Montserrat ja tuhatvuotinen Santa Maria de Montserrat luostari

Blogi, keskiviikkona 07.08.2019

Tänään kävimme upealla Montserrat vuorella ja sen luostarissa. Kkatalaaninkielinen nimi Montserrat tarkoittaa sahattua vuorta ja siltä muuten vuori kauempaa näyttikin. Vuoren rinteellä sijaitsee vuonna 1025 ensimmäisen kerran rakennettu Santa Maria de Montserrat  benediktiiniläisluostari. Se on pyhitetty Katalonian suojeluspyhimykselle La Verge de Montserratille eli Montserratin neitsyelle.

Tarina kertoo, että vuonna 880 paimenessa olleet lapset näkivä Montserattin vuorilla valoa ja kuulivat enkelten laulavan. Valon luota lapset löysivät luolan ja sieltä Neitsyt Maria kuvan. Pyhiinvaeltajat tuovat edelleen neitsyelle lahjoja luostarin omaan huoneeseen. Ihmisten tuovat lahjoja kiitokseksi mm. parantumisesta, lasten syntymästä ja muista tärkeistä hetkistä. Apua Montserratin neitsyeltä saaneet tekevät myös pyhiinvaellusmatkoja luostariin.

Ylös vuorille menimme vielä vuorijunalla ja siellä myös kauniita pieniä temppeleitä pyhille. Kuun pintaa muistuttavat vuoret muuten julistettiin vuonna 1987 kansallispuistoksi. Hieno ja kokemisen arvoinen paikka.

”Kotimatkalla” kävimme vielä Cavan pääkaupungissa Saint Sadurni De Anojassa. Kävin katsomassa missä ne viime viikonlopun Neste Rallyn palkintolavan kuohuvat tehdään. Pullo Freixenet! Tosin jäi se saamatta sillä paikka oli jo kiinni. Ostan siis Anna Codurniuta! 🥂

Kommentit