella myös olemassa olevaa
kriittisestikin. Kärkihankkeiden panostuksia suuntaisin itse niin varhaiskasvatukseen kuin perusopetukseen ja lukioonkin. On nimittäin tärkeää, että jatkossakin kouluistamme tulee maailman osaavimmat tekijät ja perusta tehdään vaka:ssa ja perusopetuksessa. Tämä uudistus  vaatii myös digitalisaation läpivientiä koko koulutuskenttään. Se tarkoittaa oppilaille uusia oppimisympäristöjä ja digitaalista opetusmateriaalia, mutta myös täydennyskoulutusta opettajille. Ja lisäksi tarvitaan myös panostuksia tutkimukseen ja korkeakouluihin.

Hallitus valmistelee nyt elokuun alussa kärkihankkeita eikä hankkeita ja niiden rahoitusta ole vielä julkistettu. Rahoitus ratkeaa viimeistään budjettiriihessä syyskuun alussa. Siksi nyt on aika vaikuttaa ja kertoa minne tarvitaan kärkihankerahaa eniten. Minusta kohde on selvä ja sen tulee olla osaaminen ja koulutus.

Toivon, että tämä huoli tulevaisuuden osaamisesta otetaan nyt vakavasti ja saamme riittävästi panoksia koulutukseen ja osaamiseen.

11887908_10153571732606670_4013662173956041260_n

Helsinki International Airshow… Huikeaa taidetta taivaalla ja ilmavoimia. Sydämeni sykkii entistäkin vahvemmin Malmin kentälle ja toivon, että Helsingin kaupunginvaltuusto vielä päättää säilyttää upean kentän. Terveisin Malmin ystävä. Ps. Kannattaa tulla paikan päälle tänään tai huomenna. Huikeaa settiä ja koettavaa ja nähtävää koko perheelle!

11889571_10153571787646670_1890947487103461273_nTänään vietin kesäpäivää Malmin Lentokentällä Helsinki International Airshown parissa. Täytyy kyllä sanoa, että tapahtuma ylitti kaikki odotukset ja jos vain suinkin vielä huomenna ehditte niin kannattaa lähteä vaikka koko perheen kanssa paikan päälle katsomaan. Ohjelmaa siis riittää niin taivaalla kuin kentälläkin ja lapsille myös huvipuistoa ja sen sellaista. Niin ja huomenna totta kai myös Robin. Palaan tähän päivääni Malmilla hieman laajemmin huomenna aamulla täällä blogissanikin. Päivä herätti myös ajatuksen tervetulotoivotuksesta 🙂

Mutta nyt kaunis kesäilta Loppijärven rannalla ja ei mitään ohjelmaa. Sehän on ihan parasta kesäiltaan. Ja jos ohjelmaksi ottaa vaikkapa vain saunan lämmittämisen niin hyvähän siitä illasta on tultava.

Kommentit