Niinistö valitsi nuijan

Uutiset, torstaina 03.05.2007

Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on valinnut eduskunnan käyttöön uuden puhemiehen nuijan eduskunnan 100-vuotisjuhlan kunniaksi. Puhemiesneuvoston kokoushuoneen uudeksi nuijaksi oli ehdolla kuuden muotoilijan suunnittelemat nuijat. Eduskunnan puhemies Sauli Niinistö valitsi toteutettavaksi toiseksi eniten ääniä saaneen Linda Bergrothin suunnitteleman nuijan.

Niinistö valitsi ehdotusten joukosta Linda Bergrothin suunnitteleman nuijan, mikä on muodoltaan tietyllä tavalla sukunäköinen puhemiesneuvostoa tähän asti palvelleeseen nuijaan. Voittaneen nuijan pyöreä pää on grafiittia ja varressa on käytetty suomalaista tammea. Nuijan on sorvannut puuseppä Arto Sillanpää.

Uudesta nuijasta järjestettiin myös kansanäänetys. Nuijakilpailun kansalaisäänet jakaantuivat seuraavasti: Imu Design 1067 ääntä, Linda Bergroth 992 ääntä, Naoto Niidome 520 ääntä, Markku Kosonen 500 ääntä, Simo Heikkilä 297 ääntä ja Brian Keaney/Tonfisk Design 259 ääntä. Yhteensä 3635 henkilöä äänesti eduskunnan ja Uusi Muoto-lehden järjestämässä neuvoa-antavassa nuijakilpailussa.

…..

Kuka?

Muotoilija Linda Bergroth on nuori muotoilija, jonka työt sijoittuvat muotoilun ja taiteen rajapintaan. Hänen uniikkitöissään on usein hyödynnetty perinteistä käsityötaitoa, mutta työt ovat esteettisesti tuoreen näköisiä ja ennakkoluulottomia. Bergroth pyrkii yhdistämään suunnittelussaan toiminnallisuuden oivallukseen.
”Suunnittelemani nuijan lyöntipää on pallo, jotta käyttäjä voisi tarttua nuijaan aina oikein päin – esineeseen katsomatta. Nuijaa kopauttaessaan puhemies voi suunnata katseensa eteenpäin kohti eduskuntaa. Nuijan pyöreä pää on läpeensä grafiittia ja siitä syntyy oikeanlainen määrätietoinen ääni. Nuijalla on esineenä symboliarvoa, mutta se toimii myös työkaluna. Ryhtyessäni suunnittelemaan nuijaa ajattelin ensimmäisenä, miltä sen pitäisi tuntua kädessä ja millainen ääni siitä lähtisi. Nuijan pitää olla oikean painoinen ja tuntua merkitykselliseltä. Tämän tyyppisessä esineessä käsityön laatu merkitsee. Nuija tulee kestämään käytössä seuraavat sata vuotta ja varressa käytetty suomalainen tammi patinoituu kauniisti. Nuijan on sorvannut puuseppä Arto Sillanpää.”

Lähde: Uusi muoto –lehden kotisivut

Kommentit