Näe Himalaja ja ihastu

Blogi, maanantaina 10.11.2014

Tänään aikainen herätys Nepalin pääkaupungissa Kathmandussa ja lentokentälle. Erinomainen nepalilainen aamiainen ja sitten Buddha Airin koneella Himalajan vuoria seuraillen Pokharaan. Aika hauskaa ja hurjaakin tuo nepalilainen ilmailu, mutta turvallisesti perille.

Pokharasta jatkoimme puolitoista tuntia autoilla kohti suomalaisen kehitysyhteistyön kenttäkohteita. Tänään aloitimme vesihankkeella. Suomi on ollut aikanaan auttamassa maata sähkön pariin ja nyt sitten maaseutua puhtaan veden ja saniteettien.

Erittäin mielenkiintoinen kylä missä reilulla 10000 eurolla ja kylän omalla työpanoksella on saatu kaikkiin taloihin puhdasvesi kahdeksi tunniksi aamulla ja illalla. Ja sitten wc, niin että puhdas ja likainen vesi pysyvät erillään. Ja kaikki pumput ja muut toimivat aurinkoenergialla ja väki äärimmäisen tyytyväistä.

Lounaan jälkeen sitten koululle ja toisena kenttäaiheena koulutuksemme hankkeet Nepalissa. Paljon on täälläkin saatu aikaan ja nimenomaan niin että opetusta on kehitetty ja mahdollistettu koulu kaikille lapsille. Koulun käykin nyt jo lähes kaikki kehitysvammaisia ja joitain muita lukuunottamatta. Erityisopetuksessakin jo kuitenkin otettu askelia.

Koululla aivan mahtava tunnelma. Itse kävin nepalin tunnilla ja matematiikan tunnilla ja pikkuiset koululaiset opettivat minullekin innolla nepalia. Aikataulu pettikin kun lapsien kanssa innostuimme puuhailemaan ja muutaman kuvankun nappasimme.

Kouluissa vielä opetusmenetelmät hieman vanhanaikaisia, mutta olen varma että nekin kehittyvät kun koulutuksen perinne jatkuu. Lataan tännekin jonkun videon koululta kun Suomeen takaisin pääsen ja kuviakin sitten lisää Facebookin puolelle ainakin.

Nyt matka jatkuu ja kiemurtelevia teitä vuoren reunaa kohti Pokharaa. Siellä tapaamme illansuussa vielä paikallisia kansalaisjärjestöjen edustajia. Ja katsotaan jos vaikka hieman kaupoillekin ehtisin. Huomenna sitten metsäprojektien kenttämatka täällä Pokharassa ja illalla sitten takaisin Kathmanduun.

 

Kommentit