Minä en kiusaa kampanja käyntiin Timo Heinonen tyytyväinen tärkeiden asioiden näkyvyyteen

Uutiset, sunnuntaina 20.01.2008

Iltalehti jatkaa työtään koulukiusaamisen poistamiseksi nyt toisen kerran järjestettävällä Minä en kiusaa -kampanjalla. Yläkouluikäisille suunnattu kampanja keräsi ensimmäisenä vuonna kaksi vuotta sitten mukaan 98 000 oppilasta 360 koulusta . Nyt 21.1.-6.2.2008 järjestettävään kampanjaan on jo ilmoittautunut enemmän kouluja ja oppilaita kuin viime kerralla ja mukaan pääseen edelleen Iltalehden nettisivujen www.iltalehti.fi kautta.

– Itse olin mukana jo edellisessä kampanjassa ja nytkin ilmoittauduin heti mukaan. Pidän tärkeänä, että näistä asioista pidetään ääntä, mutta ennen kaikkea on tärkeää, että annamme kouluille todelliset mahdollisuudet puuttua koulukiusaamiseen, totesi kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan jäsen Timo Heinonen.

Luokanopettajana ja myös erityisopettajana työtä tehneenä Heinonen tietää mistä puhuu. Kiusaamista tapahtuu kouluissa joka päivä ja usein sen havaitseminen on ammattilaisellekin vaikeaa.

– Tarvitsemme tarpeeksi henkilökuntaa kouluihin. Välituntivalvontaa tulee tehostaa ja myös pitää asiaa esillä, totesi Heinonen, mutta kertoi, että välillä kiusaamisesta on varsinkin alakouluikäisten keskuudessa erimielisyyttä.

– Toinen kokee, että häntä kiusataan ja toinen on sitä mieltä, että se oli vain leikkiä jne. Itse aina annoin ohjeen, että leikki muuttuu kiusaamiseksi jos toinen pyytää lopettamaan tai toteaan, että älä tee noin ja älä kiusaa, kertasi Heinonen opettajauransa nollatoleranssi-sääntöjä ja kertoi sen toimineen.

– Iltalehden sivuilla on nyt hyvä paketti asian käsittelyyn ja myös määritelmää kiusaamiselle, jatkoi Heinonen, mutta painotti, että hänestä aiheen käsittelyyn kannattaa kouluissa käyttää ennen kaikkea nuorten omia ajatuksia ja mielipiteitä.

– Kartoitin myös itse eri luokilta kiusaamista ja yksi kysymys oli juuri aina myös se, minkä kukin kokee kiusaamiseksi tai mitä koulukiusaaminen on. Tämän kautta meille selvisi yhteiset pelisäännöt ja homma toimi. Tottakai kouluissa tapahtuu kaikenlaista ja lapsilla ja nuorilla on hetkiä että on vaikeaa. Myös kaverisuhteet ja kaveriporukat helpolla aiheuttavat päänvaivaa. Yksi julmimpia kiusaamisen malleja on jonkun eristäminen ulos ryhmästä. Itse opetinkin, että kaikkien ystävä ei tarvitse olla, mutta kaikkien kanssa täytyy tulla toimeen. Se muuten sopii tähän nykyiseenkin työhöni aikalailla hyvin.

Iltalehti julkaisee jälleen kampanjan nettisivuilla runsaasti aiheeseen liittyvää materiaalia nuorten ja koulujen käyttöö ja kampanjan ajan aihe näkyy myös vahvasti lehdessä.

Heinosen ilmoittautuessa mukaan kampanjaan mukana oli vasta 351 henkeä. Heinonen kuitenkin uskoo, että kampanja saa jälleen liikkeelle hyvin väkeä ja asian esilläpitäminen on tärkeää. Myönteisenä Heinonen näkee myös sen, että uusi opetusministeri Sari Sarkomaa on myös sitoutunut aiheeseen. Sarkomaa toimii kampanjan suojelijana ja on ministerikaudellaan aktiivisesti ryhtynyt aitoihin toimii peruskoulun vahvistamiseksi.

Kommentit