Miksi pääministeri Sanna Marin antoi ymmärtää, että pakkotestaus olisi kaatunut eduskunnan vastustukseen? – Ei, se kaatui, ehkä historian huonoimmin valmisteltuun lakiesitykseen

Blogi, tiistaina 02.02.2021

Miksi pääministeri Sanna Marin antoi ymmärtää, että pakkotestaus olisi kaatunut eduskunnan vastustukseen? – Ei, se kaatui, ehkä historian huonoimmin valmisteltuun lakiesitykseen.

Politiikkaa vaivaa tänä päivänä liikaa se, että puhutaan vaan totisella vakuuttavalla naamalla, että asia on näin tai noin. Tässä on viimeisen vuoden aikana ansioituneet poikkeuksellisen isosti maamme ministerit viimeksi pääministeri Sanna Marinin (sd.) johdolla. Ylen A-Talkin Puheenjohtajatentissä 28.1.2021 pääministeri Sanna Marin antoi kirkkain silmin ymmärtää, että maamme rajoilla tapahtuva ns. pakkotestaus olisi kaatunut syksyllä eduskunnassa nimenomaan eduskunnan vastustukseen. Eli Marin halusi luoda kuvaa, että kyllä hallitus olisi tehnyt, mutta eduskunta esti.

Marin totesi, että Pakkotestaus ”ei kyllä ole hallituksesta kiinni. Hallitushan vei jo viime syksynä eduskuntaan lainsäädäntöesityksen, jossa olisi ollut mahdollista vaatia negatiivista testitulosta Suomeen saapuessa – ja myös pakolliset karanteenit”.

Väite on hävytön ja häikäilemätön. Marinin hallituksella on nimittäin eduskunnassa enemmistö. Yksikään esitys ei kaadu eduskunnassa, jos Marinin hallitus sitä kannattaa eli itse ajaa. Marinin hallitus SDP:n, Vihreiden, Vasemmistoliiton, Keskustan ja RKP:n johdolla saa jokaikisen esityksensä läpi eduskunnassa, jos hallitus näin päättää.

Totuus on kuitenkin jälleen tarua ihmeellisempään. Marin hallituksen pakkotestausesitys kaatui eduskunnassa siihen, että se oli totaalisen huonosti valmisteltu ja täynnä vakavia virheitä ja ongelmia. Esitystä ei siis yksinkertaisesti voitu hyväksyä ja se kaatui siis siihen, että esitys oli Liikenne- ja viestintäministeriössä laadittu historiallisen huonosti.

Tosiasia on se, että esitys oli siis niin huonosti valmisteltu ja ongelmainen, mutta perustuslakivaliokunta kuitenkin totesi lausunnossaan 15.10.2020, että ”Perustuslakivaliokunnan mielestä sääntelylle on esitetty hyväksyttäviä perusteita, ja valiokunta pitää sinänsä mahdollisena säätää Suomeen saapuvia henkilöitä koskevista vaatimuksista, joilla pyritään estämään koronaviruksen leviämistä Suomeen ulkomailta tulevien henkilöiden mukana.”

Lainvalmistelun tasoa tai oikeastaan luokattomuutta kuvasi varmasti puhuttelevimmin Tampereen Yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen, joka totesi Perustuslakiblogissaan, että ”Liikenne- ja viestintäministeriössä valmisteltu hallituksen esitys laeiksi tartuntatautilain ja liikenteen palveluista annetun lain väliaikaisesta muuttamisesta (HE 137/2020 vp) on kenties epäonnistunein hallituksen esitys vuosikymmeniin. Sen kohdalla meni kaikki pieleen.”

Lopulta perustuslakivaliokunta joutui kuitenkin  pysäyttämään lain käsittelyn. Rautiaiasen sanoin:

”Lopulta perustuslakivaliokunta pysäytti sen eduskuntakäsittelyn torstaina tällä historiallisella ponsilausumallaan: ”Perustuslakivaliokunta esittää, että lakiehdotuksia ei voida käsitellä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä.”

Mutta nyt siis odotamme eduskuntaan pääministerin lupaamaan uutta esitystä koronan pakkotestauksesta rajoilla. Esitys ei siis todellakaan jää nyt eikä jäänyt siis syksylläkään eduskunasta kiinni. Nyt vain esitys kunnolla valmistelluksi ja sovitusti tällä viikolla eduskuntaan.

Kokoomus on luvannut täyden tuen tälle. Tavoite pitää olla siis selvä:

Rajat kiinni – koronalta!

Eduskunnassa tänään ryhmien järjestäytymiset ja myös puhemiesten vaalit. Taisi olla niin, että lähes kaikissa ryhmissä aiemmat ryhmäjohdot jatkoivat. Kuntavaalit on kuitenkin jo ovella ja nyt kaikilla halu edetä määrätietoisesti niitä kohden. Myös puhemiesten vaalit menivät odotetusti ja puhemiehistössä jatkavat Anu Vehviläinen, Tarja Filatov ja Juho Eerola. Erinomaisen hyvä kolmikko ja tekivät myös hyvää työtä jo viime vuonna niin korona parissa, kuin lainsäädäntötyönkin toimivuuden varmistamiseksi poikkeuksellisenakin aikana. Kiitoksen arvoista kiitettävää työtä.

Eilen eduskunnassa aloitti myös uusi avustajani Jessica Sonko. Jessica on Riihimäeltä ja ollut mukana jo kahdessa aiemmassa eduskuntavaalikampanjassanikin. Hän opiskelee nyt siis Kuopion Yliopistossa, mutta kuunvaihteesta eteenpäin päätyönä politiikkaa eduskunnassa. Hienoa oli saada erinomaisen avustajani Malin Anomaan työtä jatkamaan tällainen tuttu ja osaava tekijä. Ja tänään jo talolla täysi pöhinä ja niin paljon tekemistä, että jäi se perinteinen tervetulopotrettikin ottamatta. Otetaan se sitten loppuviikosta.

Huomenna eduskunnassa poikkeukselliset valtiopäivien avajaiset, kun uudet valtiopäivät avaa Tasavallan Presidentti Sauli Niinistö ilman yleisöä eli ilman kansanedustajia istuntosalissa. Paikalla vain puhemies Anu Vehviläinen. Me saamme jättää siis nyt tai oikeastaan joudumme jättämään nyt tummat puvut kaappiin ja kuuntelemaan avajaispuheen villasukat jalassa ja mistäs muualta kuin Teamsistä 🙂

Vain Teams Elämää…

 

Kommentit