Nilan-matalaenergia kerrostalo Riihimäelle Timo Heinonen kannustaisi kiinteistöverolla energiaratkaisuja

Uutiset, sunnuntaina 15.11.2009

Kansanedustaja Timo Heinonen tutustui maamme ensimmäiseen matalan energian pienkerrostaloon Riihimäellä ja oli näkemäänsä tyytyväinen. Toimivuus ja edullisuus jopa yllätti. Jouko Sipilän rakentama As. Oy Riihikatu 5 on varustettu Nilan-järjestelmillä ja talon lähtökohtana oli, että rakennus toteutetaan olemassa olevilla ratkaisuilla mahdollisimman energiataloudelliseksi. Ensimmäinen toimintavuosi on osoittanut ratkaisut enemmänkin kuin oikeiksi.

– Asuntokohtaiset Nilan-poistoilmalämpöpumput toimivat siten, että ne lämmittävät ilmanvaihdosta otettavalla poistoilmaenergialla käyttöveden sekä tulevan huoneilman. Tällä järjestelmällä voidaan lämmittää veden jopa kolme kertaa halvemmalla kuin normaalilla suorasähkövaraajalla.

Riihikatu 5 toteutettiin Riihimäellä rakennusalan tulevien normien mukaisesti ja taloon valittiin tehokkaat, tiiviit Fenestran-ikkuna- ja oviratkaisut sekä hyvä eristepaksuus. Kohteessa on neljä asuntoa sekä yksi liiketila, jossa toimii lämpöenergiaa paljon tuottava kopiointiyritys. Näin Nilan-poistoilmalämpöpumput saavat hyvin lämpöä käyttöön ja näin talon yleiset tilat saadaan lämmitettyä ilman muuta lämmitystä. Huoneistokohtaisesti samaa tarvetta tyydyttävät kodinkoneet ja myös asukkaiden tuottama peruslämpö. Vain kovimpia pakkasia ja mahdollisia huoltokatkoksia varten talossa on lattilämmitys.

– Esimerkiksi nyt kun itse tutustuin taloon niin lattialämmitys oli täydellisesti pois käytöstä. Niin se on kuulemma oikeastaan läpi vuoden. Huoneistolämpötilat olivat aivan normaalit ja lämmityslasku aivan eri luokkaa kuin muilla lämmitysratkaisuilla, totesi Timo Heinonen, joka on perehtynyt rakentamisen ratkaisujen eduskunnan ympäristövaliokunnan jäsenenä.

Riihimäellä kerrostalon rajalla oli jo valmiina kaukolämpöputkitukset, mutta laskelmien mukaan perustamis- ja käyttökustannukset olisivat tulleet kaukolämpöratkaisulla kalliimmiksi. Kyseinen kohde onkin hyvä esimerkki siitä, että energiatehokkaita rakennuksia pystytään toteuttamaan suorasähköratkaisuilla jopa tehokkaammin kuin muilla ratkaisuilla. Tämä edellyttää sitä, että jo rakentamisen alkuvaiheessa otetaan huomioon talon todellinen energiantarve.
Suomessa yleisenä ongelmana on, että monet kunnat vaativat jo lupa- prosessin aikana käyttämään olemassa olevaa kaukolämpöratkaisua vaikka rakennuttajalle ja loppukäyttäjälle olisi energiaystävällisempää valita esimerkiksi sähkölämmitys lisättynä poistoilmalämpöpumppu- ratkaisuilla.

– Tästä ongelmasta on tullut minullekin nyt jo muutamia yhteydenottoja ja olen aiheesta keskustellut myös asuntoministeri Jan Vapaavuoren kanssa. Toivotaan, että asiaan saadaan sellaista ohjeistusta, että voimme aidosti rakentaa tulevaisuuden talomme parhailla mahdollisilla ratkaisuilla eikä vanhat tavat sitoisi tehtäviä ratkaisuja, totesi Heinonen.

– Samalla on syytä miettiä myös uusia kannustimia siihen, että kaikki tulevaisuuden talot rakennettaisiin energiapiheiksi. Itseasiassa tämäkin kohde rakennettiin samalla neliöhinnalla kun perinteisetkin talot alueella eli oikeastaan kyse on vaan tahdosta ja viitteliäisyydestä. Nyt esimerkiksi voitaisiin miettiä sitä, että voitaisiinko tulevaisuudessa kiinteistöveron porrastuksilla ohjata rakentamista tällaiseen suuntaan.

– Juuri uudistamme myös valtion asunto-osakeyhtiöiden korjausrakentamisen tuet. Ensi vuoden kevättalvella muutamme rakennusten korjausavustuksia niin, että rahaa saavat vain energiatehokkuutta parantavat korjaushankkeet, mutta samalla nostamme tukiprosentin tämänvuotisesta 10 prosentista 15 prosenttiin, kertoi Heinonen.
As. Oy Riihikatu 5 on jo nyt, vajaan vuoden toimintansa aikana, herättänyt kummastusta pienen energiankulutuksensa vuoksi.

– Talon rakennuttaja ja itseasiassa rakentaja Sipiläisen Jouko kertoikin, että esimerkiksi Fortum on käynyt tarkastamassa kulutusmittareiden toimivuutta kohteessa jo pariin otteeseen, kun kuulemma näin vähää ei talo voi kuluttaa, hymyili Heinonen.

Kommentit