Nyt on oikea aika kiihdyttää ja uudistaa – Taloudessa hyvä hetki valmistaa Suomea ensivuosikymmenelle

Blogi, maanantaina 26.06.2017

Tuoreimmat talouden ennusteet lupaavat lähiajoiksi hyvää säätä talouden suhteen. Juhannuksen alla myös Valtiovarainministeriö nosti tämän vuoden kasvuennusteen 2,4 prosenttiin keväisestä 1,2 prosentista. Korjausliike ylöspäin on merkittävä ja monet muut taloutta seuraavat ja arvioivat ovat tehneet vielä tätäkin reippaampia arviokorjauksia ja ennusteita.

Näyttää siltä, että vihdoin mekin olemme saaneet otteen maailmantalouden kasvusta. Yksi pahin pelko olikin se, että jäisimme pysyvästi perään myös muusta Euroalueesta, mutta nyt korjausliike on tehty. Valtiovarainministeri Petteri Orpon johdolla hallitus on tehnyt ratkaisevat tärkeitä toimia työn ja yrittämisen vahvistamiseksi ja nyt ne ovat alkaneet vaikuttaa.

Tässä tärkeitä toimia ovat olleet mm. kannustinloukkujen purkaminen ja työllistymisen esteiden madaltaminen yhdessä hintakilpailukykyämme parantaneen kilpailukykysopimuksen kanssa. Maahan syntyy pitkästä aikaa uusia työpaikkoja ja näin työttömyyskin vähenee. Moni pitkäänkin työttömänä ollut on vihdoin löytönyt itselleen työtä ja toivottavasti tämä kehitys saadaan pysymään myönteisenä myös ensi syksynkin jälkeen. Toivottavasti mahdollisimman laajasti nyt katse pidetään siinä, että maahan saadaan uusia työpaikkoja ja yhä useampi pois työttömyydestä.

Olemme siis vihdoin keskellä uudenlaista tilannetta. Kymmenen vuotta jurnutettiin paikallaan ja mentiin jopa takapakkia. Nyt suunta on käännetty  ja taloutemme on ampaissut jälleen kasvuun. Tilanteesta piilee myös meille poliitikoille omat haasteemme. Nyt olemme jo kuulleet ensimmäiset täysin vastuuttomat puheenvuorot julkisten menojen kasvattamisesta ja suurista palkkojen yleiskorotuksista. Kytevä juhannusnuotiokin on niin kovin helppo tumpata pienellä kesäsateella. Taloutemme ei nyt kestä tällaisia sateita vaan mieluummin lisää tuohta vain tulen pitimiksi.

Taloutemme rakenteelliset ongelmat ovat nimittäin edelleen ratkaisematta. Tämä talouskasvu eikä nopeampikaan nimittäin ei vielä riitä hyvinvointiyhteiskuntamme pelastamaan. Vanheneva väestö ja vähenevä työvoima muodostavat yhdessä vakavan haasteen hyvinvointipalveluidemme rahoitukselle. Tarvitsemme edelleen rohkeutta ja päättäväisyyttä rakennemuutoksiin, kuten perhevapaauudistusta tai paikallisen sopimisen edistämistä. Velkaannumme yhä viiden miljardin vuosivauhdilla ja pitkän aikavälin kasvunäkymämme ovat vaimeat.

Nyt siis vihdoin kun talous on saatu kääntymään on hetki osattava hyödyntää viisaasti. Maamme tarvitsee kipeästi nyt rakenteellisia uudistuksia työllisyysasteen nostamiseksi ja kasvun jatkumisen turvaamiseksi. Käänne on nyt hyödynnettävä ennen kun seuraavaa laskusuhdanne iskee. Se kun iskee aikanaan aivan varmasti. Vaikka en partiossa ole koskaan ollutkaan niin sen olen oppinut, että sadesuoja kannattaa rakentaa ennen sadetta. Tämän maamme kesäkin on meille opettanut.

Eduskunnassa siis jo perinteiseksi muodostunut juhannuksen jälkeinen istuntoviikko näin käyntiin. Ainakin viisi ylimääräistä istuntopäivää tarvitaan tälle keväälle ja valmius myös jatkaa työnteko myös heinäkuulla jos tilanne sen vaatii. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että perustuslakivaliokunnasta tulee soteen niin paljon muutostarpeita, että lakikokonaisuus täytyy tehdä uudelleen ministeriössä ja se tarkoittaa kyllä auttamattomasti sitä, että tammikuussa ei maakuntavaaleja järjestetä. Hallitus on kuitenkin sopinut, että maakuntauudistus ja sote-uudistus etenevät rinta rinnan ja vielä valinnanvapaudella täydennettynä ja jos näistä yksikin palanen vaatii lisää valmistelua ja hienosäätöä niin silloin ei muutkaan voi edetä. Itse olen jo 99% varma, että maakuntahallinto tulee siirtymään, mutta toivotaan vielä parasta, että olen väärässä.

Nyt kello 17.08 ja istunto hetki sitten päätökseen. Osassa valiokuntia vielä työ jatkuu pitkillä kokouksilla ja kuulemisilla ja toivottavasti viikko riittää kaiken valmiiksi saamiseksi.

Päivä paketissa. Illalla vielä hyvä palaveri Lopen asioista illallisen ääressä ja nyt huomista kohden. Huomenna pidän Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron kesän isommassa talouskeskustelussa. Huomista kohden unten kautta.

Kommentit