Piskuinen, 2,6 miljoonan asukkaan Moldova, yksi Euroopan köyhimmistä maista äänestää tänään maansa presidentistä, mutta myös länsisuuntautuneisuudesta. Vaaleissa kysytään kansan mielipidettä siihen, että suuntautuuko maa kohti länttä tavoitellen perustuslakiinkin kirjaten EU-jäsenyyttä. Venäjä on toistaiseksi tyytynyt vain operoimaan vaaleihin vaikuttaen, mutta tilanne voi olla toinen, jos kansa päättäkin suunnata Eurooppaan?
Kansanäänestyksessä kysytään: Pitäisikö perustuslakia muuttaa niin, että EU:hun liittyminen kirjattaisiin lakiin kansalliseksi tavoitteeksi?
Moldovan istuva presidentti Maia Sandu on EU-myönteinen ja hänen valintaansa jatkokaudelle pidetään vähintäänkin todennäköisenä. Sandu keräsi WatchDogin kannatusmittauksessa 36 prosentin kannatuksen, kun sosialistipuolueen venäjämielinen Aleksandr Stoianoglo jäi kymmeneen prosenttiin. Mutta tämäkin tulos veisi vaalit toiselle kierrokselle ja silloin tietenkin Venäjän toimet vain kiihtyisivät?
Isompi kysymysmerkki on EU:n kirjaaminen perustuslakiin ja tätä kautta vähintäänkin suuren askeleen ottaminen kauemmas Venäjän vaikutuspiiristä. Pelko Moldovassa on suuri ja se konkretisoitui helmikuussa 2022, kun Venäjä laajensi sotansa Ukrainassa laajamittaiseksi hyökkäyssodaksi. Moldova reagoi välittömästi pelottavaan uhkaan ja haki seuraavassa kuussa maaliskuussa 2022 välittömästi EU:n jäsenyyttä. Moldovan EU:n jäsenyysneuvottelut alkoivat viime kesäkuussa ja nyt mielipidemittauksissa on arvioitu noin 2/3 kannattavan Moldovan EU-integraatiota. Mutta iso kysymysmerkki onkin se, että saadaanko vaalit järjestettyä turvallisesti ja demokraattisesti, sillä Venäjän vaikutusyritykset ovat olleet rajuja aina suorasta äänien ostamisesta lähtien? Mediat ovat kertoneet, että jopa 150 000 reilusta miljoonasta äänioikeutetusta moldovalaisesta olisi saanut rahaa Venäjältä. Jos tämä pitää paikkansa niin jopa kymmenesosa maan äänioikeutetuista olisi lahjottu tai ainakin yritetty lahjoa venäjämielisten toimesta? Moldovan poliisi on kertonut äänienosto-operaation linkittyvän venäjämieliseen entiseen poliitikkoon ja oligarkki Ilan Shoriin tai häneen linkitettyihin tahoihin. 15 vuoden vankeustuomion kavalluksesta saanut Shor pakoilee Venäjällä.
Kyse on lopulta entisen neuvostotasavallan ehkä viimeisestä mahdollisuudesta vakauttaa maansa demokratia. Räjähdysherkkää tilannetta vaikeuttaa myös Moldovaan kuuluva venäjämielinen Transnistria, mikä julistautui itsenäiseksi vuonna 1990. Venäläissotilaat miehittävät aluetta ja alueen tulevaisuus näyttää synkältä?
Aiemmin mm. Maailman Pankissa toiminut maan nykyinen presidentti Maia Sandu totesikin, että hänen sukupolvensa tehtävä on ”integroida Moldova demokraattisesti ja vapaasti suureen eurooppalaiseen perheeseen”. Venäjälle tämä ei sovi ja se onkin Sandun aikakaudella tehnyt jo lähes kaikkensa pitääkseen piskuisen maan pelossa ja vaikutusvallassaan. Venäjä on painostanut maata taloudellisesti, operoinut massiivisia disinformaatiokampanjoita Moldovaan ja ylläpitänyt vähintäänkin Transnistrian kautta suoraa sotilaallista uhkaa ja pelkoakin moldovalaisten yllä.
Tämän päiväiset vaalit ovat tärkeät – EU-linjaus vielä presidenttiäkin tärkeämpi, mutta kaikkein tärkeimmät vaalit maassa pidetään vasta ensi vuonna keväällä, kun maa valitsee uuden parlamentin. Venäjän iskun kohde lieneekin lopulta siellä. Ensi kevät onkin näytönpaikka myös EU:lle.
Moldovan EU-integraatiosta vastaava varapääministeri Cristina Gherasimov totesikin historiallisesta päivästä, että….
”Tämä on meille historiallinen päätös, ehkä kaikista tärkein saavutettuamme itsenäisyyden Neuvostoliitosta”
Mielenkiinnolla ja hieman huolestuneenakin seuraan Moldovan vaaleja. Jos tulos on tänään Venäjän kannalta väärä, niin mitä tapahtuu? Tai kahden viikon päästä todennäköisen presidentivaalien toisen kierroksen jälkeen? Tai keväällä parlamenttivaalien jälkeen? Onko lännellä mahdollisuudet ja halu olla tässä aito vastavoima Putinille ja Venäjälle, vai jyräisikö punatankit piskuisen maan nyrkkinsä alle?
Toivotaan, että tänään vaalit onnistutaan viemään läpi demokraattisesti ja turvallisesti ja, että ennen kevään parlamenttivaaleja maassa on tilanne, että rajat eivät ole enää Venäjän tankeille avoimia?
….
Kello 23.24
Illalla vielä ihanan Saana-tytön 12v-synttäreillä! Onnea Saana! Ja sitä ennen Lammilla vähän salibandyä viikonloppuun. Samalla kävin
katsomassa Lammintien asfaltoinnin kantatie 54:lta kohti Lammia. Tien huono kunto yllätti myös Väylän eikä varaamamme 1 000 000 euroa riittänytkään koko matkalle. Pahoittelut!
Lammintie 2951, 11,6 km saatiin tehtyä siis lopulta vain 6,5 km ja 5km jäi vielä tekemättä. Mutta kesken en tätä jätä ja ensi vuodelle loppuosan rahoituksen varaamme.
Tehtävää siis riittää!
Niin ja tänään Pekkalaan istutettiin Ukin, isän ja appiukon Sampon pallokuusi. ❤️
Lapset juuri puhuivat kuinka Ukilla oli paljon jalkapallo- ja muita pokaaleja. Pallokuusi siis oli oiva muistopuuvalinta ja myös paikka: Tuossa rannassa Kari katseli lastenlasten leikkejä, uintia ja kalastusta vain muutamaa päivää ennen kuolemaansa.
Niin ja hetki sitten saimme alustavat tulokset Moldovasta. Niiden mukaan moldovalaiset olisivat äänestäneet kansanäänestyksessä EU-jäsenyyttä vastaan. Presidentinvaaleissa istuva presidentti Maia Sandu johdossa. Tilanne kuitenkin vielä kesken.
Kauniita unia.