Onko historiasta opittu mitään? – Lama-ajan pääministeri Esko Aho yrittää varoittaa Sanna Marinia tekemästä 90-luvun samoja virheitä

Blogi, tiistaina 18.02.2020

1990-luvun vaikeiden lamavuosien pääministeri Esko Aho on liittynyt pääministeri Sanna Marinin vasemmistohallituksen ja keskustalaisen valtiovarainministeri Katri Kulmunin johtaman talouspolitiikan huolestuneiden joukkoon. MTV:n UutisExtrassa vieraillut ex-pääministeri Aho totesi, että hallitusohjelmaa olisi uskallettava tarkistaa silloin, kun olosuhteet muuttuvat. Tämä on Ahon mukaan juurikin  ”1990-luvun alun opetus” ja hän jatkoi, että ”Suomi on usein sortunut lisäämään menoja juuri ennen talouden huonoja aikoja.”

”Minä vähän pelkään, että nyt on käymässä samalla tavalla. Valtio lisää menoja ilman käsitystä siitä, mistä saadaan tuloja. Ja se maailma, josta niitä tuloja pitäisi kerätä muuttuu valitettavasti huonompaan suuntaan.”

…Aho jatkoi ja totesi, että ”täytyy ymmärtää, että maailma muuttuu. Silloin pitää korjata kurssia nopeasti”.

Kovia aikoja nähneen entisen pääministerin mukaan nyt luotetaan edelleen liikaa siihen, että valtionvelan korot pysyisivät ikuisesti alhaisina ja velkaa voitaisiin näin ottaa lähes rajattomasti lisää. Aho varoittikin valtiovarainministeri Katri Kulmunia ja hallitusta lisäämästä menoja, jos tuloista ei ole mitään tietoa. ”Ja se maailma, josta niitä tuloja pitäisi kerätä muuttuu valitettavasti huonompaan suuntaan.”

Nyt tuoreet talousluvut kertovatkin suunnan olevan juurikin tätä pelätty. Viime perjantaisten tuoreimpien Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan maamme BKT olisi laskenut 12/2019  0,4 prosenttia marraskuulta. Niin sanotun kausitasoitetun BKT:n ennakoidaan laskeneen loka-joulukuussa samaisen 0,4 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä. Ja näin siis meillä, kun samaan aikaan koko EU:ssa ja euroalueella talous edelleen kasvoi. Tosin vain hiuksenhienosti 0,1 prosenttia.

Huoli on siis todella suuri. Tuntuu siltä, että myös keskustassa alkaa vakavat puheet ja äänenpainot mennä perille. Onko kuitenkaan Kulmunilla rohkeutta jättää Marinin hallitusta niin sitä epäilen. Todennäköistä voikin olla se, että Kulmuni vie keskustan sellaiseen jamaan ja umpikujaan vasemmistohallituksen kanssa, että muutos tapahtuu useampaa muuttujaa muuttamalla. Nähtäväksi jää. Keskustelut ja tunnelmat erikoiset.

Nyt takana jo suojatiloissa pidetty puolustusvaliokunnan kokous ja myös Valtiovarainvaliokunnan kokous EU:n kriisinratkaisurajaston parissa. Toivottavasti me emme ole se seuraava joka tätä kassalipasta on koputtelemassa. Emme kaukana enää Kreikan tiestä tätä menoa ole.

Päivällä myös palaveri Tuusulan nuorten Pizzaa ja Politiikkaa -illasta ja myös palaveri kokoomustoiminnan tilasta Hämeessä. Nyt täysistuntoa kohden.

Kello 22.10 ja kämpillä. Täysistunto takana ja siellä keskustelussa mm. esitys yksityisen pankkivalvonnan lainsäädännön tiukentamisesta ja valvonnan lisäämisestä tai jopa kokonaan kieltämisestä. Tällöin parkkivalvonta siirtyisi kokonaan kaupunkien ja kuntien viranomaistoiminnaksi. Tämä ehkä turhan järeä toimi, mutta sääntelyä täytyy lisätä ja tiukentaa kuten myös valvontaa.

Huomenna sitten jatketaan.

Kommentit