No nyt tuli työllisyyslukuja! – ”Tällä työllisyyskehityksellä jopa hallituksen työllisyysastetavoite näyttää realistiselta”

Blogi, perjantaina 22.12.2017

”No nyt tuli työllisyyslukuja! – Tällä työllisyyskehityksellä jopa hallituksen työllisyysastetavoite näyttää realistiselta”

Näin kommentoi Nordean ekonomisti Olli Kärkkäinen tänään julkistettuja työllisyyslukuja.

Kuvat Nordea Olli Kärkkäinen

Asetimme keväällä 2015 hallitusneuvotteluissa  työllisyysasteen tavoitteeksi vuodeksi 2019 72 prosenttia. Nyt tänään Tilastokeskuksen julkistamissa marraskuun luvuissa työllisyysaste on noussut jo 70,4 prosenttiin.

Samaan aikaan  työttömiä oli  190 000, mikä oli peräti 23 000 vähemmän kuin vuosi sitten. Työttömyysaste laski peräti prosenttiyksikön ollen nyt 7,1 prosenttia, kun se vielä viime vuoden 2016 marraskuussa oli 8,1 prosenttia. Työllisiä oli siis 83 000 enemmän kuin edellisvuoden marraskuussa ja toisaalta työvoiman ulkopuolella olevia oli 49 000 vähemmän.

Näin siis sekä työttömyysasteen trendi kuin työllisyysasteenkin trendi muuttuivat kertaheitolla reilusti positiivisiksi.

Nämä on nyt niitä tietoja mitä olemme odotelleetkin. Talouden käänne saatiin aikaan ja nyt pienellä viiveellä odotetusti myös työttömyys vähenee ja työllisyys paranee. Kaikki mittarit siis osoittavat nyt tahoillaan juuri oikeisiin ja toivottuihin suuntiin. Talouselämässä Kärkkäinen kertoi kuitenkin aivan oikein odottavansa vielä mielenkiinnolla parin seuraavan kuukauden työllisyyslukuja, joista selviää, jatkuuko tämä hyvä kehitys. Hän uskoi lehdessä talouden ja työllisyyden kasvun jatkuvan ensi vuonna, jollei mitään dramaattista tapahdu ja näin uskon minäkin.

Hyviä uutisia siis joulun alle ja olen aivan varma, että monelle perheelle paras joululahja on tämän joulun alla ollut se, että uusi työpaikka on löytynyt. Mutta tehtävää riittää edelleen sillä työttömyys luvut täytyy saada vielä paremmiksi ja työllisyysaste tavoitteeseen. Niin kauan tehtävää on kun yksikin työhön haluava ja kykenevä on vielä ilman työnmahdollisuutta. Ja tiedän, että monet odottavat, että hekin saavat työtä ja ole samaa mieltä. Kasvu kuuluu kaikille.

Tänään vielä hieman töitä ja myös jo pikkuisen tontunkin töitä. Pieni palaveri Kokoomusnuorten asioista Riihimäen Kokoomusnuorten tuoreen puheenjohtaja Lilli Lindblomin kanssa ja muutamia puhelinpalavereitakin. Nyt osaltani kaikki valmista joulua kohden. Olenkin tätä odottanut.

 

Kommentit