Mitä Turkissa tapahtuu? – Tukahduttaako Erdogan opposition entistä rajummin?

Blogi, sunnuntaina 17.07.2016

Turkin epäonnistunut sotilasvallankaappaus herättää luonnollisesti huolta Euroopan kynnyksellä. Tapahtuneen jälkeen on jo esitetty väitteitä, että tapahtumaketjun taustalla olisikin nykyhallinto ja sen halu tämän kautta tiukentaa otetta maasta entistä rajummin. Presidentti Recep Tayyip Erdogan on taasen syyttänyt tapahtuneesta USA:ssa maanpaossa asuvaa entistä liittolaistaan Fethullah Güleniä. Osassa arvioita on todettu vallankaappausoperaation olleen aito ja sen taustalla osa armeijan johdosta, mutta lopulta valmistelut olisivat olleet liian heikot ja mukana ajateltua vähemmän tukijoita.

ooooooooooooooooooooooJos vallankaappausyritys oli aito, mitä se todennäköisesti oli, niin se epäonnistui ennen muuta median ja julkisuuden haltuun saamisessa. Erdogan piti median hallinnassaan ja vihaamallaan sosiaalisella medialla kannusti kansaa kaduille puolustamaan itseään ja nykyhallintoa. Hän onnistui siinä. Erdogan muutti hetkessä itsevaltaisin ottein maataan johtaneesta presidentistä demokratian puolustajaksi. Pahaa pelkään, että tapahtumat eivät kuitenkaan tilannetta vie parempaan suuntaan vaan jopa pahempaan. Nykyhallinto tullee koventamaan otteitaan maassa entisestään. Onkin todettu julkisesti, että sotilasvallankaappauksen tukahduttaminen ei saa entisestään tukahduttaa demokratiaa ja oppositiota.

Epäilyt tapahtumien ”aitoudesta” ovat velloneet entistä vahvempana kun Erdogan kuvasi tapahtunutta ”Jumalan lahjaksi”  joka mahdollistaa armeijan puhdistamisen. Samaan aikaan myös tuhansia syyttäjiä ja tuomareita on pidätetty jne. Twitterissä Turkin tapahtumia verrattiinkin näin vuoden 1933 valtiopäivätalon tuhopolttoon. Tuolloin Hitler käytti tapahtunutta tekosyynä vastustajiensa pidätyksiin.

Mene ja tiedä mikä on Turkissa totuus. Valitettavasti sitä ei maasta ole tiennyt pitkään aikaan monesta muustakaan. Toivotaan kuitenkin, että lopulta demokratia maassa voittaa. Oikea tie vaihtaa vallanpitäjät ovat vaalit ja tätä korttia uskoisin Turkin kansankin toivovan. Se vaatii kuitenkin onnistuakseen aina avoimet, rehelliset ja läpinäkyvät vaalit. Sitä Turkissa vaalit eivät ole olleet.

Surullisia uutisia on tähän kesään mahtunut liikaa. Syyttömiä kuolonuhreja niin Nizzassa, Yhdysvalloissa kuin nyt Turkissakin. Kysymyksiä enemmän kuin vastauksia.

Tänään sunnuntaina ollut lomapäivä ja vapaapäivä. Kalenterissa ei mitään merkintöjä ja päivä mennytkin täällä Loppijärven rannassa ja lyhyesti ystävien mökillä naapurijärvellä Särkijärvellä. Eilinen thDERBY -ratsastuskisapäivä oli juuri sellainen mitä odotinkin  – kesän paras päivä. Hyvien hevosten ja hyvien ystävien kanssa aikaa tallilla, kisassa maneesilla ja illanvietossa täällä Pekkalassa ei voita mikään. Ja tuntuu, että ei myöskään Paula Pötryä. Paula ratsasti jälleen kisani voittoon jo siis ties monennen kerran ja teki sen tällä kertaa tyylikkäästi suomenhevosella Huvi-Sirolla. Se oli muuten ensimmäinen kerta 14 vuoteen kun thDERBY voitetaan suokilla. Itse hieman alisuoriutuen kisan läpi menin. Viides sija ei ollut sitä mitä lähdin hakemaan Cosetten alias Klaaran kanssa, mutta ollaan tyytyväisiä tähänkin. Ensi kesänä juhlakisaa ja sitä ennen hevosten kanssa monenlaista.

Huomenna mukava päivä tulossa. Saan aamusta tänne Lopelle vieraaksi metropoliitta Ambrosiuksen. Menemme käymään Kaunisniemessä Loppijärven vastarannalla ja piipahdamme täällä Pekkalassakin. Kummityttöni Venla on luvannut keittää kahvit piispalle.

 

Tagit: Turkki,

Kommentit