”Oppilaiden yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen kannustettava” Timo Heinonen tapasi Lukiolaisten Liiton johtoa

Uutiset, torstaina 24.05.2007

Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen tapasi torstaina 24. toukokuuta Suomen Lukiolaisten liiton johtoa. Samana päivänä Heinonen kävi myös keskustelua ammattilisen toisen asteen koulutuksen nykytilasta.

– Kummassakin keskustelussa esille nousi hyvin tuttuja teemoja. Ammatillisen koulutuksen puolelta mm. laadullinen työllistyminen, työssäoppiminen ja oppilaanohjaus, totesi Heinonen joka on aiemmin toiminut mm. Riihimäen Seudun Ammattioppilaitoksen yhtymähallituksen jäsenenä ja varapuheenjohtajana.

Heinonen painotti, että on tärkeää saada ammattioppilaisten aloituspaikkojen suhde työntekijätarpeeseen nopeammin reagoivaksi. Nyt koulutuspaikat ja työpaikat eivät kohtaa.

– Olen huolestunut siitä, että kuinka monta nuorta koulutetaan hyvin ja työllisestetään huonosti. On huolestuttavaa, että koulutusta vastaavaa työtä ei löydy tai työtä lainkaan. Meidän täytyy saada järjestelmä nopeammin reagoivaksi.

Oppikirjoille 5 vuoden käyttöikä

Suomen Lukiolaisten liitosta Heinonen tapasi kahdenkeskisessä neuvottelussa liiton puheenjohtajan Antti Melanderin ja Ari Mattilan. Liiton edustajat toivat esille lukiopuolen ajankohtaisia asioita mm. huolen oppikirjojen hurjasta päivitystahdista, terveydenhuoltopalveluista, opinto-ohjauksen riittämättömyydestä kuin myös nuorten kannustamisesta yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen.

– Itse kirjoitin ylioppilaaksi Riihimäen lukiosta -94 ja silloin oppikirjoja pystyi ns. lukukirjojen osalta kierrättämään kahdesta neljään vuotta. Nyt lukiolaisten liiton väki kertoi, että kirjojen käyttöikä on vuosi. Aina tulee pieniä muutoksia, korjauksia ja tarkennuksia. Minusta aivan käsittämätön tilanne ja olen heidän kanssaan samaa mieltä, että kirjan uudistustahdin tulisi olla noin viisi vuotta, kertoi Heinonen tapaamisen annista ja kertoi samalla ottaneen asian esille sivistysvaliokunnassakin aiemmin myös peruskoulun osalta.

– Ei koko oppikirjaa tarvitse uusia yhden tiedon päivittymisen myötä ja toisaalta opetussuunnitelmauudistusten tahdin pitää mahdollistaa kirjojen pidempi käyttöikä. Tämän eteen on tehtävä työtä, totesi Heinonen.

Lukiolaisilta kuluu oppikirjoihin lukion aikana noin 1200-1500 euroa ja ylioppilaiskirjoitusmaksu on 200 euroa. Lisäksi kustannuksia aiheuttavat muut opiskelutarvikkeet.

Lukiolaisten liiton edustajat nostivat esille myös nuorten kannustamisen yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen peruskoulusta lähtien. Keskustelussa esille nousi mm. lukiolaisten liiton esitys kunnallisvaalien äänestysikärajan laskemisesta 16 vuoteen. Liiton edustajat perustelivat kantaansa sillä, että lukioasioista päätetään nimenomaan kuntatasolla.

– Olen valmis kunnallisvaalien kokeiluun. Itseasiassa olen valmis kaikkiin kokeiluihin joilla voidaan nuorten osallisuutta parantaa, totesi Heinonen ja kertoi esittäneensä jo vaalikampanjansakin aikana vastaavaa kokeilua kuin myös äänestyspaikkojen vientiä oppilaitoksiin ja kauppakeskuksiin.

Keskusteluissa sivuttiin myös opinto-ohjauksen lisäystarvetta, ylioppilastutkintomaksuista luopumista kuin myös lahjakkaiden opetustilannetta.

TS

Kommentit