Mestareiden Ilta tänään Suomen moottoriurheilun pääkaupungissa Jyväskylässä – Kymiringin valtionrahoitus pitää löytyä tavalla tai toisella

Blogi, lauantaina 07.01.2017

Tänään juhlimme Suomen motorsportin pääkaupungissa Jyväskylässä päättyneen moottoriurheiluvuoden menestyjiä. Kiitämme samalla myös tapahtumiemme tekijöitä ja vapaaehtoisia joita ilman ei tässä maassa järjestettäisi yhden yhtä moottoriurheilutapahtumaakaan. Ja kiitos kuuluu myös ralliteiden varsien asukkaille myötämielisestä suhtautumisesta hienoa lajiemme kohtaan ja kaikille jotka omalla panoksellaan ovat olleet moottoriurheiluvuotta tekemässä.

Minusta vuoden Autourheilijan tittelistä ei tänä vuonna tarvitse kättä vääntää. Pytty kuuluu Maailmanmestarikaksikolle EsapekkaLappi ja Janne Ferm. Mutta meillä motorsportissa kyllä kv-menestyjiä riittää vaikka muille lajeille jakaa eli meillä ei säälipyttyjä ja -titteleitä tarvitse jakaa eikä pronsseilla ja hopeille ykkösiksi nousta. Mestaruuksia vaaditaan ja niitä moottoriurheilu meille vuodesta toiseen tuon. Pieni kutina, että tämä nyt alkava vuosi päättyy jälleen maailmanmestaruusjuhliin ja veikkaisin, että juhlia tulee Nastolasta. Mutta siihen ehdimme palata myöhemmin.

Tänään nyt ajattelin nostaa jerrykannun pöydälle myös Kymiringin suhteen. Muutaman kuukauden olen nyt taustalla vääntänyt ja etsinyt ratkaisua ratahankkeen loppurahoituksen varmistamiseksi. Aikanaanhan hoidimme jo luvasti radalle jo urheilupaikkarakentamisen tuen ja sen on maksettu ja jo käytettykin. Mutta loppuvuodesta esille tuli tilanne, että jo vuosikausia sitten monenkin ministerin toimesta luvattua TEM:n rahaa ei hankkeelle olekaan löytymässä. Aikanaanhan paketti rakentui niin, että moottoriurheilu ja yksityiset rahoittajat hoitavat radasta leijonan osan ja OKM:n tulee urheilurahaa valtakunnallisen hankkeen mukaisesti ja sen lisäksi 3,5 miljoonaa euroa TEM:ltä mm. alueen raskaanliikenteen ajokoulutusosuuksiin ja vastaaviin. Lisäksi rata-aluetta on mahdollista käyttää puolustusvoimien ja palo- ja pelastustoimenkin ajokoulutuksiin. Nyt kun tämä raha olisi ollut seuraavaksi käyttövuorossa niin rahaa ei löytynytkään. Eikä näytä löytyvän.

Itse olen esittänyt, että merkittävänä koko maata hyödyntävänä hankkeena Kymiringin rakennustyöt eivät saa keskeytyä valtionhallinnon töppäyksen takia ja minusta hankkeelle voisi osoittaa esimerkiksi 5 miljoonaa euroa lisää urheilupaikkarahaa esimerkiksi Veikkausvoittovarojen jakamattomasta potista. Täältähän on päätetty tukea Tampereen jäähallia 10 miljoonalla eurolla normaalin 4 miljoonan tuen lisäksi ja juuri on tehty päätös, että valtio antaa lisää Olympiastadionillekin aiemman 104,5 miljoonan lisäksi mikä muuten aikanaan sovittiin Helsingin kaupungin kanssa ehdottomaksi maksimisummaksi kun sovittiin hankkeen 50/50 -kustantamisesta. Nyt stadikalle ohjataan kymmeniä miljoonia lisää rahaa ja jos veikkaan niin tämäkään ei tule riittämään. Oma arvaukseni on, että Olympiastadioniin saadaan menemään vielä ainakin yhteensä 300 miljoonaa euroa alkuperäisen 209 miljoonan sijaan. Hanke on Helsingin kaupungin ja maanalle tehdään merkittävästi sellaisia tiloja jotka selvästi kaupungin juttuja eli vastuunkin minusta pitäisi olla siellä. Mutta näin se vaan menee.

Nyt kuitenkin Kymiring on tilanteessa, että rakennustyöt pysähtyvät kun luvattua TEM:n valtionosuutta ei ole hankkeelle tulossakaan. Kymi Ringin koko rahoituksesta valtion osuudeksi on kaavailtu seitsemää miljoonaa euroa. Summasta puolet on jo maksettu, siitä suurin osa on siis tullut jo opetus- ja kulttuuriministeriöstä. Nyt tarvitaan maamme hallitukselta nopea päätös Veikkausvoittovarojen jakamattoman potin hyödyntämisestä myös tähän valtakunnallisesti arvokkaaseen ja merkittävään hankkeeseen.

Katsotaan pääsenkö enää tänään Jyväskylästä koneen ääreen, mutta palataan näihin tunnelmiin viimeistään huomenissa. Nyt ei nostella eikä kaadella vaan juhlitaan moottoriurheiluvuotta 2016!

Vuoden Autourheilijat Esapekka Lappi ja Janne Ferm! Onnea!

Lahti2017 lahjoitti tänään kartingin junnutyöhön Valtteri Bottaksen WB77 auton. Hienoa juniorityötä ja katse jo Kymiringillä!

Kello 23.56 ja nyt nukkumaan. Hieno ja historian suurin Mestareiden ilta – Autourheilun Mitaligaala takana. Ilta huipentui kun veikkaukseni mukaisesti Esapekka Lappi ja Janne Ferm palkittiin toistamiseen Vuoden Autourheilijoina. Hieno oli myös hetki kun Mika Häkkinen sai järjestyksessään 9. Autourheilun Suurmerkin ja kun Mika sen omisti monien mestaruuksien tekijälle Aki Hintsalle. Ja kyllä siinä tunnelmaa riitti kun yli 400 palkittavaa sai omat jalometallinsa illan aikana kaulaansa. Hieno ilta ja tästä on hyvä aloittaa uusi moottoriurheiluvuosi 2017! Hanaa!

Kommentit